Sănătatea trupească și mentală, o sinergie vindecătoare…

Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial că suntem în fața unei pandemii. Pe care trebuie să o privim cu lucididate, fără să intrăm în panică sau într-o geografie a isteriei care va pune economia Europei pe butuci. Trebuie să respectăm drastic măsurile igenico-sanitare și de carantină, chiar dacă acestea pot părea uneori exagerate. „Să dăm Cezarului ce este al Cezarului!” Personal nu sunt de acord cu panica indusă de mass-media, care a produs o isterie de masă ce poate distruge economia națională și europeană. Degeaba se iau măsuri „heirupiste” dacă se face praf economia, pentru că fără motorul financiar nu se pot implementa logistic măsurile igenico-sanitare și de carantină. Până la urmă așa cum a spus și președintele Trump: este vorba de o gripă severă, dar asta nu înseamnă că trebuie să blocăm țara și lumea. Se moare mai mult de tuberculoză, hepatita C, HIV decât de coronavirus. Mortalitatea este adevărat că depășește dublul mortalității unei gripe, dar asta nu înseamnă că punem lacăt economiei lumii, pentru că atunci nu vom mai avea bani de alimente, medicamente sau combinezoane septice. Frica vine din faptul că nu există încă un vaccin .

Coronavirusul îi lovește și pe bogați, și pe săraci, fără deosebire. Poate s-a exagerat și cu interzicerea manifestărilor publice în cazul a peste o sută de persoane, pentru că au de suferit cultura, manifestările sportive și cele ecumenice. Se închid școli, dar se lasă deschise mall-urile. Mai nou, se vrea închiderea bisericilor, dar fără rugăciune și puterea lui Dumnezeu nu vom învinge de unii singuri pandemia. Totuși, parcă pare și o pedeapsă divină într-o lume prea prosperă și globală în care lipsa granițelor și vacanțele de lux sau city-break-urile păreau că nu se mai termină, iată, că în câteva zile o țară ca Italia a intrat în carantină.

În România și în alte țări europene s-au luat măsuri fără precedent de la cel de-al doilea război mondial. Lumea noastră minunată s-a comprimat în hotărâri aproape apocaliptice doar în câteva zile. Am realizat cât de mici suntem. Până mai ieri, o banală petrecere cu prietenii de 8 martie la un restaurant a devenit azi ficțiune. E ca un duș rece. De aceea soluția este una medicală, dar și duhovnicească. Pe de o parte trebuie să respectăm măsurile igenico-sanitare și de carantină chiar dacă nu ne plac, dar salvarea vine și din rugăciune și participarea la slujbele din biserică. Când vom fi 99 de persoane într-un lăcaș, cei care vin mai târziu vor sta în aer liber la peste un metru distanță și vor asculta slujba la difuzoare. Rugăciunea, postul și împărtășania sunt medicamente care ne pot vindeca în primul rând de isteria mediatică și ne vor da putere să trecem peste vremurile grele. Sănătatea mentală va duce la sănătate trupească.

De aceea, sunt convins că teologul clujean Stelian Tofană are dreptate. Părintele exclude propunerea vehiculată în spațiul public, cum că bisericile ar trebui închise. „Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că slujbele trebuie ținute în biserici. Noi nu putem să înțelegem o biserică fără creștini. Nici nu ne putem imagina că slujbele vor putea să intre pe rețeaua de internet, pe Facebook sau în altă parte, să stăm acasă, în fotoliu, și să urmărim ceea ce se petrece în biserică. Credinciosul beneficiază de o putere a lui Dumnezeu în timp ce se află în biserică. Acest lucru (sistarea slujbelor, n.a.) cu greu va putea fi acceptat de către biserică”, declară părintele Stelian Tofană. Referitor la reținerea credincioșilor care vor să se împărtășească în această perioadă a postului Paștelui, părintele Tofană spune că nu există nicio justificare pentru această teamă. „Sunt mai bine de 2000 de ani de când oamenii se împărtășesc din același potir. Nu a consemnat nimeni în istorie vreun caz măcar că cineva s-ar fi îmbolnăvit de acolo sau să fi constatat medicina că îmbolnăvirea cuiva s-a datorat faptului că s-a împărtășit din potir. Atât creștinii, cât și noi, preoții, ne împărtășim din același potir. Dacă ne gândim că acolo, în potir, nu este pâine și vin, ci este însuși Mântuitorul Hristos, atunci nu ar mai trebui să avem nicio teamă. Asta este o nebunie care va trece rapid, o isterie a oamenilor, produsă de alții. Poate totul a fost calculat. Desigur că biserica trebuie să fie receptivă la tot ceea ce se întâmplă în societate, însă aceasta nu este o instituție omenească, ci una divină”, menționează părintele Tofană.

Inclusiv președintele Klaus Iohannis a apelat la calm, până la urmă isteria și măsurile exacerbate cu restrângerea drepturilor cetățenești pot fi contraproductive pe termen lung și să ducă la scăderea imunității corpului social într-o țară prăbușită economic. ”Înainte să spun două cuvinte despre măsurile economice pe care le vom adopta în urma crizei coronavirusului, aș dori să vă spun că m-am interesat un pic de starea celor găsiți pozitiv și am constatat că starea lor este bună. Mai mulți dintre ei nu au niciun simptom, unii au doar simptome ușoare de răceală, iar pentru unii mai în vârstă au o stare de sănătate acceptabilă. Asta ca să distrugem mitul că acest virus este unul ucigaș, pentru că am citit o serie de scenarii apocaliptice. Sunt foarte mulțumit de felul în care Guvernul Orban gestionează această criză, măsurile au fost luate la timp și vreau să-mi exprim aprecierea pentru felul în care acționează autoritățile.”

Omenirea mai trecut prin pandemii… A trecut și peste ciumă, și peste holeră… De aceea, cred că trebuie să fim eficienți în aplicarea unor măsuri igenico-sanitare și de carantină, dar fără măsuri exacerbate, care isterizează și ar putea duce la pierderea imunității sociale și economice. În același timp, să ținem bisericile deschise, să ne rugăm, să ne împărtășim, să postim și vom depăși și această încercare. Avem nevoie, ca națiune, de sănătate trupească și mentală într-o sinergie vindecătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*