Poiana Florilor din Piscu: primul cartier de case „naturale” din România

Despre Piscu (comuna Ciolpani, jud. Ilfov) spunem acum o vreme că este un sat de câmpie cu nume de „Pisc” montan. Și într-adevăr aici se întâmplă lucruri deosebite. Avem Muzeul – Atelier Școala de la Piscu, avem o tradiție de sute de ani a unui sat de olari meșteșugari și avem oameni harnici și creativi. Oricum, cele mai bune lucruri în viață sunt cele simple. Cele normale, cele naturale. Când tu simți că vrei să miroși o floare parfumată, poți ieși în propria grădină. Când tu simți că vrei să te relaxezi, faci o plimbare până-n pădurea de la capătul străzii. Când tu simți că ai chef să simți tinerețe, prospețime și sănătate, mergi în grădină și ronțăi un morcov de pe propria brazdă, sau culegi o roșie zemoasă. Astea le poți faci tu, în funcție de cum te simți și ce chemare ai. Fenomenul „Poiana” a simțit să-ți facă o casă pentru toate simțurile normale, naturale, simple. Deși orice lucru simplu poate să pară complicat, sistemul de epurare tip „zona umedă construită” al Casei Mia chiar este unul minimalist, integrat perfect în Natură și brevetat de un inginer român. Pe scurt, partea solidă se descompune aerob, iar cea lichidă se reintegrează în natură, prin vaporo-transpirație, migrând către rădăcina plantelor de pe bazin. Și astfel, nevoia de vidanjare dispare pur și simplu. Pentru cei interesațimai sunt multe detalii de oferit de către cei ce coordonează proiectul.

Dacă punem la socoteală trei copii mici, nenumărate si interminabile drumuri între casă, şcoală, gradiniță, cabinete medicale și birou, stres, oboseală, nemulțumire… Cam acestea erau coordonatele uneo familii la începutul anului 2012, susținute zilnic cu câte un pumn generos de medicamente. În câteva cuvinte, un mod de viaţa care, încet si sigur, conducea către… nicăieri… Atunci asu început să vină și întrebările: „Ce putem face? Ce este în dreptul nostrum?”… Ce este bine este că s-au ghidat după principiul enunțat de Einstein conform căruia „Nu ne putem rezolva problemele cu aceeași gândire pe care am folosit-o atunci când le-am creat.” Cât de adevărat!!! Așa familia a realizat că în realitate avea tot ce le trebuia ca să fim fericiţi si împliniţi, doar că se lăsaseră târâţi de haosul vieții cotidiene, uitând de ei, de viață și de Natură! Acela a fost momentul în care au hotărat să se mute cu familia „la țară” și să înceapă o nouă viață, în armonie cu Natura! Așa cum spunea și compozitorul Duke Ellington, în realitate, „O problemă este șansa de a face tot posibilul.!” Au urmat multe provocări și situaţii inedite însoțite de bucurii pe măsură.

Și s-au apucat să construiască o casă de pământ, aflând cu această ocazie și care sunt calitățile extraordinare ale acestui material de construcţie. Construcția casei a fost un proces viu și interactiv început în iulie 2012 și terminat până în Sărbatorile de iarnă. A fost o adevărată aventură în care s-au implicat total. „Casa” spunea „EA” singură, la fiecare pas, ce trebuie făcut, iar ei au învătat să o asculte. Așa s-au ales materialele și s-au redescoperit tehnicile tradiționale, așa s-au modelat formele curbe și s-au așternut culorile și decorațiunile. Perioada de construcție a casei a fost un proces permanent de descoperire a acelei simplităţi esenţiale pe care numai în natură o găsești. Fiind într-un sat tradițional de olari – Piscu/Ciolpani, gândul că pământul trebuie sa fie bun pentru construit a fost cel mai apropiat. Aşa a început fabricarea „chirpiciului” – tradiționalele cărămizi din pământ amestecat cu nisip și paie. Și s-au făcut câteva mii de astfel de „cărămizi”, bineînțeles împreună cu multe ajutoare, dar efortul a meritat în cele din urmă!

Casa a fost construită în principal din materiale natural: pământ, piatră, lemn și var. Structural, a fost ridicată pe o fundație din piatră zidită cu suprastructura de lemn. Zidăria este din cărămizi de pământ nears peste care a fost aplicată tencuială de pământ, inclusiv la nivelul tavanelor, vopselele sunt de var, tâmplaria de lemn, iar acoperișul din șindrilă de lemn. Are toate instalațiile necesare, de la cele electrice până la cele termice, inclusiv o sobă de teracotă tip centrală, toate acestea asigurând casei nivelul actual de confort. Casa a iesit simplă și mică, dar foarte prietenoasă. La interior nu are mai mult de 60 de metri pătrați: două dormitoare, living, bucătărie, baie, cămară și un pod-locul preferat de lectură și joacă al celor mici. Finalizarea casei a adus cu sine împlinire și așezare. Casa este buna prietenă a familiei, care trăiește în același timp cu ei miracolul vieții pe Pământ, așa cum sugestiv spunea si artistul austriac Hundertwasser că este „al treilea înveliș al omului după piele și haine”. Sperăm ca cele câteva fotografii inserate, să fie sugestive și mai ales inspirante! Pentru familie, mutarea și construirea acestei case a fost începutul unei noi vieți. Au urmat ani plini în care au continuat să experimenteze și să construiască cu pământ, urmărind să perfecţioneze diferite tehnici tradiţionale.

