O stafie bântuie lumea…

Un virus bântuie lumea. Mai ieri, nu ștu cine scria că „O stafie bântuie prin Europa”. Parcă Marx și Engels, în manifestul lor. Era vorba de „stafia comunismului”, pe care ei o invitau să ia frâiele, să vină la putere. Și s-a văzut de ce a fost în stare această stafie! Milioane de victime! Și cine mai scria „în vreme de holeră”? Parcă Gabriel Garcia Marquez. Da, dar era vorba de „dragostea în vreme de holeră”. Dragostrea aceea miraculoasă, care învinge și holera!

Casa Albă a anunțat că dă un miliard de dolari celui care descoperă leacul împotriva epidemiei, anti-virusul chinez. Le dau eu gratis știrea că deja leacul l-a descoperit un medic din Timișoara, fără să fi primit un leu. Și că tratamentul nu diferă cu mult de vindecarea unui gururai. De ce americanii nu au dat miliardul ăsta chinezilor de la Wuhan, de unde a pornit focarul bolii, ca să ucidă din fașă virusul? Și în orice moment pe pământ, mai ales unde este sărăcie, există un focar de boală, de ciumă, cum a arătat Albert Camus în cărțile sale, Ciuma și Stare de asediu. Am citit ca d-na Ursula, de la UE, pariază că vaccinul anti-virus va fi gata până în tomană, dar madam Merkel optează pentru un an și jumătate. Și nu știu cine de la noi ne ține doi ani în carantină! Știrile aberante ne țin cu sufletul la gură.

Dar cum orice școler știe, realitatea virală este un fenomen natural, care se petrece frecvent în istorie. Acum vreo 20 de ani au bântuit două epidemii virotice, cu mulți morți! Nu mai vorbim de epidemia din 1918, care a lăsat victime mai multe decât încele două războaie mondiale la un loc! Apariția diferiților microbi periculoși este un fenomen natural. Astfel de fenomene trebuie preîntâmpinate, dacă am fi la un grad de civilizație care nu minte. Nivelul însă este negativ, dovadă că se iau măsuri după, nu înainte.

Nu este nici o logică. Și cred că Johannis s-a trezit cu psărica în gură, iar intră în istorie cu un pas înainte și doi înapoi, acum cu starea de urgență, care va fi un clavar pe umeri și așa șubrezi ai poporului român. Dacă era așa de grijuliu, de ce nu ne oferă o statistică despre câți morți au fost anul trecut din cauza gripei? Știe? Iar morții de acum, din cauza virusului chinez, așa cum ne spun străinii, nu se datorează exclusiv virusului, ci unor boli adiacente, avute de pacienți. Virusul a pus poate capac unora, dar ei sufereau de alte boli, mai grave. Nu se moare doar dintr-un simplu guturai! Și cei mai mulți erau bătrâni, mai puțin rezistenți, exact cum se întâmplă în junglă, când leul atacă exact ca un virus o turnă de bivoli. Cade în ghearele lui cel mai slab.

Ce se întâmplă acum este o aberație. Suntem categoric sub stare de asediu. Cine ne asediază? Un virus? Eu cred că prostia omenească. Da, fiindcă are și virusul socoteala lui. Trebuie să apară, să se manifeste, să-i pună la încercare pe oameni, să se vadă de ce sunt în stare. Există solidaritatre sau tot jocuri de culise?!

Deocamdată vedem că românii sunt într-o stare de urgență, adică de haos, de balamuc. Englezii își desfășoară multe competiții sportive. Ba recent a avut loc și un tradițional maraton, la care au participat 6 200 de sportivi! Și teatrele, restaurantele, locurile publice sunt frecventate. De, sunt englezi! Și englezii au fost mereu în contra curentului. Un sportiv cunoscut a ieșit la o terasă cu nevasta și copilul mic să bea o bere. Alții, ca norvegienii, au închis granițele. După ei s-au luat și ungurii, fapt care a generat un adevărat haos la graniță. Gata, aici nu mai intră nimeni! Cum au făcut și americanii, care au intrezis să mai pășească în America cetățeni din zona Schengen!Dacă ești bolnav și nu ești din zona Schengen, poți se te duci, dar dacă ești sănătos și ești din zona Schengen, nu!

*

Cișmigiul e inundat de un soare arzător, de vară, e plin de pomi înfloriți. Iarba e un covor moale, verde, ca un pled țărănesc, desenat de mii de floricele colorate. Sălciile sunt toate înverzite, ca și arbuștii și tufișurile. Doar pomii mari își așteaptă rândulînverzirii. Dar în acest peisaj de rai, lipsește omul, lipsesc viețuitoarele. Mă gândesc cum a pictat Bruegel raiul, plin de viață, plin de orătănii, de oameni. Sau Bosch. El l-a numit chiar „grădina deliciilor”. Vai, ce veselie de rai! Dans și voie bună! Dar aici, la noi, în raiul de acasă, atmosferă SF. Pustiu.

Mi-a mai revenit inima la loc în zona șahiștilor, plină de pasionații în zaruri, în table și remi. Dacă aici e animație, mi-am zis, înseamnă că România nu piere. Și stafia o să se ducă de unde a venit!

*

Din observațiile mele, nu e o prea mare diferență între situația pe vreme de virus și situația așa-zis normală. Așa-zis, fiindcă la noi nimic nu e normal. Suntem mereu în contra sens, dar pe invers, nu ca englezii, care au o atitudine pozitivă. La noi normal este să fie anormal. Cu ce e mai dramatic momentul cu virusul față de virusul din conștiințe, față de virusul continuu existent în conducerea României, față de virusul din mădularele celor de la putere, care nu sunt în stare să aleagă și să formeze un guvern? De ani de zile țara are la conducere improvizații, stă pe muchia legilor Constituției. Minciunile unui peremist ca Burduja sunt la fel de periculoase ca un virus. Și cum a virusat Băsescu țara, sau cum a fecalizat-o un inconștient care nu se mai satură să demoleze echipa „Steaua”!? Lanțul de neputințe de la putere este o adevărată invazie pe spinarea poporului român, un popor virusat rău din interior, imun la orice virus din afară!

