Actorul Costin Cambir: „Am creat Bucharest Playhouse. O școală ca afară!”

Era în anul 2015 când presa din țară și nu numai, vorbea despre filmul lui Bobby Păunescu, „Palatul Pionierilor”. La „Festivalul Sundance”, în SUA, toată lumea aștepta premiera de pe 30 ianuarie. Pentru târgoviștenii apropiați ai teatrului, un festival de film și/sau de teatru, mai mereu a însemnat o așteptare. Au avut pe cineva acolo. Costin Cambir (cunoscut și ca „Ochișor”), absolvent al Facultății de Teatru din cadrul Universității „Spiru Haret” și actor al Teatrului „Tony Bulandra” în acea perioadă, făcea parte din distribuția acestui lungmetraj, alături de Mihai Dorobanţu, Doru Ana, Ioana Pavelescu, David Liper, Ilie Dumitrescu Jr, Maria Bata (absolventă a Facultății de Teatru din cadrul Universității „Spiru Haret”), Robert Bumbeş, Alice Halpert, Bianca Braicu, Dragoş Marinescu şi Dragoş Săvulescu. Publicul obișnuit al teatrului l-a urmărit în zeci de piese pe Costin, dar el este cunoscut mult mai bine la nivel național decât cel local și asta o spun cu tristețe, fiindcă nu este singurul actor care se bucură de recunoaștere mai degrabă în afara orașului unde joacă, decât așa cum ar fi normal, în localitatea pe care o reprezintă. Orice tânăr îl știe pe „Răzvan”, personajul din trupa „Lala Band”. Producția de televiziune „Pariu cu viața” i-a adus tânărului actor un plus de notorietate. Nu știu încă dacă joacă mai bine decât cântă (pentru că și cântă foarte bine) sau invers, dar activitatea artistică a lui Costin este intensă, iar dincolo de dușumeaua scenei de spectacol este un om extraordinar.

Dacă Bobby Păunescu l-a luat în echipa lui, iar Robert Redford a invitat filmul „Palatul Pionierilor” la Festivalul „Sundance” (SUA), atunci Târgoviște chiae se poate mândri cu actorul Costin Cambir, nu? Festivalul de film Sundance (în engleză Sundance Film Festival) este un festival de film anual care are loc în statul american Utah începând cu 1978. Este considerat a fi cel mai mare festival al cinematografului independent din Statele Unite ale Americii. Desfășurat în ianuarie în orașul Park City, în capitala statului, Salt Lake City și în Ogden, precumș și în stațiunea Sundance Resort, festivalul este un prilej de a ilustra munca creatorilor de film independenţi, atât din Statele Unite cât și din străinătate. Festivalul are mai multe secțiuni, printre care se pot enumera, secțiunea de concurs pentru filme americane și străine, secțiunea de filme documentare, atât de lung cât și de scurt metraj, precum și un grup de secțiuni aflate în afara concursului, New FrontierSpectrum și Park City @ Midnight. Festivalul de film Sundance a început în Salt Lake City în 1978 menit a fi o modalitate de a atrage realizatori de film în Utah. Festivalul a fost inițiat Sterling Van Wagenen (atunci șeful companiei lui Robert Redford, Wildwood), John Earle și Cirina Hampton Catania (ambii fiind membri ai Comisiei de film a statului Utah – Utah Film Commission).

Festivalul Sundance, considerat cel mai important eveniment dedicat cinema-ului independent de peste Ocean, continuă cu un curs ţinut de Robert Redford, cel care a avut ideea înfiinţării acestei competiţii. „Toată lumea așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu Robert Redford care va ține un fel de masterclass împreună cu Lucas și Maltin, cel care a făcut cele mai spectaculoase dicționare de film. Au foarte mare grijă să își formeze un public implicit tânăr, au inclus în program și animație. Și un program nou pe care l-a pregătit Tom Hanks de exemplu, despre ce înseamnă stand up comedy”, a mai spus criticul de film Irina Margareta Nistor

Actorul Costin Cambir, pe scurt. A studiat actoria la Facultatea de Teatru a Universității „Spiru Haret”, clasa prof. Univ. dr. H.c. Sanda Manu. Licențiat în Artele Spectacolului. A fost Actor la Identity Agency Group. A fost Actor la Teatrul Municipal Târgoviște. A fost Actor la MediaPro Pictures. A studiat Acting la „Identity School of Acting” (școală de dramă part-time care a fost fondată la Londra, Anglia de către Femi Oguns în 2003), a studiat Acting la „Ivana Chubbuck Acting Studios Hollywood” (Ivana Chubbuck este creatoarea unei şcoli de actorie la Hollywood şi trainer al unora dintre cei mai cunoscuţi actori, precum Brad Pitt, Halle Berry şi Charlize Theron). A studiat Theatre și la UNATC I.L.Caragiale – București. A jucat în circa 200 de episoade de seriale pe TV în România și alți 8 ani a fost angajat în teatrul românesc. „Am studiat cu Ivana Chubbuck la București, dar am urmat-o pe Ivana Chubbuck și la Los Angeles. LA Londra am 50 de spectacole vizionate în decurs de un an pe West End. Prada Lower Management. 2 ani la Identity School of Acting. Burberry Lower Management. Un workshop gratuit susținut în București la începutul lui august, anul acesta. Așa s-a născut „Bucharest Playhouse”. O școală ca afară!”

Ideea acestei școli a venit ca răspuns la nevoia pe care o vedeam în România de a avea o bază de pregătire aliniată la standardele occidentale, modernă, având o misiune clară, aplicată cu rigoare. Aceea de a antrena actori conform metodelor „de afara”, într-un regim part-time, care să îi ofere posibilitatea oricui sã fie independent financiar, în timp ce își permite să își exploreze potențialul creativ, trecând cu mândrie pragul unei instituții care îl respectă, se respectă, și respectă meșteșugul pentru care și-a deschis porțile. Vă invit să urmăriți promo-ul pe www.bucharestplayhouse.ro B.P.H. este o școală de actorie part-time ce îmbină rigoarea teatrului englezesc cu dezinvoltura specifică „metodei” americane și spiritul inimitabil al poporului român. Metoda este „inspirată” din structura și filosofia centrelor educaționale din Occident.

Actorul Costin Cambir a pariat cu viața și a urmat studii intense în domeniul artistic la cel mai înalt nivel pe mapamond. Acum se întoarce în România să transmită și artiștilor de aici experiența fericită de care a avut parte. Costin nu a uitat de unde a plecat și vrea să dăruiască ceva din tot ce adunat în acești ani de specializare peste hotare! Mulțumim pentru aceasta! Felicitări și baftă pe mai departe!

Lasă un răspuns