Mesajul lor către doritorii unui astfel de trai este acesta: „Știm că sunt mulţi oameni care au provocări si cautări asemănătoare cu ale noastre, de aceea, pornind de la experienţa personală, am creat un model constructiv şi de viață care se materializează în complexul “Poiana Florilor”, un loc în care viața curge în armonie cu Natura”.

Calitățile pământului ca material de construcţie sunt atât de benefice pentru viața oamenilor și a planetei încât, simțim că merită măcar o enumerare succintă:

Echilibrează umiditatea aerului

Pământul permite pereţilor sa respire, are capacitatea de a absorbi şi de a elibera umiditatea, mai rapid și mai consistent decât orice alt material de construcţie, contribuind astfel la armonizarea spațiului interior. Umiditatea din casele noastre este un indicator foarte important pentru sănătate. Cercetările au demonstrat că nivelul optim de umiditate dintr-o cameră trebuie să fie de minim 40 la sută și de maxim 70 la sută. În cazul unei umiditaţi scăzute, sub 40 la sută, apare fenomenul de uscare a membranei mucoaselor epiteliale ceea ce poate conduce la probleme de sănătate ale căilor respiratorii. La fel şi în cazul unei umiditaţi ridicate de peste 70 la sută, pot apărea probleme de sănătate, ca de exemplu reducerea cantităţii de oxigen din sânge sau dureri reumatice. Astfel, cercetările de la Laboratorul Universitaţii Kassel, Germania, au demonstrat că atunci cănd umiditatea relativă dintr-o cameră se ridică brusc de la 50 la 80 la sută, cărămizile nearse pot să absoarbă, în două zile, de 30 de ori mai multă umiditate decăt cărămizile arse.

Reglează temperatura interioară

Temperatura interioară este un alt indicator important al gradului de confort al unei case. Casele din pământ sunt răcoroase vara si călduroase iarna. La fel ca toate materialele grele, pământul înmagazinează căldura fiind astfel o soluție ideală de stocare a căldurii interioara sau solare prin mijloace pasive.

Absoarbe agenții poluanţi și ne protejează de radiațiile undelor electromagnetice

Pereții din pământ ajută la purificarea aerului din interior, în primul rând prin capacitatea de absorbţie a umidităţii din aer şi implicit a agenţilor poluanţi dizolvaţi in apă. Cât despre undele electromagnetice, putem să confirmăm că în interiorul casei de pământ în care locuim ne dispare semnalul atât la telefon cât şi la internet-ul mobil; pentru a menţine comunicarea, ţinem telefoanele pe pervazul ferestrelor.

Permite finisaje organice

Pământul permite folosirea de materiale naturale pentru finisaj- tencuieli de argila și var, vopsele de var, pigmenți naturali. Finisarea caselor construite din pământ reprezintă o adevărată încântare, toate colţurile se pot rotunji, se pot modela diverse locaşuri pentru lumini sau obiecte decorative, se poate realiza o paletă uriaşa de decoraţii ornamentale. „Infinitul este limita!”, cum spune dragul nostru colaborator, ing. de structură Petrache Teleman.

Reduce poluarea mediului înconjurător

Pământul, spre deosebire de celelalte materiale industriale se obține fără apelarea la procedee tehnologice poluante. De asemenea, poate fi reciclat de un număr nelimitat de ori, astfel că nu devine nicioadată un material rezidual care poate polua mediul. De cele mai multe ori se obține în şantier din excavarea fundațiilor sau din imediata vecinătate, fără a mai implica transportat. În plus, s-a demonstrat că în cazul folosirii pământului nears este nevoie doar de aproximativ unu la sută din energia necesară în cazul folosirii cărămizilor arse și a betonului armat.

Sperăm ca cele prezentate să fie o sursă de inspirație pentru toţi cei care au găsit un timp ca să citească aceste rânduri și – în acelaşi timp – să fie o încurajare întru alegerea drumului spre sănătate, bucurie și împlinire personală. „Când visăm singuri este doar un vis, dar când mai mulţi visează împreună este începutul unei noi realităţi.” (Hundertwasser) De aceea te invităm alături de noi, în acestă nouă realitate, Poiana Florilor! …la un atelier, la pensiune sau poate chiar la casa ta din poiana… Fondator „Poiana Florilor”, Elena Mălureanu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*