Monopolul digitializării versus democraţie…

Asistăm astăzi la un nou fenomen; „îmbogăţiţii de pandemie”. Cineva profită de propagarea restricţiilor, iar digitalizarea a dus la întărirea monopolului unor mari companii globale, care iată au ajuns să-l cenzureze şi pe preşedintele celui mai puternic stat din lume, Donald Trump. Facebook și-a permis din nou să „umble” la postările președintelui SUA, Donald Trump. Compania deținută de Mark Zuckerberg a șters una dintre postările lui Trump, în care președintele SUA a scris că boala COVID-19 este mai puțin gravă decât gripa sezonieră. Facebook a decis să elimine postarea sa, motivând că încalcă politica privind distribuirea de informaţii false, potrivit BBC. Într-un război trebuie să urmărim cine sunt beneficiarii, iar în noul război hibrid, cei care câştigă sunt cei câţiva giganţi IT a cărei exces de monopolizare online le-a adus averi incomensurabile?

Aceste mari companii câştigă atât de mult şi sunt aşa de puternice încât cenzurează şefi de stat şi îşi impun agenda de digitalizare şi control în lume pentru interesele lor financiare? La cine foloseşte excesul de digitalizare şi control, la cine vin cei mai mulţi bani în excesul măsurilor luate împotriva pandemiei? În timp ce noi ”Stăm acasă”, bogații lumii devin mai bogați, iar săracii mai săraci. Averea combinată a miliardarilor americani, între care fondatorul Amazon.com Jeff Bezos şi şeful constructorului de automobile electrice Testa, Elon Musk, a crescut cu aproape 10% în perioada pandemiei de COVID-19, potrivit unui raport publicat joi de Institute for Policy Studies (IPS), transmite Reuters.

Creşterea averilor celor mai bogaţi oameni din Statele Unite a avut loc în timp ce 26,5 milioane de americani au solicitat indemnizaţii pentru şomaj în ultimele cinci săptămâni.În timp ce economia în ansamblul ei are probleme, acţiunile unor companii din sectorul tehnologiei, cum ar fi Zoom, au crescut în ultimele săptămâni datorită utilizării aplicaţiilor de videoconferinţe şi de muncă de la distanţă, contribuind la creşterea averilor fondatorilor acestora. „Aceasta este povestea a două pandemii, cu sacrificii inegale”, a declarat Chuck Collins, co-autor al raportului. În perioada 1 ianuarie-10 aprilie, 34 dintre cei mai bogaţi miliardari au înregistrat creşteri ale averilor nete cu zeci de milioane de dolari, arată raportul. Averile nete a opt dintre miliardari, între care Bezos, fondatorul Zoom Video Communications, Eric Yuan, şi Musk, au crescut cu un miliard de dolari. Musk deţine o participaţie de 18,5 la sută la Tesla, ale cărei acţiuni au crescut cu peste 73 la sută de la începutul acestui an, traderii privind dincolo de impactul pe termen scurt al pandemiei de coronavirus. Bezos deţine circa 15,1 la sută din acţiunile Amazon, care au urcat în acest an cu aproape 31la sută, pe fondul creşterii puternice a comenzilor online din partea oamenilor nevoiţi să stea în case.

Aceşti miliardari ai lumii au tot interesul ca această carantinare să continue, deoarece accelerează digitalizarea şi duce la creşterea prorpiilor profituri. Ei controlează prin bani şi putere, politicienii şi media, care propagă teama interesată financiar de virusul real? E un beneficiciu reciproc major? Un virus real şi periculos este folosit ca în război de „îmbogăţiţii de pandemie” pentru interesul lor? S-a încheiat recent o anchetă independentă de proporții care a vizat companii precum Apple, Amazon, Google și Facebook, iar concluziile sunt zguduitoare. O investigație amplă făcut în Statele Unite ale Americii au vizat câteva companii gigantice. În Congres s-a cercetat modul de lucru al celor de la Apple, Amazon, Google și Facebook, iar membrii comisiei care s-au ocupat de acest caz au tras concluziile după ce au muncit timp de 16 luni. Aceste entități, care sunt titani în lumea on-line, au un monopol de putere în multe zone cheie de afaceri și au făcut abuz de poziție dominantă pe o piață unde nu au rivali. Concluziile ar putea să ducă în viitorul apropiat la conceperea unui cadru legislativ prin care aceste companii, care formează așa-zisul Big Tech să aibă ceva mai restrânsă libertatea de mișcare și monopolul. Raportul întocmit de membrii Comisiei Antitrust ce face parte din Comitetul Judiciar al Camerei Reprezentanților cuprinde nu mai puțin de 450 de pagini.

Anchetatorii au atras atenția că există riscul ca acești jucători ar putea să pună în pericol democrația și principiile ei. „Aceste firme au prea multă putere, iar această putere trebuie restrânsă și supusă unei supravegheri și a unei aplicări adecvate. Economia și democrația noastră sunt în joc”, se menționează în raportul respectiv. La începutul secolului XX, America a luat măsuri anti-trust şi anti-monopol pentru a salva democraţia, care devenea controlată de marile companii. Azi, digitalizarea excesivă, de care a profitat cu exagerarea carantinării în pandemie, i-a făcut pe bogaţi şi mai bogaţi, iar pe săraci şi mai săraci. Lăcomia unor mari companii a profitat şi influenţat isteria din jurul virusului pentru onlinizarea şi distanţarea digitală, care le-a adus averi incomensurabile managerilor, în timp ce cetăţenii au fost „speriaţi” cu televizorul şi reţelele sociale, cu mult peste situaţia reală, pe care Suedia a luat-o şi gestionată cu responsabilitate şi măsură fără şă-şi închidă economia şi fără să-i îmbolnăvească psihic pe cetăţeni. Democraţia şi libertatea nu trebuie demantelate de monopoluri interesate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*