La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Periș purta numele de Cocioc și făcea parte din plasa Snagov a județului Ilfov, formată fiind din satele Bălteni, Brătulești, Cocioc, Periș, Piscu, Piscu-Hereasca și Văleni-Buriașu. Proprietățile funciare ale comunei aparțineau în principal Domeniilor Coroanei. În comună funcționau o povarnă, o moară de apă, o școală mixtă și trei biserici — la Bălteni, Cocioc și Piscu. În 1925, comuna era arondată plășii Buftea-Bucoveni a aceluiași județ, fiind formată din satele Bălteni, Brătulești, Cocioc, Periș, Piscu, Văleni și Buriași. În anul 1950, comuna Cocioc a fost inclusă în raionul Căciulați și apoi (după 1960) în raionul Răcari al regiunii București. În 1968, a redevenit parte din județul Ilfov, cu această ocazie comuna fiind reorganizată. Astfel, satele Pârlita, Cocioc și Brătulești au fost comasate și incluse în satul Periș, care a devenit reședința comunei și a dat și numele acesteia. În 1981, comuna Periș a fost transferată la Sectorul Agricol Ilfov, o entitate aflată în subordinea municipiului București și devenită în 1997 județul Ilfov.
Pe raza comunei Periș se află renumitul Palat regal de la Scroviștea. Regele Carol I (1839 – 1914), aflat la conducerea statului român, a trimis câțiva specialiști pentru determinarea calității aerului prin toată țara. În urma studiilor a fost întocmită o hartă, iar Regele a hotărât să construiască reședințe în trei dintre ele, practic în cele mai curate 3 localități. Și așa au fost construite palatele de la Sinaia (Prahova), Scroviștea (Periș-Ilfov) și Săvârșin (jud. Arad), ordinea fiind dată de gradul de curățenie al aerului. Pentru o perioadă de timp, palatul a aparținut Casei Regale a României și a fost locuit de membri dinastiei de Hohenzolern. Acest fapt a făcut ca numele palatului să fie legat de istoria țării. În prezent, palatul face parte din patrimoniul de protocol al României, fiind chiar deschis pentru o perioadă de timp turiștilor interesați să admire arhitectura deosebită, dar și fantastica opulență în care trăia familia Ceauseșcu în Palatul Scroviștea. În rest, opt obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Ilfov, ca monumente de interes local. Șapte dintre ele sunt situri arheologice — două la Bălteni, unul la Buriaș-Ciocănari, două la Cocioc și unul la Periș. Al optulea este monumentul eroilor din Primul Război Mondial, aflat în fața gării din satul Periș, obiectiv clasificat ca monument de for public.
Mănăstirea de aici este una dintre cele mai neprețuite comori ale Perișului. Schitul Bălteni a fost construit în anul 1610 și se află la intrarea în satul cu același nume. Se crede că biserica a fost ridicată de legendarul voievod Radu Negru în urma unui vis, ce l-a avut înaintea unei lupte cu tătarii. Clădirea de atunci avea să servească pe timp de război ca fortăreață naturală, iar pe timp de pace ca lăcaș de rugăciune. În anul 1626 a fost refăcută complet de către vornicul Hrizea Coconu. Astăzi este o clădire înaltă și zveltă, din cărămidă, nepictată, cu acoperiș din șindrilă. Ea este declarată ca monument istoric național. Legenda mai spune că în curtea bisericii ar fi îngropat Vlad Ţepes. Dacă vrei să te relaxezi în voie după o vizită captivantă la schit, poți alege Pădurea Cocioc. Ea înconjoară mănăstirea și, conform legendei, aici ar fi fost ucis domnitorul Vlad Ţepes în ultimele luni ale anului 1476. Pădurile comunei ocupă o suprafață de 315 ha și fac parte din renumiții codrii ai Vlăsiei, care dau acel minunat aer curat ales și de Regele Carol I, atunci când a construit aici Palatul de la Scroviștea. Fauna este bogată, fiind reprezentată de vulpe, veveriță, cerb, căprior, mistreț, ciocârlia de pădure, privighetoarea, ciocănitoarea, etc. În cazul în care ești pasionat de pescuit, la Periș îți poți încerca norocul. Aici poți pescui într-un mediu curat și prietenos, balta fiind curată, toaletată. Crapul și carasul sunt doar câteva dintre speciile de pești pe care le poti agăța în undiță. Locurile de pescuit sunt delimitate, amenajate cu umbrare pentru zi și cu iluminat pe timp de noapte. Dacă simți nevoia de mai multa adrenalină, poți veni cu barca gonflabilă proprie, pentru o plimbare pe baltă.
Cinci biserici – așezăminte creștin – ortodoxe se află pe raza localității Periș. Primul este Schitul Bălteni, cu hramul „Sfântul Nicolae”. Apoi urmează Biserica „Sfânții Petru și Pavel”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (sat Cocioc), Biserica „Sfinții Constantin și Elena” (sat Brătulești) și Biserica „Sfânta Marie Mică”. Pe raza localității Periș, în satul Buriaș a existat un muzeu al tradițiilor locale, muzeu care s-a desființat, iar lucrurile din muzeu sunt depozitate în actuala Casă de Cultură din Buriaș. Se are în vedere deschiderea unui nou Muzeu al Tradițiilor la Buriaș. Ca și școli și alte instituții de educație aflate pe teritoriul comunei Periș avem Liceul Teoretic, nr.1 Periș, Școala Gimnazială „Profesor Ion Niță”, Școala cu clasele I-VIII nr.2 din Brătulești și Grădinița nr. 1 Periș, Grădinița din Buriaș, Grădinița din Bălteni, Grădinița nr.1 din Cocioc. Nu există informații privind existența unor tradiții în zonă. Se sărbătorește anual ziua localități, pe 7 septembrie la Buriaș – în „satul dintre păduri” – și pe 8 septembrie la Periș, în central administrativ al comunei. Nu exista informații privind existența unor meșteșugari locali. Ca și activitate cultural, există aici un cor bisericesc condus de către preotul paroh Răbuşeapcă D. Cătălin. De asemenea se ocupă de pictură pe sticlă și crearea de păpuși artizanale doamna profesoară Oprea Eugenia. În comuna Periș avem un Cămin Cultural (la Buriaș), cu o sală pentru evenimente (capacitate de peste 50 locuri), unde s-a ridicat de curând – cu ajutorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov – și o scenă. Mai există Casa de Cultură „Toma Caragiu” (din Periș), cu un număr de 130 de locuri și scenă multifuncțională. Casa de Cultură deține o Bibliotecă cu un număr de 1577 exemplare de carte și un Club al Pensionarilor. De asemenea pe raza localități Periș sunt 4 terenuri de fotbal, dintre care 2 sintetice și 2 cu gazon, dar și o baza sportivă. Pentru un sfârșit de săptămână reușit poți încerca o vizită la Periș. Nu vei regreta!
Lasă un răspuns