Un popor răbdător și cuminte. Priviți-i numai pe oamenii din autobuzul cu care călătoriți! Fiecare cu ale lui. Toți tac. Sunt într-o stare de urgență. Ca în pustie. De când cu mobilurile, oamenii nu mai vorbesc între ei, ca pe vremuri, sunt ocupați cu jucărica. Și când văd stafia virus fac la fel. Numai că acum străzile sunt pustii. Rar vezi câte un om cu mască, ici-colo. Fantome, nu alta! Și deunăzi bătea un vânt rece, chiar fantomatic! Hârtii cu știri anti-virus pluteau prin aer. Parcă am fi la un pas de starea de asediu camusiană. Pentru câțiva inconștienți la graniță, care au trecut vama fără să spună de unde vin (veneau din Italia) sau să declare că sunt bolnavi, suferă 20 de milioane de oameni!

Acum se vede scopul omului, disperarea cu care fiecare își apără stropul de viață. Cât de cârcotași și rebeli or fi românii, că nu le place de nimic și nu ascultă de nimeni, darde când s-a decreatat starea de urgență, parcă toți au înțepenit, nimeni nu mai mișcă în front. Libertatea ca libertate, drepturile ca drepturi, dar ce te faci cu toate dacă ești mort, dacă viața ți-e în pericol? Să vezi cum e pustiul în oraș, la gară, la autogară, la aeroport, când nimeni nu mai călătorește! Sau să vezi cogea lacăte la porțile pe care le credeai veșnic deschise (cârciumi)!

Și la biserică, vai, e la intrare un spray în loc de agheazmă, să te dai cu el pe mâini când intri și când ieși, ceea ce înseamnă că nici încrederea în apa sfințită nu mai ține. E păcăleală când e vorba de virus. Adică asta e soluția, să te speli pe mâini? Dar noi știm asta de când eram de-o șchioapă, ne-a intrat în reflex. Cine nu se spală pe mâini? Șicine mai crede în vreun miracol? Dacă ar fi vreun miracol, de ce mor atâția nevinovați? De ce nu mor ticăloșii, corupții, hoții, mitomanii?! Unde e Dumnezeu cu agheazma cerească?

Sau poate că virusul e molima pentru păcatele omenești! Păi nici icoanele nu ai voie să le săruți, că-ți infectezi gura și dai ortul popii! Iată ce spurcată e sărutarea de icoane! Ce ne facem,domnule Eminescu, cu vorba domniei tale: „Icoanele zugrăvesc credința-n biserici!” Așa o fi, că de sărutat icoane nu sufli o vorbă! Ortul e mortul! Dar ce ort, cine să-l mai primească, fiindcă nu e țipenie de popă. Toți s-au ascuns mai rău ca guzganii! Totul e sigilat, și altarul, ca și magazinele. Frica de ciumă, de moarte, e mai tare decât agheazma și cădelnița.

Poate de aceea, instinctiv, oamenii intrați în panică fac multe prostii, mulți se duc la control, să vadă ce au, fiindcă nu știu cum sunt simptomele, nimeni nuștie nimic când e vorba de un virus necunoscut. Armă biologică!? Altă diversiune. Nu există nici o dovadă. Epidemia e ceva natural, dar dă bine să-i găsim substraturi politico-securiste. Istoria contemporană va fi să fie împărțită în două, până la virus și după virus. Așa cum istoria Americii se face acum luând ca reper atacul terorist asupra turnurilor gemene!

Acum suntem în plină virusare informațională, când Stafia Virus ne bântuie. Panica informațională, creată de fake news, este adevărata molimă a epocii în care trăim. N-aș vrea să trăiesc într-un prezent virusat. Și mă gândesc la viitor. La viitorul țării, la viitorul copiilor noștri.

De aceea, fac un apel la colegii ziariști, să pună la lucru conștiința și să abandoneze practica știrilor false, acest bombardament cu virusul fantomatic, fiindcă,în paralel cu multe cazuri reale de îmbolnăvire, se produce și o virusare psihologică a populației. O știre falsă, cum e aceea că „leul s-a prăbușit” sau că „băncile se închid”, poate duce la dezastre incalculabile. Dacă președinția sau guvernul tot au decretat starea de urgență (evident, nu trebuia!), să se ocupe acum de monitorizarea știrilor, dar tare mă tem că vor prevala tot intersele politice. Virusul va fi sigur un capital politic pentru unii! În loc să fie prevenit, e agravat! E nevoie de un post de știri independent, care să monitorizeze numai știri verificate, venite de la specialiști în domeniu, care să transmită informații curate, responsabile, nemăsluite. Cred că populația are nevoie de calm, oamenii trebuie îndemnați la răbdare și rațiune. Acum trebuie scoasă la lumină și pusă în funcțiune Charta Moralia, comoara de înțelepciune a poporului român.

Un răspuns la “O stafie bântuie lumea…”

  1. ciclop spune:

    neica matale cam hodorogesti sau mai bine spus esti un fel de „hodorogea” !! sau mai pe inteles un gica contra !!! mai stiu unul, fostul presedinte , traian cinzeaca , doar ce a facut si ce spune el e bine , in rest apa de seceta , ca de ploaie slaba speranta.

Lasă un răspuns