Cursa demențială spre război continuă frenetic. Planurile invaziei și contra-invaziei în Ucraina

Cursa demențială spre război continuă frenetic. Va fi măcel în Europa? Psihoza de război atinge cote paroxistice. Iar pregătirile pentru o confruntare militara de amploare pe continentul european trimit cu gândul la preliminariile unui adevărat război mondial. Concentrările de forte și mijloace de luptă, în principal americane, dar și ale altor state membre ale NATO se amplifică și se accelerează. Va începe o noua conflagrație mondială? Încă nu este prea târziu pentru a curma cursul nebunesc spre catastrofă, care începe să depășească pragul de încordare demonstrativă a mușchilor. Pragul de la care nu se mai poate face nimic pentru a evita carnagiul este tot mai aproape. Cotidianul britanic „Daily Mail” publică sub semnătura lui Morgan Phillips, reporter politic, în numărul din 24 ianuarie 2022, un amplu articol care detaliază configurația militară euroatlantică a momentului. Cei 60.000 de soldați americani stationați în Europa deja pe care Biden îi poate folosi pentru Ucraina: președintele ordonă ca 8.500 de soldați americani suplimentari să fie în așteptare pentru a fi dislocați și plasează USS Harry S Truman sub controlul NATO. SUA ar putea fi nevoite să-și pregătească arsenalul de arme în Europa, inclusiv 40 de nave de război, 175 de avioane și 90 de tancuri.

Oficialii militari i-au prezentat lui Biden planul de a desfășura până la 50.000 de soldați dacă situația de securitate se deteriorează și Rusia lansează o invazie în Ucraina. 64.000 de militari ar putea fi chemați în toată Europa, mai ales în Germania, Italia și Marea Britanie. Administrația Biden ordonă ca 8.500 de militari din SUA să fie pregătiți să fie dislocați în Europa de Est, a anunțat luni Pentagonul. Aproape 64.000 de militari americani staționați în Europa ar putea fi dislocați pe flancul estic al continentului dacă președintele Biden face un astfel de apel pentru a contracara agresiunea în creștere a Rusiei la granița cu Ucraina. USS Harry S. Truman a fost deja plasat sub comanda NATO pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, în timp ce 40 de nave de război, 175 de avioane și 90 de tancuri situate în Europa ar putea fi, de asemenea, pregătite pentru conflict.

În același timp, SUA le-a spus familiilor de la ambasada SUA din Kiev să revină acasă „din cauza amenințării continue” cu un astfel de atac, a declarat duminică Departamentul de Stat. În septembrie 2021, SUA aveau aproximativ 175.000 de soldați staționați în străinătate. Aproape 64.000 dintre aceștia erau staționați în Europa. SUA au aproximativ 750 de baze militare în 80 de țări. Comandamentul pentru cele 40 de nave de război ale SUA are sediul în Italia, iar SUA au trimis nave în Marea Neagră plină de probleme politice. Germania găzduiește cea mai mare desfășurare de trupe americane din Europa și doar Japonia și America au mai multe trupe americane bazate acolo. Există 35.468 de trupe americane în Germania – 21.585 de armată, 13.009 de forțe aeriene și un număr mic de trupe de la Marine Corps și Marine.

Amenințarea iminentă a războiului planează asupra Europei, căci: USS Harry S. Truman și grupul său de atac vor participa la un exercițiu NATO în Marea Mediterană până pe 4 februarie; Biden a spus că a avut „unanimitate totală” cu liderii europeni cu privire la situația din Ucraina; Casa Albă a spus că NATO a subliniat dorința unei soluții diplomatice; Putin a discutat despre un „parteneriat strategic” cu Cuba într-un apel telefonic cu președintele Miguel Díaz-Canel, la câteva zile după ce au aparut temeri că Rusia isi va desfășura prezenta militara în America de Sud; Există 21 de baze militare americane în Germania, cu cea mai mare prezență la Stuttgart, (cartierul general al Comandamentului European al Statelor Unite EUCOM și al Comandamentului SUA pentru Africa) și Ramstein, cartierul general al operațiunilor forțelor aeriene americane în Europa. Dar în timp ce Germania găzduia în plin Războiul Rece, in 1989, aproximativ 5.000 de tancuri americane, acum nu este locatie permanentă pentru niciunul. US Army desfășoară temporar câte o brigadă blindată, fiecare cu o rotație de nouă luni. O brigadă blindată tipică este formată din 90 de tancuri M-1 și 130 de vehicule de luptă Bradley plus aproximativ 18 obuziere autopropulsate M-109.

