Pe 27 februarie, ora 15, la invitația Centrului Județean pentru Conservarea și Promovare Culturii Tradiționale Ilfov, toți directorii de centre culturale, case de cultură, reprezentanți ai primăriilor ce au ca sarcină promovarea culturii tradiționale în localitățile lor, ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Casei Corpului Didactic Ilfov și toți colaboratorii pe probleme tradiționale cu care au existat activități în anul 2019, au fost prezenți în Sala de Festivități a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, unde a avut loc dezbaterea „Centrul Cultural – Principalul pol al promovării Patrimoniului Cultural și Tradițional Local”.
După tradiționalul „Bine ați venit!” și un „Cuvânt de întâmpinare” prezentat doamna Alexandrina Niță, director C.J.C.P.C.T. Ilfov, a urmat eleva Eva Garet de la Liceului „George Enescu” din București ce a interpretat cu măiestrie la pian „Pasărea de foc” (partea I) de Igor Stravinski. După ropotele de aplauze binemeritate, a urmat doamna Adriana Scripcariu, Istoric de Artă (Școala de la Piscu) ce a prezentat lucrarea „Patrimoniul cultural local și național: educație, cercetare, comunicare”, punând accent pe importanța educației în procesul de inventariere, conservare și promovare a patrimoniului cultural ilfovean. Au fost desfășurate două proiecte culturale reflectând tema prezentată. Proiectul „Elevi din Ilfov pentru Patrimoniul Cultural” s-a desfășurat sub patronajul Comisia Naţională a României pentru UNESCO în 15 școli din localități ilfovene, pe parcursul anului 2019. Apoi, 15 echipe formate din cei mai pasionați elevi ai fiecărei școli au participat la un concurs de cunoștințe și idei, iar primele 3 echipe câștigătoare au fost răsplătite cu o excursie în zona Horezu. Cu această ocazie a fost lansată și broșura „Patrimoniul Cultural UNESCO din România”.
Cel de al doilea proiect a fost cel numit „Acțiuni de cercetare, inventariere a obiectivelor de patrimoniu material și imaterial, în vederea realizării Monografiei Județului Ilfov” și a fost desfășurat de către Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Institutul Național al Patrimoniului, Protoieria N și S Ilfov, Centrele Culturale Ilfov și realizat de către Asociația Gașpar, Baltazar&Melchior/Școala de la Piscu, în perioada mai – decembrie 2019. Astfel s-au catalogat locații din județul Ilfov ce încă mai păstrează elemente de patromoniu material și imaterial prețios.
Cornel Gănescu, Inspector Școlar implicat în viața culturală a județului, a prezentat lucrarea „Revitalizarea patrimoniului folcloric în școala ilfoveană”. S-a vorbit despre rezultatele benefice ale proiectului cultural „Studiul dansului popular din zona Ilfovului”, organizat de către Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Asociația Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România și Asociația „Dorulețul” din Tulcea, ce s-a desfășurat în anul 2019. Prin acest proiect desfășurat la Liceul Teoretic „Doamna Chiajna” din comuna Chiajna (sat Roșu) au fost instruite 60 de cadre didactice în domeniul dansului popular, în vederea conservării, promovării și transmiterii acestor elemente de patrimoniu către noua generație. Cursurile au fost susținute de către coregrafii Marin Barbu (Nea Marin) și Ștefan Coman.
Tema pregătită de către prof. dr. Cristina Ghiță, Inspector Școlar General Adjunct, a avut titlul „Ilfovul credere în oameni. Uniți pentru excelență în educație, știință și cultură” și a făcut atingere către două importante proiecte culturale ale județului Ilfov: Simpozionul anual de geografie „Cununa cu diamante” și „Gala Excelenței”. Simpozionul „Cununa cu diamante” a devenit deja un brand național, recunoscut pentru valoarea lucrărilor prezentate și modul impecabil de organizare. „Gala Excelenței” – aflată la prima sa ediție în 2019 – s-a desfășurat la Centrul Cultural „Ion Manu” din orașul Otopeni, pe data de 19 decembrie 2019, având drept scop premierea elevilor și profesorilor lor, care au obținut premii la olimpiadele și concursurile naționale în anul 2018-2019. Copiii din școlile și liceele ilfovene au obținut locuri meritorii pe podium la olimpiadele și concursurile naționale de matematică, geografie, fizică, chimie, pictură, teatru sau port popular. Elevii au primit diplome, agende, calendare, dulciuri și bani – între 500 și 1.000 de lei, în funcție de concursul la care care au participat, iar profesorii lor îndrumători sume între 1000 și 1500 de lei. Cei 60 de olimpici și 40 de profesori premiați în data de 19 decembrie au devenit astfel un reper al generației de mâine, iar performanțele lor au ridicat ștacheta în toate domeniile.
Dezbaterea s-a încheiat în mod amical, iar doritorii care au ținut a-și face cunoscute opiniile despre cele prezentate au luat cuvântul, dar au prezentat și propuneri interesante pentru proiecte viitoare.
Oferind diplome și plachete tuturor colaboratorilor pe probleme tradiționale cu care au existat activități ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovare Culturii Tradiționale Ilfov în anul 2019, doamna Alexandrina Niță, director C.J.C.P.C.T. Ilfov a prezentat un posibil calendar al manifestărilor culturale propuse de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovare Culturii Tradiționale Ilfov pentru anul 2020, deschizând calea unor colaborări viitoare, la fel de fructuoase și încărcate de rezultate pozitive, precum cele din anul 2019. (G.V.G.)
Lasă un răspuns