Doar credința și rugăciunea…

Cred cu tărie că doar credința și rugăciunea ne va mai putea scăpa de teama de pandemie și de instituirea restricțiilor, tot mai draconice. Zilele trecute televiziunile italiene și cele spaniole dezbăteau „miracolul” românesc. România este țară în scenariul verde de covid, fiind cu populația cea mai puțin vaccinată din Europa, exceptând Bulgaria. E un paradox românesc, care ne-a petrecut în istorie de multe ori. Țări ca Portugalia, Franța, Spania, Italia, Danemarca cu populație majoritar vaccinată, până la 98 la sută, au reintrat din păcate în scenariul roșu și cresc cazurile de Covid, deși se i-au măsuri de distanțare și restricții severe. Mai mult, Gibraltarul care are sută la sută populația vaccinată are probleme cu creșterea cazurilor de Covid. România, încă este în scenariul verde, deși cu un număr destul de redus de vaccinați, deși ne putem vaccina la liber toți; sigur medical nu trebuie să lăsăm garda jos. De ce? E un paradox care nu poate fi explicat științific. Nu are o ecuație rațională. Poate ține de acea teorie istoriografică a lui Gheorghe Brătianu, adică poporul român „un miracol și o enigmă istorică”. Nu toate în mersul istoriei în lume poate fi explicat rațional. Indefinibilul în istorie este explicat istoriografic. Se mai numește ”imponderabilitățile” istoriei. Rugăciunea a fost în istorie o armă duhovnicească pentru vindecare și de apărare în fața răului.

Preotul meu paroh de la o biserică ortodoxă din cartierul muncitoresc clujean Mărăști a identificat și o explicație religioasă la supraviețuirea în scenariul verde a României, deși avem doar 40 la sută din populație vaccinată. Explicația religioasă a epifenomenului ține de numinosul explicat de Rudolf Otto în studiul ”Sacrul”. În acest demers spiritual, poporul român se poate salva de teama de Covid și de anularea restricțiilor prin rugăciune. În România se oficiază zilnic în toate bisericile Sfânta Liturghie. Cred că suntem singura țară europeană în care se oficiază zilnic Liturghia. Avem mănăstiri cu numeroși călugări și pline de enoriași care se roagă împreună pentru sănătatea și mântuirea poporului și a conducătorilor. Suntem țara în care mii de pustnici retrași în munți se roagă pentru binele țării și sănătate. Această rugăciune colectivă a dus la un ”miracol” românesc privind supraviețuirea și sănătatea poporului român, care nu poate fi pus doar pe seama sistemului nostru medical, care este destul de deficitar. Rugăciunea unește energiile pozitive din neam și unește poporul cu Dumnezeu.

Preotul paroh venea cu propunerea de „jos în sus”, ca fiecare român să ne rugăm seară de seară în această perioadă complicată pentru sănătatea, vindecarea și mântuirea poporului nostru. Această rugăciune comunitară ne poate salva de teama de Covid și care poate duce la anularea restricțiilor. Hristos îi primește în casa sa, Biserica pe absolut toți. Iisus nu fac deosebire dintre cei care au certificat verde sau care nu au. În Fața Domnului toți suntem Chipul Fiului Omului, deci preoții nu pot cenzura participarea enoriașilor la slujbele religioase pe motive restrictive administrative, pentru că ar încălca grav canoanele religioase și și-ar pierde mântuirea. Dacă Patriarhia Română nu propune ca toți românii: cler și enoriași să se roage în fapt de seară pentru sănătatea, vindecarea și mântuirea poporului român în fața pandemiei de Covid și pentru anularea restricțiilor adminstrative, iată, că tot mai mulți preoți ortodocși și mireni din parohiile țării propun o resurecție a rugăciunii: o rugăciune colectivă la care să participe tot poporul Bisericii lui Hristos din România pentru sănătate, vindecare și terminarea pandemiei, precum și pentru anularea restricțiilor.

Această rugăciune colectivă a românilor va contribui la acea minune religioasă ce ține de numinos, despre „poporul românca ca o enigmă și un miracol” a istoriei universale, cum spunea Gheorghe Brătianu. Să ne rugăm cum afirma Părintele Ilie Cleopa: „Nu este în puterea omului a se sui pe treptele rugăciunii. A omului este numai voinţa. Să voiască să se roage lui Dumnezeu cum poate, iar a se învrednici de rugăciuni înalte este o lucrare care depinde de darul lui Dumnezeu”. Prin rugăciune să obținem darul lui Dumnezeu și să ne eliberăm de frica de pandemie și de bolile sufletului, care ne apasă în ultimii ani. Toți românii să ne unim în rugăciune colectivă și comuniune, seară de seară și vom trece peste toate greutățile, așa cum am mai făcut-o în istorie, spre mirarea televiziunilor și societățile occidentale, care cred poate doar în ce văd și pot pipăi și care nu înțeleg mersul numinosului prin istorie. Rugați-vă seară de seară! Rugăciunea unui singur om spusă cu inima frântă și cu lacrimi în ochi poate salva și vindeca lumea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*