Accesul interzis

M-am dus să fac mișcare prin Cișmigiu, să iau aer proaspăt, să mă simt ca primarul suedez, care a spus, lăsați oamenii să intre în parcuri, să stea la iarbă verde, acolo unde e sănătatea curată, să trăiască normal. Mereu suedezii au fost cu un pas înaintea noastră, încă depe vremea războiului, când veneau aici cu cantinele pentru săraci și pentru cei frânți de război.

Dar, la intrarea în parc, pe unde intru de obicei, era un banner uriaș pe care scria: „Accesul interzis”. Am înconjurat tot parcul și, la toate intrările, același benner cu infomația că pe perioada stării de urgență parcul e închis. Și ce primăvară! Ce soare! Ce adiere divină! Mă uitam peste gard și tot Cișmigiul arăta ca un rai, totul înmugurit, înverzit, înflorit, o mare de flori pe covorul verde, un paradis! Viața! Iată viața! Ceea ce iubim cel mai mult!

Și unde am ajuns? Aici am ajuns, să nu ai voie să intri în paradis! De ce? Fiindcă așa e ordinul pe vremea de holeră, cum ar spune Márquez, numită coronavirus. Salvarea acestei boli e că are un nume frumos și nu-ți vine să o înjuri. Cum să înjuri o coroană, o coroniță, un rai?

Am revenit în casă, în chilie, la cutie, cum spune legea. Dar eu așa am trăit și înainte în România. Ca și cum afară ar fi fost un virus, ar fi bântuit o fantomă. Ca și cum ar fi fost pe vreme de ciumă. Păi ciuma roșie… Diferența este că acum s-a dat alarma de la OMS (Organizația Mondială a Sănătății), din martie anul trecut, când s-a anunțat că la sfârșitul anului, adică în decembrie, pământul va fi invadat de un virus. Și așa a fost. Și așa este. Însă nimeni nu a ținut seama de anunțul făcut de OMS. Nu s-a luat nici o măsură.

Dar cine să urmărească sutele de morți din cauza rujeolei sau gripei și alte boli virotice care au fost până acum? S-a luat vreo măsură militarizată, să se închidă parcurile, fiindcă oamenii strănută și unii mor de guturai? Au murit sute. Dar fără panică, fără măsuri militarizate. Nici nu s-a știut. Nu s-a pomenit așa ceva de pe vremea războiului, când se dădea alarma și trebuia să intri la beci. Și ce dacă o să vină un virus? Omul are ac de cojocul lui!, așa gândeau oamenii. Da, dar acum clopoțelul să închidem grădinițele și să tragem obloanele vine de la UE, tătucul nostru cel iubit, care ne spune că vacanța s-a terminat, gata, la bârlog cu voi!

Mereu am stat la chilie, eu duc o viață de chilie cam de pe când aveam 17 de ani, când ascultam „Simfonia destinului” și am scris prima poezie despre Beethoven. M-am obișnuit cu ea. Ba chiar mă simțeam mai bine în chilie decât în afara ei. Înăuntru era libertatea, în afară, temnița. Afară vedeam mereu un zid, mi-a părut întotdeauna România ca o închisoare. Nu mai țineți minte suspiciunile securiste, când ne era frică să spunem un banc sau o metaforă, să nu cumva să se interpreteze și să ajugem la zdup? Mereu la noi a fost ca o razie. De vreo 70 de ani se trăiește cu frică în România. De frică, după ‘89, au fugit unde au văzut cu ochii mulți români, peste nouă milioane.

Ni s-a luat și oglinda, trăim într-o lume fără oglindă, în care nu mai vedem nimic, e ceață, ceață deasă, kafkiană, orbecăim, nu mai trebuie să vedem decât „Accesul interzis”.

Un răspuns la “Accesul interzis”

  1. IO...gerules spune:

    Pe vremea Epocii de aur,cum au numit-o in bascalie jidanii din Romania,dar care s-a dovedit a fi adevarata,nu prea s-a trait cu frica.Atnci s-a trait cu uimire,cu nemultumire,cu nentelesul strictetii pentru romani de a caltorii in strainataea capitalistilor.In tarile asa zis socialiste se putea calatorii totusi,in grup sai mai rar cu familia.Ceausescu,cu toate extraordinarele sale impulsuri in economia si viata romanilor,a fost manipulat in ceace priveste plecarea romanilor in vizita sau in concedii pe meleagurile CAPITLULUI bancar cazaro-jidanesc,adica prin tarile capitaliste,prin neacordarea vizelor de calatorie in strainatate.Aceasta masura a fost luata cu scopul de a nu arata poporului roman realitatea lumii asa zis capitaliste,care se dovedeste a fi ghetoul de exploatare a lumii,de ingenunchere a creatorilor de valori,pe colturi de piatra inmanusita,inconjurati de evreii internationali in plina activitate prin banci,avocatura,medicina,farmacii,aprovizionare cu hrana contrafacuta care se poate procura numai din magazinele lor alimentare,altele fiind inexistente,realitati care sant valabile chiar si la ora actuala cand tunul nemaivazut inca in istoria lumii,da lovituri mortale in socotelile unor minti nu prea omenesti.Asta a fost imaginea Romaniei ceausiste,intradevar o chilie,dar comfortabila si acceptata in mod tacit si datorita conjuncturii poltice ale vremurilor acelea:Existenta Tratatului dela Varsovia care impunea tarilor socialiste din rasaritul Europei conditii foarte stricte pe plan militar si economic.

Lasă un răspuns