Guvern de 50 de bani

După ce mulți cetățenii au tras un nou semnal de alarmă asupra jafului de la benzinării, Guvernul României după ce a analizat intens prețurile la carburanți, aceleași prețuri pe care le mai analizase odată după noaptea când a explodat prețul, a promis că o comisie de control va verifica dacă prețurile au crescut justificat. După ce reprezentanții companiilor care exploatează petrol românesc și în vând cu prețuri „europene” și-au prezentat „punctele de vedere”, guvernul având acum explicațiile acestora, a constatat că prețurile au fost „justificate” și a venit cu „măsuri” de… protecție. A cui protecție? Ei zic că a consumatorului.

Ce a decis guvernul? A decis să acopere cu 50 de bani prețul litrului de combustibil indiferent cât va crește acesta în viitor poate și ca urmare a… „ajutorului” dat de stat.

Ce reprezintă acești 50 de bani? Suma pe care o acordă cică guvernul, pentru a acoperi o parte din prețul exagerat al combustibilului la pompă.

De unde plătește guvernul acești bani? Din bugetul de stat.

De unde vin banii la bugetul de stat? Din banii celor pe care guvernul zice că îi protejează prin astfel de măsuri.

Bă ești prost? Da, suntem proști.

Ce face guvernul prin astfel de măsuri? Practic protejează și menține prețurile pe care le stabilesc distribuitorii. Această măsură practic asigură în continuare politica celor care produc și comercializează combustibilul în fața plângerilor consumatorilor furați.

Ce ar fi trebuit să facă guvernul? Dacă nu să impună un preț, că nu îi dă voie „piața liberă” măcar să stopeze creșterile după urechea fiecărui samsar.

Măsura luată de guvern și pe care domnul prin ministru a anunțat-o ca pe o mare victorie, este nimic altceva decât un OK dat prețurilor impuse de bișnițarii din fruntea companiilor care se ocupă de producere și distribuire. Acuma, acestea pot crește în continuare prețurile și în mod cert așa vor face, căci guvernul nu a luat nicio măsură, nu a decis nimic în această privință, nu s-a băgat în ciorba lor, iar cetățeanul ar trebui să fie mulțumit, căci oricât vor crește prețurile, guvernul va plăti acești bani din buzunarul comun, nu din cel privat al cetățeanului. Asta se numește ori incompetență, ori bătaie de joc, ori complicitate la jaful pe care îl practică dealerii și producătorii, ori toate la un loc. Nu pe noi ne ajută această măsură, ci pe cei care au ridicat prețurile, pentru că:

– practic, prețurile rămân aceleași;

– nu s-a luat nicio măsură împotriva creșterii artificiale;

– nu a fost decisă, sau anunțată nicio plafonare a prețurilor, deci acestea pot crește în continuare;

– banii care vor fi acordați de guvern se plătesc din buzunarul comun al nostru deci tot de noi;

Se poate spune fără a greși cu ceva, că practic guvernul a luat o măsură pentru menținerea prețurilor de fapt menținerea câștigului de partea companiilor din domeniul combustibilului, asigurând totodată continuarea creșterii prețurilor la adăpostul acestui „set de măsuri” care nu e altceva decât complicitate la jaf.

Și mai vine domnul prim-ministru pe post să ne anunțe o măsură care înseamnă tot bătaie de joc. „Rezonând cu întreaga națiune” care se bucură și e mândră de performanțele lui David Popovici, domnul prim ministru anunță că guvernul a făcut un sacrificiu și din rezerva de stat îi acordă… nu știu ce, că nu a spus nici ajutor, nici recompense, nici decont, suma de un milion de… lei adică aproape nimic dacă e să comparăm cu cei 1,5 miliarde acordate unor primari, aleși pe sprînceană în decembrie 2021, bani pe care aceștia i-au folosit precum Vasile, primarul din „Las Fierbinți”. Îți vine să te iei cu mâinile de par și să ieși la drumul mare.

Să nu uităm că din această sumă primită, Popovici va plăti și impozitul.

Eu nu știu, oamenii ăștia din guvern chiar nu realizează că banii ăștia nu acoperă nici măcar banii plătiți de David pe combustibil pentru deplasări la antrenamente și concursuri? Asta e măsură? Aloooo, adormiții din Victoria, pe ce lume trăiți? Dar hai să zicem că suntem o țară săracă, că mai mult nu se poate, că banii ăștia au fost dați fără șpagă, că guvernanții nu câștigă nimic, ca în cazul proiectelor și contractelor obișnuite, că trebuie să cumpărăm iarăși vaccinuri pentru noile valuri de viruși care circulă prin lume, etc.

Dar ce ar fi dacă domnul general, care este și el un campion și știe ce înseamnă să faci ceva de excepție, o misiune, un doctorat, un curs, o carieră politică, ar decide să îi asigure de acum încolo toate cheltuielile de transport și cazare la toate antrenamentele și concursurile din țară și străinătate, plus o diurnă pentru cele din străinătate? Nu ar fi un sprijin pentru medaliile viitoare? Eu cred că medaliile viitoare și așezarea României pe buzele tuturor ar merita această investiție. Să zicem că până acuma nu s-a știut ce se ascunde în acest copil și statul nu a investit nimic. Acuma a văzut, se știe, i-am dat o recompensă, bun! Cum ajutăm la viitoarele performanțe, sau ne mulțumim cu ce avem?

Hai să zicem că milionul este o parte din recompensa binemeritată, iar „investiția” propusă de mine va asigura un cadru și un semn că ne și ajutăm, nu doar recompensăm, valorile. Dacă nu investim, vom mai avea un alt campion mondial la alți 30 de ani. Dar banii să nu meargă la federație ci să i se acorde un cec în alb, pe un card, unde se vor vedea și cheltuielile și astfel se face justificarea cheltuirii banilor. Dacă ajung la federali, banii sunt păpați pe alte „investiții”, ca în cazul banilor dați la primari, un teren de fotbal în pantă, un patinoar pe lacuri naturale, o sală de sport fără lumină și căldură, etc.

La guvern de doi bani, minte și măsuri pe măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*