Statuia zeiței Hygeia din capitala Daciei romane expusă la Deva

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva expune în luna aprilie 2020 în modul virtual, statuia zeiței Hygeia descoperită în capitala daciei romane, Sarmisegetusa romană (Ulpia Traiana). Grija pentru sănătate, asigurată prin magie, religie și, mai târziu, medicină, este o constantă a umanității. Șamani și vraci, sacerdoți înzestrați și medici erudiți, toți își puneau credința și cunoștințele în slujba sănătății omului. Medicina, inițial empirică, a evoluat spre o știință complexă, cu subdomenii specializate, aflată într-un progres continuu. În lumea romană, zeul medicinei era Aesculapius, ale cărui origini trebuie căutate în mitologia greacă, unde îl întâlnim pe Asklepios, fiul zeului Apollo și al muritoarei Coronis. Moștenind de la tată calități salutifere și taumaturgice, acesta și le perfecționează sub îndrumarea centaurului Chiron. Alături de Aesculapius o găsim extrem de frecvent pe Hygieia, una din fiicele sale, însărcinată cu prevenirea bolilor și menținerea sănătății. Împreună cu cei doi apare uneori și Telesphorus, fiu al zeului, care întruchipează perioada de recuperare din boală. Templele dedicate acestor divinități erau adesea locuri în care se practica și medicina.

Exponatul lunii aprilie este o statuie care o înfățișează pe Hygeia. Artefactul face parte din fondul vechi al muzeului devean (nr. inv. 197), fiind achiziționată în anul 1887 de către Societatea de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara, de la notarul public Bernath din Hațeg. Nu este nici o urmă de îndoială, însă, că piesa provine din ruinele Sarmizegetusei romane. Sculptată în marmură de Bucova, statuia are o înălțime totală păstrată de 143 cm,  lipsindu-i însă capul, brațul drept și palma stângă. Zeița este îmbrăcată convențional, în chiton (rochie) lung, legat sub sâni cu un cordon, peste care este așezat un himation (mantie). Elaborarea modelajul veșmintelor, al cutelor, care, cel puțin la nivelul bustului, are un aspect vădit geometrizat, indică faptul că avem de-a face cu un produs al unui atelier local care a activat în perioada antonină târzie. Pe postament este gravată inscripția: Aesc(ulapio) et Hygiae / P(ulius) Ael(ius) Theimes [trad: Lui Aesculapius și Hygiei, Publius Aelius Theimes (a dedicat această statuie)]. Dedicantul, al cărui nume îi trădează originea palmyreană, este cunoscut și din alte epigrafe sarmizegetusane, fiind un veteran longeviv, care ajunge la un moment dat să ocupe funcția de duumvir al Coloniei Dacica Sarmizegetusa. Judecând după perioada în care a activat Publius Aelius Theimes, dar și a detaliilor sculpturale, monumentul poate fi datat cel mai devreme la finele secolului al II-lea sau chiar la începutul celui de al III-lea. Dr. Oana Cornelia Tutilă de la Secția de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva este cea care a oferit datele necesare pentru cunoașterea exponatului de mai sus.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva oferă șansa doritorilor de a vizita virtual exponatele acestuia. Vă dorim un tur virtual plăcut… (George V. Grigore)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*