Festivalul Dinozaurilor 2018 a avut loc în Geoparcului „Țara Hațegului”

În zilele de 27 – 29 iulie 2018, chiar în Anul European al Patrimoniului Cultural, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”, administrat de căre Universitatea din București, a avut loc cea de-a patra ediție a unui festival atipic, reaspectiv „Festivalului Dinozaurilor”. Toate activitățile culturale și științifice desfășurate în cadrul festivalului au oferit participanților, adulți și copii, ocazia să descopere și să înțeleagă mai bine importanța valorilor geologice, naturale și culturale ale singurului Geoparc UNESCO din România.

În cele trei zile în care s-a desfășurat festivalul, acesta a adus o bogată ofertă de concursuri, ateliere interactive, conferințe, lansări de carte și vernisaje de expoziții. În deschidere, vineri, 27 iulie, la Clubul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din orașul Hațeg, pasionații de integrame și sudoku au fost invitați să participe la concursul „Dinograma – un concurs destinat minților agere”. Sâmbătă, 28 iulie, la Școala de dinozauri și meserii din Sînpetru, în cadrul evenimentului „Povestea firului de lână”, organizat cu sprijinul Asociației Femeilor din Sântămăria Orlea, participanții au aflat detalii despre tehnicile de prelucrare a lânii și au asistat la un atelier de vopsit lâna, unde s-a folosit doar plante tinctoriale din flora specifică de pe teritoriul Geoparcului. Tot sâmbătă, la Centrul Local de Informare și Promovare Turistică din Rîu de Mori, la poalele Cetății Colț, a avut loc lansarea cărții „Castelul din Carpați”, o adaptare în benzi desenate a romanului lui Jules Verne, realizată de Șerban Andreescu.

În comuna Sălașu de Sus, cei mici au fost invitați să descopere comorile din „Săculețul fermecat”, în cadrul unui atelier interactiv. Ei au aflat astfel informații interesante despre poveștile ascunse în piatră de la dr. Antoneta Seghedi, cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, membru fondator al Asociației GeoD pentru promovarea geodiversității, și de la dr. Valentin Paraschiv de la Muzeul Național de Geologie al Institutului Geologic al României. Duminică, pe 29 iulie, la Casa pentru Știință și Artă a Geoparcului din localitatea General Berthelot, cei mici au putut deveni detectivii dinozaurilor, cu ajutorul reprezentanților GeoEcoMar, GeoD și Institutului Geologic al României și au fost așteptați la lansarea cărții de colorat „Pictozaur”, o invitație la descoperirea prin desen a lumii dinozaurilor, cu ajutorul simpaticei mascote Andi Andezit, lansată de Asociația „Drag de Hațeg”. Și tot aici, a avut loc vernisajul Expoziției Mobile despre Cutremure – MOBEE, realizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Dr. Bogdan Grecu, geofizician în cadrul Institutului, a explicat cum se formează cutremurele și însemnătatea lor în contextul schimbărilor climatice resimțite de planeta noastră. În încheiere, în cadrul conferințelor Geoparcului, organizate în Hațeg, dr. Alexandru Andrășanu și dr. Zoltan Csiki-Sava de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București a lansat invitația la o „Călătorie în trecutul Țării Hațegului – de la Geoparc, la Insula Dinozaurilor”. Conferința și-a propus să explice publicului importanța unui teritoriu cu statut de Geoparc UNESCO, dar și să facă o radiografie a vieții de pe actualul teritoriu al Țării Hațegului în vremea când Pământul era stăpânit de dinozauri.

Festivalul Dinozaurilor este cel mai important eveniment al verii organizat de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București. Parteneri în organizarea evenimentului din acest an au fost: Institutul GeoEcoMar, Institutul Geologic al României, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Asociația Logic Club Oradea, Asociația GeoD, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea, Școala Primară Sălașu de Sus, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Hațeg, Primăria comunei Rîu de Mori și Primăria comunei Sălașu de Sus.

Iată cum, prin acestă inițiativă lăudabilă, se poate afla mai multe și se poate descoperi o regiune a României cu un potențial turistic fantastic: Țara Hațegului și dinozaurii săi pitici. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*