Bragadiru – o bere, un brand, un oraș!

12 decembrie 1830, este data primei atestări documentare a actualului nume al comunei Bragadiru, actualmente orașul Bragadiru. Documentul în care se aminteşte de moşia Bragadiru, este o jalbă adresată de Constantin Glogoveanu către judecătorul Divan al Principatului Valachiei.  Numele de Bragadiru se întâlneşte pentru prima dată, ca nume de persoană într-un document din 26 mai 1825, referitor la răscumpărarea venitului munţilor moşnenilor Dragosloveni din judeţul Muscel de către Ion şi Niţu, feciorii Bragadirului. Pe teritoriul actualului oraş Bragadiru şi al comunei vecine Cornetu, înainte de 1593 exista o singură moşie care aparţinea moşnenilor Măicăneşti. Ştirile despre moşia Măicăneşti sunt atestate în documentele publicate în cartea de hotărnicie a moşiei Cornetu – Bragadiru, supranumit Cornetu Glogoveanu din judeţul Ilfov, plasa Sabaru, proprietatea lui Marinescu Bragadiru, făcută în 1900 de către inginerul hotarnic Ştefan Georgeta. În 1893 domnul Dumitru Marinescu este proprietar al moşiei Bragadiru şi al moşiei Cornetu – Bragadiru. Prin Decretul Domnesc nr. 394 din 31 martie 1864 s-a instituit comuna ca unitate administrativă, alcătuită din mai multe sate. Astfel comuna Bragadiru – Bulgaru, este alcătuită din satele: Bragadiru, Bulgaru şi Cornetu – Glogoveanu.

Localitatea Bragadiru și-a pus amprenta și asupra marelui om de afaceri Dumitru Marinescu Bragadiru (n. 1842 – d. 1915) care a fost la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea cel mai mare producător de bere din România. Ucenicind în cofetăria și racheria negustorului Iancu Ștefănescu, în 1866 acesta, întrezărind în el pe viitorul om de afaceri, îi lasă negoțul său drept moștenire. Acesta, în anii următori, a luat în arendă mai multe fabrici de spirt. În 1877, în timpul Războiului de Independență, vinde soldaților rachiu și spitalelor spirt pentru răniți. Cu capitalul astfel strâns, Dumitru Marinescu înființează prima fabrică de alcool rafinat în comuna Bragadiru. La 1 decembrie 1879 își adaugă la nume său și numele de „Bragadiru”, după numele proprietății mele din plasa Sabaru, districtul Ilfov și se face cunoscut sub numele de Dumitru Marinescu Bragadiru. A înființat fabrica sa de bere pe data de 9 aprilie 1895 în București. În 1948 regimul comunist a naționalizat tot, iar Fabrica de Bere a redenumit-o „Fabrica de Bere Rahova”. Imobilul „Colosseum” al omului de afaceri a fost redenumit „Casa de Cultură Lenin”. În anul 2003 descendenții lui DMB au revendicat imobilul Colosseum conform Legii speciale 10/2001 și l-au redobândit conform titlului emis de Primaria Municipiului București.

Până în anul 1950 localitatea Bragadiru a aparţinut judeţului Ilfov, din 1950 până în 1968 a fost trecută la Muncipiul Bucureşti, fiind subordonată direct raionului Tudor Vladimirescu, astăzi sectorul 5 al Capitalei. Din 1968 până în 1981 a fost subordonată Municipiului Bucureşti, din ianuarie 1981 localitatea Bragadiru a fost trecută la Sectorul Agricol Ilfov. Datorită puternicei dezvoltări şi în urma referendumului organizat în anul 2003, localitatea Bragadiru a fost numită oraş la data de 2 ianuarie 2006, prin Legea nr.415/30.12.2005.  Cinci obiective din orașul Bragadiru sunt incluse în Lista monumentelor istorice din județul Ilfov. Patru dintre ele sunt situri arheologice — cel de „La Moară”, de la „Stația de Epurare”, altul pe malul stâng al Ciorogârlei lângă cărămidărie și altul tot pe malul stâng al Ciorogârlei, la 1 km aval de șoseaua națională – cuprinzând vestigii din epoca neolitică, a bronzului, geto-dacică, de formare a poporului român şi din feudalism. Al cincilea este monumentul ce folosește elemente din crucea comemorativă ridicată în memoria victimelor Primului Război Mondial, clasificat ca monument de for public.

Biserici aflate pe raza localității sunt două. Prima este Parohia Bisericii cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, aflată pe Strada Speranţei nr. 52-54. Acesta este o parohie tânără, înfiinţată în anul 2008, când au început lucrările de construire a bisericii din lemn cu hramul Sfântului Apostol Andrei. La data de 30 noiembrie 2008, biserica a fost sfinţită. Tot la data de 30 noiembrie 2008, în curtea bisericii a fost aşezată şi piatra de temelie a viitoarei biserici din zid ce urmează a se construi. Cea de a doua este Biserica Sfântul Dimitrie Izvoratorul de Mir,  ca și ctitorie a familiei lui Dumitru Marinescu Bragadiru, construită între anii 1897-1899 și sfințită în 1899, așa cum spune însăți pisania. Suprafața construcției la temelie este de circa 240 de metri pătrați. Biserica din Bragadiru are forma de cruce, fiind prevăzută cu două turle. Biserica dispune de o mică bibliotecă creștină pentru toți cei interesați de învățătura credinței ortodoxe. Are un centru social-cultural, ce conține Muzeul Parohiei, unde sunt cărți și icoane încă din anu 1851, recondiționate, și de asemenea un atelier de pictură de care se ocupă doamna profesor Mirela.

Prima școală din localitate este construită de către moșierul Marinescu Bragadiru în anul 1888 și purta denumirea de „Școala Mixtă”. Ca și instituții de învățământ pe teritoriul comunei Bragadiru avem astăzi Școala Gimnazială, nr.1 (cu cls. I-VIII), Grădinița cu program prelungit (Nr.2) și Grădinița cu program normal (pe Str. Florilor, nr. 41). Nu exista informații privind existența unor tradiții specifice în zonă și nici informații privind existența unor  meșteșugari locali.

Ca posibile locații de spectacol și activități culturale, în orașul Bragadiru există un stadion de fotbal bine întreținut. În Parcul orașului este o scenă de spectacol acoperită pentru eventuale evenimente în aer liber. De asemenea orașul dispune și de Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, având o capacitatea de 504 locuri. În cadrul acesteia există un grup de copii din localitate pasionați de muzică (canto; coordonator prof. Eugenia Pop). De asemenea, mai există un grup de elevi care fac balet, coordonat de doamna profesor Olimpia Ghețea. Orașul Bragadiru are o bibliotecă cu peste 4000 de volume. Privind spre viitor, orașul Bragadiru se dezvoltă vertiginos, ducând mai departe brandul creat de un mare om de afaceri, respectiv Dumitru Marinescu Bragadiru. A fost „o bere și un brand”, acum este un oraș modern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*