Revoltător, Doamna Ministru! Revoltător!

Tot mai evident, în Secuime, România nu moare, dar se predă! Și asta pe fondul incapacității statului de a se apăra într-o zonă tot mai sensibilizată în ultima vreme de manifestări iredentiste susținute. Lipsa unor măsuri constituționale energice în aceste puncte sensibile face ca ofensiva șovină în numele autonomiei să reducă la tăcere orice manifestare românească, fie ea și numai de opinie, explicit garantată și ea în orice stat democratic. În acest context, cred că o altă interpretare a evenimentului de sâmbătă de la Tușnad nu poate fi dată manifestării violente a unor etnici maghiari care au bruscat o femeie și au scos-o cu brutalitate din mulțime.

Evenimentul s-a petrecut la Universitatea de Vară din Băile Tușnad, exact în timpul discursului premierului budapestan Viktor Orban. Potrivit primelor informații din zonă, furnizate de jurnalista Parászka Boróka, de la Radio Târgu Mureș, unei televiziuni din București, femeia în cauză a încercat să-și manifeste dezaprobarea față de discursul lui Orban fluierând, timp în care a fost lovită, trasă de păr și trântită la pământ, apoi a fost imobilizată și scoasă din mulțime de organele de ordine ale organizatorilor. După primele informații de la fața locului, femeia a fost atacată de câțiva bărbați purtători de pălării verzi, care străjuiau tribuna. Deși primele imagini de la fața locului confirmă ceea ce spunea jurnalista de la Tg. Mureș, aflăm că, ulterior, incidentul a fost asumat de  o femeie de etnie maghiară, care s-a prezentat ca fiind soția jurnalistului Bayer Zsolt, membru fondator al partidului de guvernământ din Ungaria, Fidesz.

Pentru cei care nu urmăresc evenimentele din Secuime, amintim că premierul ungur Viktor Orban este invitatul de onoare al organizatorilor Universității de Vară de la Tușnad la care participă cu regularitate. De data aceasta, Viktor Orban a venit cu un discurs evident pro-NATO și a pledat pentru o armată comună: În continuare NATO este un lucru de care avem nevoie și trebuie să fim membri activi în NATO, este clar. Marea Britanie sau Regatul Unit, a cincea economie de importanță globală, o forță și o putere nucleară, a iesit din structurile europene, deci eu cred că din acest motiv trebuie să ne gândim foarte serios la crearea unei armate comune în spațiul comunitar și avem nevoie de o armată adevărată, unde să avem un singur limbaj comun, în care se dau instrucțiuni într-o singura limbă, să se înțeleagă toată lumea…; sperăm că acea limbă, pe care s-o vorbească și americanii, nu va fi rusa. Ar fi de dorit să credem că declarația liderului maghiar nu este duplicitară, deși ea nu e de natură să producă îngrijorare la Moskova. Revenind însă la sensibilitățile din zona frecventată de Orban liber și nestânjenit de autoritățile române precum și la evenimentul de sâmbătă, am împărtășit același sentiment al revoltei efective nu atât față de autonomiștii maghiari, care își urmează în forță interesele cu susținerea unor extremiști de la Budapesta, cât pentru lipsa de atitudine, lipsa de răspuns ferm al autorităților de la București. Și cum să nu împărtășesc aceste sentimente de solidaritate cu românii din Secuime și în general cu toți românii din Ardeal din moment ce aceștia se simt abandonați la ei acasă?

Nu știm ce dispozitive va fi dispus în zonă dna ministru Carmen Daniela Dan, in limitele dispozițiilor legale, din moment ce purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Harghita, intervievat de postul de televiziune de la București care a furnizat știrea, a declarat emfatic cu dificultate, dar și cu nonșalanță că la cei 400 de participanți, Jandarmeria avea în dispozitiv vreo 30 de jandarmi, dar care erau pe undeva prin apropiere. La incidentul amintit, fiind singurii abilitați de lege să intervină pentru restabilirea ordinii, jandarmii nu au fost vizibili; oficiul de santinele la ordine făcându-l „voluntarii” organizatorilor, după cum se vedea, destul de bine „dotati”. Sigur că Ministerul de Interne, fie chiar prin dna ministru Carmen Daniela Dan, va formula un răspuns liniștitor: Poliția Română a fost la datorie, totuși! Probabil că jandarmii de la Tușnad și-au delegat toate atribuțiile arganizatorilor care îi vor fi asigurat că totul e minden rendben van și, bătându-i frățește pe umăr, i-au trimis, românește, la o bere: Én megyek egy sört, amíg a munka! Revoltător, doamna ministru! Revoltător!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*