„Statul paralel” de la Caracal…

Mexicul e cunoscut de români din știrile despre abominabile crime devenite curente datorită traficului de droguri. Aproape zilnic citim în presă știri din Mexic despre gropi comune cu traficanți sau studenți împușcați și decapitați, despre execuții sumare a jurnaliștilor incomozi pe stradă și despre complicitatea poliției cu interlopii sau faptul că un fost președinte primea șpagă de la șefii cartelurilor. Sigur că în România nu s-a ajuns la capturarea statului de către traficanții crimei organizate, dar după drama de la Caracal, cetățenii și-au pierdut încrederea în poliție și instituțiile statului în general. S-a dovedit că monstrul Gheorghe Dincă a violat și ucis sistematic cel puțin trei tinere fără ca să fie prins într-un oraș mic de provincie în care de obicei toată lumea se cunoaște. Violurile și crimele neelucidate de poliție au ridicat numeroase supoziții, că Dincă făcea parte dintr-o rețea de proxeneți și traficanți de femei, astfel explicându-se protecția de care s-a bucurat de poliția locală și alte organe de anchetă. Pare incredibil că mașina lui Dincă era din aprilie în baza de date a DIICOT, iar asasinul era agățat într-un dosar cu prostituate pentru manageri austrieci și soldați străini încă din 2012 și nimeni nu s-a prins după apelul Alexandrei la 112 că Dincă ar putea fi criminalul! Ciudat? Gheorghe Dincă cu trei crime la activ și un viol în luna mai declarat a fost protejat de poliție și autorități? România nu e Mexic dar când fetele se fură de pe stradă și apoi sunt violate și ucise, iar poliția se face că nu vede sau bâjbâie într-o anchetă care pare să îngroape adevărul nu să elucideze crimele te gândești serios și sincer dacă țara noastră merită să intre în Schengen? E inexplicabil cum poliția locală, primăria și vecinii nu l-au deranjat de-a lungul timpului pe Dincă, atunci când a construit anexe, pivnițe, buncăre și gropi de beton ilegale în curte. Dacă controlul urbanism îl lua la vizor de la început, se opreau aceste ilegalități și Dincă ar fi fost oprit să comită cele două crime care au șocat o țară întreagă. Dincă și-a permis ani de zile să violeze, bată și ucidă pentru că a fost sigur în complicitate cu interlopii și traficanții de femei în cârdășie cu poliția locală și cea județeană?

Omul de afaceri Remus Rădoi a afirmat, într-un interviu exclusiv acordat Antena 3, că a primit amenințări cu moartea după ce a dezvăluit complicitățile dintre anumiți polițiști din Caracal și interlopi. „Am avut o discuție neprincipială cu șeful DIICOT, Dumitru Dumitru, care până atunci mă baga în biroul lui, mă mângâia pe spate, iar atunci mi-a spus “Te rog, mai ușor cu intrările și ieșirile – aici este o secție secretă și…” Și i-am spus că eu am mers acolo chemat. “Câteva luni v-am fost drag”. Numai astfel se explică faptul că abia când au intrat în acțiune procurorii de la București ancheta a început să meargă înainte. Nici măcar cei de la Craiova nu păreau de încredere? Avem de-a face cu un teritoriu din sudul României care a ieșit de sub controlul statului român? La 8 kilometri de Deveselu, SRI nu știa nimic de cârdășia crimei din Olt? Bucureștiul se pare că a pierdut controlul unor teritorii din Oltenia și Muntenia? Se tot vorbește de separatismul ardelean sau de cel din „ținutul secuiesc”, dar în sudul României acesta a devenit o realitate palpabilă. Instituțiile statului român și Bucureștiul nu mai pot controla o zonă din sudul țării în care se află o importantă bază militară americană. Se pare că zona e condusă din umbră de interlopi și traficanții de fete?

Ceea ce s-a întâmplat la Caracal mi-a adus aminte de o declarație a fostului general Mircea Chelaru la sfârșitul anilor 1990, când ca șef de stat major a vorbit de crearea unei regiuni separatiste de un  anumit tip în sudul Olteniei care a ieșit oarecum de sub controlul statului român. Pentru această declarație Mircea Chelaru a fost demisionat  de președintele Emil Constantinescu din funcția de șef al statului major și scos la pensie din armată. Mircea Chelaru ca șef de stat major avea acces la informații secrete. Se vorbea de o nouă capitală la Strehaia.  Zilele acestera când văd că la Caracal fetele sunt furate de pe stradă, apoi violate și ucise ani la rând, iar poliția, SRI, prefectura, primăria, DIICOT-ul nu vede nimic, se pune întrebarea firească: asistăm de fel la un fel de complicitate penală, la o frăție a interlopilor? Separatismul nu este numai de factură etnică, ci și infracțională. Statul român și Bucureștiul se pare că au pierdut controlul asupra crimei organizate din sudul României. Statul român a fost vulnerabilizat prin corupție endemică, primul pas spre dezmembrare? Asistăm la „mexicanizarea” României, stat membru UE și NATO? E un exemplu negativ oferit de instituțiile centrale în fața altor provincii pierdute de sub controlul statului? Se vrea acest lucru oare? Să nu mai aibă statul român autoritate reală în jurul unei baze militare străine? De ce?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*