Lumea ca un circ adânc mediatizat…

Moto: „Șahul este viață”- Bobby Fischer

Dar pentru el a însemnat moartea. La șase ani învață șahul iar la 15 ani devine mare maestru. Când avea 28 de ani îl învinge pe marele maestru Boris Spasski la Reykjavik în Islanda și devine Campion mondial. În felul acesta întrerupe supremația de 25 de ani a școlii de șah sovietice. În anul 1992 vrea să joace meciul „revanșei secolului” în Iugoslavia, dar aceast meci a fost interzis de oficialii americani pentru că Iugoslavia se afla sub embargo NATO. Pentru că a avut curajul să joace, și pentru că „șahul este piatra de încercare a inteligenței” (așa spunea Goethe și așa credea și el) este declarat persoană non-grata pe teritoriul SUA și intră în urmărirea interpolului. O vreme a fost refugiat în Ungaria, apoi a locuit în Filipine și Japonia împreună cu Miyoko Watai președinta „Asociației japoneze de Șah”. Dar și acolo interpolul îl caută și singura care i-a acordat cetățenia a fost Islanda. În anul 2007 moare privind în zare de pe malurile islandeze spre țara s-a natală care l-a surghiunit. Tot timpul el a criticat politica SUA. Marea democrație civilizatoare a terei nu trebuia criticată, trebuia ridicată în slăvile democrației. Democrația cu interdicții, marea democrație cu impuneri când este supără te pedepsește crunt chiar atunci când ești Bobby Fischer. La moartea lui Boris Spasski a spus: „A murit fratele meu”. Am spus această poveste tocmai pentru că am văzut un fost mare campion mondial al Rusiei, dar care trăiește în America (Garry Kasparov) care încurajează războiul. El spune despre sfârșitul războiului din Ucraina că el va fi: „Atunci când va fi învinsă armata lui Putin”. El uită să ne spună în termeni „sportivi”: armata este a Rusiei, nu a lui Putin, iar prin declanșarea unui război atomic nu ajungem la „Remiză”.

Această poveste mi-a adus aminte de o altă poveste…

Părintele calculatorului modern este numit Alan Mathison Turing. El este cel care a decriptat în timpul celui de al doilea război mondial pentru Regatul Unit mesajele codificate ale Marinei Germane. A pus la punct mai multe tehnici de a sparge acele coduri, iar prin aceste mesaje descifrate a scăzut durata războiului în Europa cu doi până la patru ani. Dar pentru contribuția lui a fost „recompensat” în 1952. El a fost judecat pentru homosexualitate și condamnat: ori la închisoare pe viață sau castrare chimică. A ales castrarea chimică și după doi ani se sinucide cu cianură. Singurul care i-a adus un omagiu a fost Steve Jobs prin acel măr mușcat pe computerele Apple, se presupune că Alan Turing și-a turnat cianură pe un măr și a mușcat. Abia în 2009 guvernul britanic prin Gordon Brown a prezentat scuze publicului pentru „modul îngrozitor în care a fost tratat”. Iar Regina Elisabeta a II-a l-a grațiat postum în 2013. El a fost „omorât” atunci pentru homosexualitate, iar astăzi vor să o impună. Și au trecut doar 70 de ani de atunci. Ironia vieții și a morții pe variațiuni politice.

Am auzit la televizor cu ocazia vizitei soției președintelui american la București noțiunea de „Primă doamnă”. Eu mă gândeam: asta înseamnă că Doamnele noastre, doamnele oamenilor de rând sunt second hand…? Dar lumea este doar un circ jucat cu piesele de șah. Nu mai am voie să spun ce culoare au ele… piese și atât. Petre Țuțea spunea: „O căruță de țărani a ținut în șah imperii”. Doar că acești pioni sunt sufletul. Știți că mie îmi place Stefan Zweig, și el spune: „Dacă vrei să joci șah împotriva ta însuți, e ca și cum ai vrea să calci peste propria umbră”.

„Nimeni nu este mai puternic înlănțuit decât cel care crede, în mod greșit, că este liber”. Ne spune tot Goethe. Președintele American a spus: „Noi o să conducem lumea”. Să fi fost acel 11Septembrie „marea înșelătorie a așa ziselor- atentate teroriste, semnul asaltului final pentru instaurarea Noii Ordini Mondiale”…? Li este doar o întrebare, dar cert este că, în acest joc de „Șah”, nu există remiză, iar pionii vor fi sacricați.

Pionii suntem noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*