Omenirea în balans…

Există o utopie esenţială a vieţîi. Utopia balansării şi a echilibrului. Cum putem învăţa să ne balansăm şi să nu cădem, să ne păstrăm echilibrul? Fiindcă acesta-i mersul omului, merge ca pe sârmă, balansul este inevitabil, dar trebuie să învețe să-și mențînă echilibrul. O asemenea lecție a predat-o o celebră școală a Germaniei, numită „Bauhaus”. Recent, Consulatul general al RFG, aflat în Piață Națiunilor Unite, a organizat o expoziție insolită tocmai pe această idee: „Bauhaus în Balance – Exercises în Body and Mind Calibration / Bauhaus în balans – Exerciții în calibrarea corpului și a minții”, ca un fel de parabolă asupra situației actuale a planetei.

Am aflat cu surpriză că celebra școală de artă „Bauhaus”, fondată în 1919 de Walter Gropius la Weimar, a introdus acest concept în 1928, avansându-se ideea că ea poate fi numită o „școală a balansului”. Studenții ei sunt preocupați de studiul echilibrului, al mișcării în spațiu.

Și autorii expoziției, Torsten Blume și Jenny Brockmann, pe un desen labirintic impregnat pe podea, le arată vizitatorilor cum pot merge, cum își pot ține echilibrul, ca artiștii pe sârmă. Sigur, este foarte important să-ți menții echilibrul în viață. Există o știință sau o artă a minții care controlează corpul și îi dă măsură comportării. Așa cum am discutat cu Jenny Brockmann, dar și cu curatorul expoziției, Janek Muller, nu cred că s-a făcut vreun apropos pro domo, că ar fi vorba despre un balans al Germaniei. Germania este foarte bine înfiptă.

Recent, am citit că este a patra putere economică din lume, după SUA, China și Japonia. Cu 81 de milioane de locuitori, este cea mai populată țară din Europa. Acolo a apărut prima carte tipărită și, în prezent, Germania publică 94 de mii de titluri pe an, poate că se apropie de America, unde apar peste un milion de cărți pe an, între care peste 300 000 sunt titluri noi! Berlinul este denouă ori mai mare decât Parisul și are mai multe poduri decât Veneția. O treime din țară este acoperită de păduri. Are peste 400 de grădini zoologice. Fabrică 300 de tipuri de pâine, 1000 feluri de cârnați și 1500 feluri de bere. Deține locul fruntaș la producția de automobile. Mai mult, are și cea mai frumoasă limbă din lume, care, cum spunea Mark Twain, se poate învață în 30 de ani! Încercați să pronunțați cel mai lung cuvânt al limbii care are… 79 de litere.

Se spune că Germania ar avea o mare problemă cu imigranții. Dar am fost recent acolo, în zona Frankfurt am Main, unde există peste 30 000 de români și toți sunt bine integrați, ajutați de primăria orașelor în care se află. Cred că un român, unul măcar, nu s-ar mai întoarce în România. Eu am trăit într-o zonă a României plină de sași și, după evenimentele din ’89, toți au plecat în Germania și nimeni nu s-a mai întors.

Deci Germania nu este în balans. Poate America, fiindcă are probleme mai mari decât Germania. În balans se află multe țări ale lumii, care fac din Pământ o planetă în balans.  Cosmosul, cu fantasticele lui mișcări și evenimente, o periclitează mai puțin decât oamenii care locuiesc pe ea!

Așadar, germanii ne predau și acum o lecție neobișnuită, foarte necesară, lecția echilibrului, cum să învățăm să evităm un balans mortal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*