Premiul european pentru inovare cooperativă – COGECA

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), a participat la Ceremonia Finală a celui de-al 5-lea premiu european pentru inovare cooperativă organizat de COGECA în data de 27 aprilie 2022, în calitate de reprezentant al cooperativelor din România. Evenimentul de la Bruxelles a fost dedicat dezvoltării cooperativelor la nivel european și recunoașterii inovațiilor extraordinare ale cooperativelor agricole europene în domeniul durabilității.

Ceremonia a fost deschisă de Președintele COGECA, Ramon Armengol, care a transmis că este o onoare să prezinte ce-a de-a cincea ediție a acestui eveniment, mai ales că în spatele fiecăruia dintre cele zece proiecte premiate se ascund eforturi deosebite că este important ca fiecare dintre cooperativele membre să împărtășească informații și cunoștințe, dar în același timp să împărtășească și impedimentele întâmpinate. Toate cele peste o sută de proiecte depuse meritau să fie premiate, mai ales că inovația este cheia viitorului și ceea ce așteaptă membrii de la cooperative. Acest eveniment este o oportunitate deosebită de a veni în întâmpinarea fermierilor membri cu soluții concrete la probleme reale. Este un mod minunat de a recunoaste eforturile și realizările cooperativelor din U.E. Inovarea este cheia pentru sustenabilitatea cooperativelor și producerii hranei de calitate la prețuri accesibile. Încurajez toate cooperativele să urmeze acest cod de conduită prioritizând inovarea.

Importanța cooperativelor este vitală, ele stimulează permanent progresul și consolidează legătura dintre producători și consumatori.

A fost urmat de discursul Șefului de cabinet pentru al Comisarului pentru Agricultură Janusz Wojciechowski, domnul Maciej Golubiewski prin care a transmis că în aceste momente securitatea alimentară trebuie să primeze. Contextele actuale au adus provocări care necesită inovație. Reziliența sistemelor alimentare este pe primul loc, iar această face ca inovația să fie esențială. Pentru aceasta au fost alocate fonduri de milioane de euro, cu precădere prin programul Horizon, cu simpla menire de a aduce inovarea și cercetarea acolo unde este necesară: la nivelul cooperativelor și fermelor. Acesta este momentul zero, iar cooperativele trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor.

Elsi Katainen, eurodeputată, Vicepreședintă a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (COMAGRI) a Parlamentului European a desemnat premiile pentru secțiunile: Premiul pentru „Produse inovative”, Premiul pentru „Trasabilitate și informații pentru consumatori”.

Herbert Dorfmann, eurodeputat, membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (COMAGRI) a Parlamentului European a înmânat premiile pentru: Premiul pentru „Resurse naturale și biodiversitate”, Premiul pentru „Bioeconomie și economie circulară”.

Clara Aguilera, eurodeputată, membră a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (COMAGRI) a Parlamentului European a desemnat ultima rundă de proiecte câștigătoare, pentru: Premiul pentru „Sprijin pentru membrii fermei”, Premiul pentru „Crearea de valoare socială”.

În încheierea evenimentului, Eduardo Baamonde Noche, președintele Cajamar Caja Rural a transmis un mesaj de încurajare pentru cooperative, sublinând că acestea sunt singurele care pot aduce împreună cele trei componente importante pentru progresul agriculturii: componenta mediu, componenta financiară și componenta socială. Am trecut prin pandemie și război. Acum câțiva ani nu se mai vorbea de alimente. Acum ne-am dat seama că ambițiile europene sunt prea ridicate, pur comerciale și nu duc la durabilitate. Globalizarea nu este un sistem perfect. Este foarte important să atingem un nivel ridicat de autosuficiență, indiferent de gradul de ecologizare. Nu cred că exista un sistem agricol mai durabil decât cel european. Cogeca este actorul principal în susținerea hranei tradiționale și al dezvoltării sustenabile și durabile a cooperativelor și implicit a fermelor și mediului rural.

A consemnat Claudiu Soare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*