„Ah, de ce mint femeile mamă?”

O seară de marţi, într-un oraş zgomotos, o oază de linişte pentru suflet şi minte pot găsi la Muzeul Literaturii Române. Clubul Dramaturgilor Dragon 2 – aici de fiecare dată îmi încarc sufletul cu bucurie şi energie, o bucurie foarte greu de explicat în cuvinte, trebuie să simţi, să trăieşti acele momente magice, făurite prin gesturi şi interpretare de către actori. Meseria de actor, privind-o din afara sălii de teatru, este uşoară, dar orele de repetiţii, transformarea personajului şi transmiterea emoţiilor către public, da, publicul care vine să preia bucurie şi linişte, ca un refugiu de viaţa haotică.

„Ah, de ce mint femeile mamă?” este o piesă, prezentată ca lectură a lui Candid Stoica, distins actor şi autor, Maestru sau Dragon? Prezenţa sa venerabilă ne onorează de fiecare dată cu nostalgie şi, de aceasta dată, a reuşit să ne smulgă aplauze şi hohote de râs.

Acţiunea se petrece într-un apartament; viaţa luxoasă lipsită de griji materiale nu corespunde totdeauna cu nevoile sufletului, aşa se face ca Sabrina (actriţa Laura Creţ) este căsătorită cu Ioan Abrudan (Mircea Creţu) un afacerist căruia treburile nu-i prea merg bine, având ceva probleme cu justiţia şi ghinion, nu mai are nici atâta potenţă financiară ca să-şi întreţină soţia mai tânără de altfel şi pe fiul lor de 17 ani. Sabrina este îndrăgostită de ceva timp de Oreste (Radu Zetu) un tip chipeş şi dornic de amor nebun, învăluind-o nu numai cu afecţiune, dar şi cu o poveste incredibilă de viaţă, la rândul său fiind căsătorit în Grecia şi după spusele acestuia, dornic să divorţeze pentru o relaţie stabilă şi presărată cu picanterii amoroase alături de Sabrina. Şarmul lui a debusolat-o iremediabil, şi ea este dornică să divorţeze de Ion Abrudan, dar nu ştie cum v-a reacţiona fiul lor. Fiul Sabrinei al lui Ion Abrudan este jucat remarcabil de Raul (Ştefan Opreanu), un adolescent rebel, descoperindu-se în braţele prietenei mamei sale ca fiind amantul perfect. Denisa (actriţa Gloria Găitan), prietena Sabrinei este o femeie energică, frumoasă, dar are aproape 40 de ani, dezinvoltă şi fără prejudecăţi. Pentru Denisa nu contează decât amorul cu şi fără perdea, pe care tânărul i-l oferă crezând că ea într-adevăr îl iubeşte.

Un lanţ al slăbiciunilor în care apariţia soacrei, Marlica (actriţa Doina Ghiţescu) le cam încurcă planurile, puţin senilă ș înfocată activistă de partid, nu ajunge la un consens cu nora Sabrina, refuzând categoric subiectul despre divorţ. Afectuoasă faţă de nepotul patern, amplifică conflictul în cuplu şi are grijă ca acesta să-şi trăiască marea iubire. Cum fiecare poveste de viaţă are şi dedesubturi puţin mai curate, Raul intră în combinaţii dubioase, încălcând regula jocului şi fiind pus în imposibilitate de a returna suma încasată în avans, acesta este căutat de gangsteri. Tot bunica, Marlica, salvează situaţia promiţând că v-a plăti gangsterilor paguba materială produsă de nepotul Raul. Apare şi socrul Constantin (Petre Moraru), un producător de filme XX, devoalându-i Sabrinei că Oreste, amantul pătimaş, este de fapt un coate goale cu soţie şi doi copii minori susţinuţi financiar de el. După discuţii aprinse, Sabrina îşi dă seama că a fost minţită. O poveste de viaţă cu dorinţe şi neîmpliniri în care sexul şi banii primează, neţinând cont de valorile morale. Certurile, vulgarităţile stau la baza unei societăţi bolnave de măreţie, uitând adesea că sinceritatea şi dragostea alcătuiesc temelia solidă a fiecărei familii.

De ce mint femeile? Este doar o întrebare. Nu mint doar femeile, mint şi bărbaţii. De fapt pe ei îi caracterizează dualitatea; după o căsnicie de 20 de ani se plictisesc, îşi doresc tinereţe la braţ, dar uită adesea că tinereţea pe care o cumpără nu durează o veşnice. Trist dar adevărat. La fel ca piesa-lectură scrisă cu atâta patos de Candid Stoica. Pe o scenă improvizată, aceasta face posibilă transfuzia de sentimente ce refulează de dincolo de cortina imaginară tot adevărul vieţii.

O prezentare de Coca Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*