Dreptul de repatriere, o datorie constituţională şi obligatorie a MAE!

Copiii doctoriţei Cameliei Smicală „furaţi” brutal de statul finlandez, cer să se întoarcă în țară împreună cu mama lor, spune Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Acesta le-a prezentat, duminica trecută, enoriașilor din parohia românească din Uppsala situația familiei de români persecutată de statul socialist Finlanda, care îşi bate joc constant de România. Ce face statul român în acest caz: fuge laş de răspunderea apărării cetăţenilor români? A nu ştiu câta oară, statul român confiscat de interesele atora şi de comenzile Bruxellului dă cu flit cetăţenilor români.

Nu înţeleg de ce MAE refuză să asigure dreptul de azil al Cameliei Smicală şi copiilor ei. Din păcate, instituţiile statului român, de la preşedinţie la guvern, nu apără interesele cetăţenilor români din străinătate. Din păcate sau fericire, doar Biserica e singura instituţie care-i pasă de românii din Diaspora. Discursul ierarhului ortodox Macarie este curajos şi emblematic. „Ultima încercare prin care trece familia Smicală se petrece chiar acum, în prezent, și este legată de dorința celor doi copii, care sunt și cetățeni români, de a se întoarce cu mama lor în țară.

Am contactat-o pe doamna Camelia-Mihaela și era atât de îndurerată încât m-a rugat să o înțeleg dacă nu poate vorbi prea mult. Atât mi-a spus, să mă rog pentru ea să fie întărită în credință căci se clatină sub greutatea loviturilor pe care le primește”, a afirmat părintele episcop Macarie, potrivit unui anunț postat pe Facebook. Ierarhul român a arătat nevoia solidarizării cu familia Smicală și a chemat credincioșii la rugăciune de obște pentru aceasta. „Iubiții mei, este o situație dramatică ce durează deja de ani de zile, în care ne-am implicat și noi, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, prin solidaritatea pe care mulți dintre dumneavoastră, credincioșii, ați arătat-o, prin cuvântul nostru de întărire și de mângâiere și misiunea noastră pastorală și a mea de părinte duhovnicesc”. Episcopul a subliniat că suntem datori „să ne solidarizăm cu aproapele nostru în suferință, cu aproapele nostru care este nedreptățit și care trece prin grele încercări”.

În străinătate românii au ajuns să fie apăraţi doar de BOR, că securiştii şi sinecuriştii cu pensii speciale din ambasade, centre culturale şi consulate se ocupă doar să-şi rotunjească veniturile şi să fie slugi la ordinele guvernelor marilor puteri? Din partea societăţii civile doar Platforma Împreună revine cu un comunicat dur la adresa MAE: „În cazul familiei Camelia Smicală Jalaskoski, statul român acționează în sprijinul statului finlandez și împotriva cetățenilor români care au făcut numeroase demersuri pentru a fi sprijiniți. Statul român a tolerat și deci sprijinit abuzurile și ilegalitățile împotriva minorilor Mihai și Maria Smicală Jalaskoski, conducând astfel la situația de astăzi, când familia este amenințată și terorizată de autoritățile finlandeze. Președintele României a permis și coordonat această atitudine a statului român, ca de altfel și prim-ministrul României, oricare a fost acela. Miniștrii succesivi ai afacerilor externe au urmat aceste linii directoare.

Comunicatul de presa al MAE este ridicol și mincinos prin omisiunile flagrante pe care le conține. El constituie, de altfel, dovada peremptorie a abuzului în serviciu împotriva intereselor private ale unor persoane, cetățeni români, ale căror drepturi fundamentale au fost încălcate de către un stat terț, interese și drepturi fundamentale pe care statul român nu le apară prin reprezentanții săi, încălcând astfel Constituția României și legile statului român”. Aştept clipa aceea când şefii instituţiilor statului român vor respecta Constituţia şi drepturile cetăţenilor români şi vor răspunde cu respect şi demnitate abuzurilor statului finlandez care agresează de ani buni o familie de români. Până în prezent doar BOR se dovedeşte instituţia care apără interesele cetăţenilor români. Dinspre preşedinţia României niciun cuvânt despre tragedia familiei Smicală din „raiul” marxist de la Helsinki…De ce? Dreptul de repatriere a familiei Smical este o datorie constituţională şi obligatorie a MAE. Cetăţenii români trebuie apăraţi oriunde s-ar afla în lume. Să învăţăm de la marile puteri, iar cine refuză să aplice Constituţia să plătească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*