Fosile de „Elephas Meridionalis” de peste un milion de ani vechime apărute în terasa râului Argeş

Cercetarea arheologică preventivă desfăşurată la Pătroaia Vale (comuna Crângurile, jud. Dâmbovița), în perioada 26.08.2004–09.09.2004, a avut ca scop recuperarea resturilor de Elephas Meridionalis, apărute în terasa Argeşului, ca urmare a desprinderilor masive de aluviuni produse de apă. La sesizarea autorităţilor locale, cu privire la apariţia unor resturi osoase de mari dimensiuni, s-a trecut la studierea zonei, constatându-se existenţa unui bogat material, provenit, din primele estimări, de la mai mulţi indivizi aparţinând speciei menţionate, şi anume, o defensă, mai mulţi molari şi circa 70 la sută dintr-un craniu. Suprafaţa afectată de cercetări a fost de aproximativ 100 m2, lucrările fiind îngreunate din cauza adâncimii, cca. patru metri, şi de existenţa unei bucle a râului Argeş. Elephas Meridionalis este o specie dispărută în urmă cu aproximativ 750.000 de ani, descoperirea fiind extrem de importantă, putând aduce lămuriri cu privire la vechimea pietrișurilor terasei, care provin din Piemontul Cândeşti. Materialele se află în laboratorul de restaurare al CNMCD Târgovişte, urmând a fi redate spre cercetare şi valorificare expoziţională, precum şi ca material didactic pentru studenţii Facultăţii de Istorie-arheologie din Târgovişte. Responsabil cu această cercetare este profesorul Marin Cârciumaru, de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște și muzeograf Cârstina Ovidiu din partea Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște.

Elephas Meridionalis mai este cunoscut și ca Mamutul meridional (Mammuthus meridionalis) și este o specie de mamut care a trăit în timpul Pleistocenului timpuriu (cu aproximativ 1,8 milioane de ani – 750.000 de ani în urmă). Acesta este unul dintre cei mai vechi reprezentanți ai mamuților, fiind strămoșul mamutului de stepă (Mammuthus trogontherii) și al mamutului lânos (Mammuthus primigenius). Se presupune că ar fi apărut în sudul Europei, evoluând probabil din Mammuthus rumanus (Mammuthus rumanus este o specie de mamut care a trăit în pliocen ceea ce este astăzi Europa de Est. În Marea Britanie și România au fost găsite resturi fosile) și răspândindu-se apoi în cea mai mare parte a Europei și a Asiei Centrale. Cu o înălțime de aproximativ patru metri și cu o greutate de zece tone, mamutul meridional este unul dintre cei mai mari proboscidieni care ar fi trăit vreodată. Spre deosebire de ceilalți mamuți, colții săi erau mai puțin curbați, iar molarii săi erau bine adaptați la o dietă bogată în frunze și arbuști, după cum arată și plantele fosilizate găsite împreună cu unele exemplare. Acest lucru indică faptul că vegetația și clima Europei era mult mai dezvoltată și mai caldă, mamutului meridional lipsindu-i probabil blana deasă specifică altor mamuți.

Prin aceste descoperiri se dovedește că bazinul dacic a fost casă și drum de migrație pentru uriașii elefanți ai epocilor trecute, așa cum ținutul Hațegului a fost o insulă privilegiată a dinozaurilor. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*