Cum minunile sunt câteodată lângă noi, dar nu reușim să le vedem în mod direct, tot astfel și frumusețile naturii stau ascunse câteodată chiar „la vedere”. Astfel s-a întâmplat și cu un bogat zăcământ de fosile din cretacic care a fost descoperit de curând pe valea râului Pătești de o echipă de muncitori care lucra la reabilitarea unui drum forestier în Munții Cozia. A urmat o adevărată expediție a unor geografi și geologi din Vâlcea în zona Pătești, care a confirmat faptul că fosilele din cretacic descoperite în urmă cu o săptămână reprezintă un zăcământ ce se întinde pe o lungime de 1 kilometru și, ca urmare, consideră că este necesară delimitarea arealului și declararea ca zonă protejată, fiind unele din cele mai frumoase fosile de Acteonella din lume descoperite vreodată. Geologii și geografii prezenți în Valea Păteștiului au declarat că acest zăcământ ar putea fi mai mare decât cel din Transilvania, cunoscut sub numele de Dealul cu Melci (rezervație geologică), și că, odată cercetat, ar putea aduce dovezi și date noi despre modificările continentale din timpul Cretacicului.
„Este un întreg zăcământ de Acteonella aici, cred că sunt printre cele mai frumoase fosile descoperite în țara noastră, dacă nu din lume, și care trebuie cercetate și păstrate în bune condiții. Acest zăcământ se află pe toată lungime cheilor, de peste 1 km, ale pârâului Pătești, până la roca cristalină a Masivului Cozia. Expediția are ca scop elaborarea unei documentații care să asigure cadrul legal pentru declararea acestui areal drept arie protejată.”, a declarat prof. dr. Gheorghe Ploaie, de departe cel mai cunoscut „naturalist” al Vâlcii. Acteonella este un gen de melci dispăruți de mare, moluște gastropode marine din familia dispărută Acteonellidae. Genul este cunoscut din perioada Cretacicului. „Este clar că aici avem un conglomerat de gresii și marne în care au fost încrustate zeci de specii de moluște și se vede predominant Acteonella. Vom vedea ce vor spune specialiștii, este clar că acest bazin va fi declarat arie protejată”, a declarat administratorul Parcului Național Cozia, Pavel Prundurel.
Acest parc se găsește în partea central-sudică a Carpaților Meridionali. Limitele parcului se suprapun peste partea de est a Munților Căpățânii, întregul masiv al Masivului Cozia și peste partea de sud-est a Munților Lotrului. Întreaga suprafață de 17.100 ha a parcului se află în județul Vâlcea. Aria naturală se întinde în partea estică a județului Vâlcea (aproape de limita de graniță cu județul Argeș), pe teritoriile administrative al orașelor Brezoi și Călimănești și pe cele ale comunelor Berislăvești, Perișani, Racovița și Sălătrucel și este străbătută de drumul național DN7, care leagă municipiul Râmnicu Vâlcea de orașul Tălmaciu. În Munții Cozia au mai fost găsite în anii 70 fosile marine care au confirmat că tot masivul a fost în urmă cu sute de milioane de ani pe fundul Mării Tetis. Masivul Cozia se înalță pe stânga râului Olt, în dreptul stațiunii balneoclimaterice Călimănești și reprezintă o asociere de culmi aproape radiale ce se desprind din vârful Cozia (1668 m) alcătuind un masiv unitar, un monolit stâncos, în partea central-sudică a Carpaților Meridionali. Acesta se încadrează în munții cu altitudine mijlocie din România. Altitudinile cele mai mari se găsesc în partea centrală, respectiv: Vf. Cozia (Ciuha Mare) 1668 m; Ciuha Mică 1629 m; Durducul (Crucea Ciobanului) 1568 m și Bulzu 1560 m..
Descoperirea actuală solicită din partea autorităților pregătirea documentației pentru declararea de urgență a rezervației paleontologice necesare pentru protejarea acestei arii fosilifere din Cretacic. (G.V.G.)
Lasă un răspuns