Uriașii epocii de gheață: Mammuthus Primigenius în județul Prahova

Muzeul Județean de Știintele Naturii Prahova este format din nouî secții muzeale, la Ploiești – Muzeul Omului, Acvariul și Muzeul Petrolului, la Bucov – Grădina Botanică, la Sinaia – Muzeul Rezervației Bucegi, la Slănic – Muzeul Sării, la Cheia – Muzeele „Flori de Mină” și „Francisc I. Rainer”, la Vălenii de Munte – Muzeul Văii Teleajenului. Muzeul de Științele Naturii este un muzeu de tip special, pentru că el stochează viul și neviul, având ca scop instruirea și educarea publicului, atât pentru interes științific, dar și pentru a trezi dragostea și interesul față de viața și natură.

Cele mai importante activitați ale muzeului sunt: colectarea și evidența materialului muzeal, cercetarea fundamentală și aplicativă – cercetarea materialului de depozit cât și cercetarea naturii – activitatea de conservare-restaurare, precum și valorificarea cercetării, conservării și restaurării. Colectivul muzeului are colaborari de cercetare cu instituții de prestigiu, atât din țară cât și din străinătate.

În cadrul acestui muzeu veți găsi și o vitrina aparte, situată în sala „Antropogeneza”, și conţine un mulaj de mamut, un fragment de fildeş fosil şi molari de mamut, urme ale prezenței pe aceste meleaguri ale acestui uriaș al Epocii de GheațăDespre vitrina semnalată putem spune următoarele: „Mammuthus Primigenius”, cel căruia îi este dedicată acestă vitrină, a fost răspândit în regiuni mai reci, de tundră sau stepă în a doua jumătate a Pleistocenului. La noi se găsesc un număr mare de resturi în pietrişurile şi nisipurile din Câmpia Dunării şi a Tisei, precum şi în terasele din regiunea dealurilor a tuturor râurilor din ţară. Mamutul a fost un elefant înalt de până la la patru metri şi avea blana deasă şi lungă. Avea o cocoaşă mare în spatele gâtului. Cocoaşa de pe cap stoca grăsimea, care reprezenta rezerva de hrană pentru lungile ierni ale perioadei glaciare. Molarii aveau lame de smalţ dese şi înguste. Cei doi incisivi ai maxilarului superior (fildeșii) erau lungi până la doi metri şi uşor arcuiţi. Fildeşii erau probabil folosiţi pentru a mătura zăpada în căutarea hranei.

Un fragment de incisiv al unui mamut (fildeş) este prelevat din Valea Almaşului (râul Almaș sau râul Valea Fildului este un curs de apă, afluent de stânga al râului Someș, în Ardeal), iar una din marile măsele de mamut a fost colectată din Urlaţi (oraș situat în zona colinară a Dealului Mare din județul Prahova), florimentul fosil fiind localizat pe valea Cricovului Sărat și pe dealurile din preajma acestuia. Pe lângă zona Urlați, fosile de mamut au mai fost semnalate în Prahova la Filipești de Pădure.

Iată că astfel mărim aria acestor descoperiri de fosile ale mamutului și cu județul Prahova, acoperind astfel întreaga zonă colinară a Carpaților, de la Cluj, Alba, Someș și Caraș – Severin, până în Vâlcea,  Teleorman, Dâmbovița, Ilfov, Buzău, Bârlad, Suceava și peste Prut, la Chișinău. Acestea sunt zonele pe unde uriașii Epocii de Gheață hălăduiau acum câteva zeci de mii de ani, sau chiar milioane de ani… (G.V.G.)  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*