Rămâne insa o problemă: podurile vechi ale Europei ar putea să nu fie pregătite pentru tancurile M-1 Abrams de 68 de tone. Armata s-a chinuit să achiziționeze poduri blindate pentru a ajuta aceste vehicule grele să treacă. M-1 Abrams a fost folosit în zonele de război din 1980, în timp ce vehiculul de luptă Bradley este un transportator de trupe puternic înarmat și blindat care lansează foc către liniile inamice pentru a oferi acoperire. Obuzierul este o armă de 30 de tone care poate lovi ținte la o distanță de până la 19 mile. NATO are o prezență de aproximativ 130 de tancuri, inclusiv cele 90 de vehicule americane, iar Rusia, chiar înainte de actuala incordare, avea aproximativ 760 de tancuri la distanță de atac de membrii NATO baltici. Italia are a doua cea mai mare prezență a SUA în Europa, cu 12.436 de militari, 4.081 aparținând Armatei, 4.742 Forțelor Aeriene și 3.497 Marinei. Portul Napoli este sediul Flotei a șasea sau al Forțelor Navale SUA Europa-Africa. Baza Aeriană Aviano găzduiește două escadrile americane de avioane de luptă F-16. În Regatul Unit există 9.576 de trupe americane, aproape în totalitate membri ai Forțelor Aeriene, cu un număr mic de membri ai serviciului din alte ramuri. Spania are staționate 3.423 de trupe americane, Belgia 1.143, Grecia 429, Portugalia 259 și România 132. Alte cateva state au o prezență de trupe americane mai mică de 100. În prezent, în Ucraina există, peste 150 de consilieri militari americani, care se află de ani de zile la un teren de antrenament de lângă Lviv. Include forțe de operațiuni speciale, în mare parte berete verzi ale armatei și instructori ai Gărzii Naționale din echipa de luptă a Brigăzii de Infanterie a 53-a din Florida.

SUA intenționează să-și mute rapid instructorii militari din Ucraina în cazul în care are loc o invazie rusă la scară largă, dar este, de asemenea, posibil ca unele forțe americane să rămână pentru a-i consilia pe oficialii de la Kiev și pentru a oferi sprijin din prima linie, a declarat un oficial american presei. Cu toate acestea, aproximativ 6.000 de militari americani sunt dislocați în Europa de Est în mod rotativ, dintre care aproximativ 4.000 se află în prezent în Polonia. Flota a șasea americană, care conduce Comandamentul European, este compusă din aproximativ 175 de avioane și 40 de nave de război. Comandamentul European are sediul în Germania. Planul potențial al lui Biden ar prevedea între 1.000 și 5.000 de soldați trimiși în state NATO precum Lituania, Estonia și Letonia. Numărul trupelor ar putea fi mărit până la 50.000 dacă situația de securitate se deteriorează si va fi susținut de noi desfășurări de nave și aeronave. Planul nu ar implica trupe americane dislocate direct în Ucraina, despre care Biden se crede că nu vrea să intre într-un alt conflict după retragerea dezastruoasă a trupelor americane din Afganistan anul trecut, relatează „The New York Times”.

Între timp, administrația Biden a ordonat ca 8.500 de militari din SUA să fie pregătiți pentru a fi dislocați în Europa de Est, a anunțat luni Pentagonul. Forța de răspuns a NATO este compusă din aproximativ 40.000 de trupe internaționale din componente terestre, aeriene, maritime și ale Forțelor de Operații Speciale (SOF). „Este cu adevărat vorba despre pregătirea oamenilor de plecare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, la o conferința de presă. El a spus că majoritatea acestor trupe vor fi forțe terestre, care vor fi pregătite în cazul în care NATO va activa Forța de Răspuns NATO (NRF) sau în cazul unei „deteriorări a mediului de securitate”. Între timp, NATO a anunțat luni că membrii săi vor desfășura nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est, pentru a contracara prezența în creștere a Rusiei. Vladimir Putin a plasat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, iar săptămâna trecută Blinken a avertizat că Rusia are capacitatea de a dubla acest număr în scurt timp. Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și este gata să trimită patru avioane de luptă F-16 în Lituania. Spania desfășoară nave pentru a se alătura forțelor navale NATO și ia în considerare trimiterea a patru avioane de luptă F-16 în Lituania.

Franța a declarat că este dispusă să trimită trupe în România, iar Țările de Jos intenționează să trimită două avioane de vânătoare F-35 în Bulgaria în aprilie. Anunțul NATO a venit după informații conform cărora Biden intentioneaza să trimită până la 50.000 de militari în regiune dacă situația de securitate s-ar deteriora, susținută de noi desfășurări de nave și avioane. De la sfârșitul lunii decembrie, avioane RC-135 Rivet Joint cu interceptări electronice ale Forțelor Aeriene zboară în mod regulat deasupra Ucrainei pentru a intercepta comunicațiile comandanților ruși la sol, a relatat „The Times”. Forțele aeriene efectuează, de asemenea, zboruri de supraveghere la sol cu E-8 JSTARS pentru a urmări concentrarea de trupe rusești la granița cu Ucraina. La o conferință telefonică cu reporterii duminică seara, un înalt oficial al Departamentului de Stat a avertizat că „acțiunea militară a Rusiei ar putea avea loc în orice moment” și i-a îndemnat pe americanii care doresc să părăsească Ucraina să o facă în curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*