Epavă subacvatică din Marea Neagră investigată de arheologii români și bavarezi

Arheologii bavarezi care au descoperit în primăvara anului 2016 o epavă specta­cu­loasă în Marea Neagră își continuă cercetările, Ministerul Culturii din România asigurând finanțarea necesară. O serie de relicve arheologice subacvatice spectaculoase au fost descoperite de cercetătorii germani, aflați într-o misiune alături de arheologi ai Institutului de Cercetări Eco Muzeale Tulcea. Scufundările au fost realizate în zonele Argamum – Capul Doloșman – Insula Bisericuța, la Noviodunum Isaccea și în Marea Neagră, în zona Sfântu Gheorghe, iar cea mai importantă descoperire este o epavă antică foarte bine conservată. Din echipă fac  parte: dr. Tobias Pflederer, Max Fiedelring și Marcus Thier, reprezentanți ai Societății Bavareze de Arheologie Subacvatică (Bavarian Society for Underwaterarchaelogy – BSfU Germania), care doresc să sprijine autorităţile tulcene pentru a înfiinţa primul centru de cercetări arheologice subacvatice din România.

Participant la această acțiune de amploare a fost și dr. George Nuțu, arheolog în cadrul Institutului de Cercetări Eco – Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea (ICEM Tulcea). Corabia descoperită, fiind datată în perioada secolului al II – lea d.Hr, are o vechime de 1.700 -1.800 de ani și este foarte bine conservată. „Estimarea noastră este că nava descoperită datează din secolul al II-lea după Hristos. (…) Am prelevat o parte dintr-o coastă, care a fost trasă de un trailer pentru o datare cât mai strânsă”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă, preşedintele BSfU, Tobias Pflederer. În epava descoperită de scafandrii autorizaţi UNESCO ai BSfU au fost găsite mai multe amfore care urmează să fie, de asemenea, datate. „Suntem aici de ceva vreme şi cred că este cea mai importantă epavă descoperită până acum, pentru că este intactă”, a mai spus Pflederer. Arheologii au realizat și scanări ale zonelor cu întindere de apă în trei puncte ale județului, în zona Isaccea, cea a lacului Razelm și zona costieră a Mării Negre, între Sfantul Gheorghe și Gura Portiței.

O altă descoperire interesantă a fost făcută în timpul cartografierii fundului lacului Razelm, unde se pare că au existat mai multe structuri create de om, acum distruse de apă. Este vorba despre descoperirea, în zona Noviodunum, a unui canal antic care era folosit pentru intrarea în portul civil și militar al cetății. BSfUGermania a încheiat în anul 2016 un protocol de colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion” din Tulcea, actul stând la baza unei cereri de finanţare depusă pentru accesarea a două milioane de euro în vederea înfiinţării unui centru de cercetări arheologice subacvatice. „Am depus deja cererea de prefinanţare pe mecanismul Investiţii Teritorial Integrate – Delta Dunării, iar proiectul are în vedere toată zona costieră a Mării Negre şi Delta Dunării. Vrem să înfiinţăm la Tulcea primul centru de cercetări arheologice subacvatice, primul de acest gen din România”, a mai declarat George Nuţu, reprezentantul ICEM „Gavrilă Simion”. Reprezentanţii BSfU – Germania şi cei ai instituţiei tulcene colaborează de anul trecut, până în prezent făcând studii atât în complexul Razim-Sinoe, în zona cetăţii Argamum, a insulei Bisericuţa, cât şi pe Dunăre, în zona cetăţii Noviodunum. BSfU – Germania s-a înfiinţat în anul 1984 și numără 70 de membri, iar printre atribuţiile societăţii se numără inclusiv monitorizarea siturilor UNESCO subacvatice. Primele intenţii de realizare a unor cercetări arheologice subacvatice din judeţul Tulcea au fost făcute publice în urmă cu aproape nouă ani, fosta conducere a ICEM „Gavrilă Simion” anunţând un parteneriat cu Universitatea din Iaşi, România. „În nordul Dobrogei nu s-a făcut nici o cercetare arheologică subacvatică. Deşi, în zona gurilor de la Portiţa, la câţiva kilometri de cetatea Argamum, marea aruncă pe mal amfore şi ceramică grecească arhaică până la amfore medievale şi există deja oameni specializaţi în recuperare. Este clar că acolo există o zonă cu multe epave pe care trebuie să le identificăm şi exploatăm ştiinţific împreună”, declara în anul 2007, fostul director al ICEM, Florin Topoleanu. Delta Dunării, care include şi o parte din zona costieră a Mării Negre, este în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1991, fiind considerată una dintre cele mai bine conservate delte din Europa. Printr-o cercetare adecvată se poate pune în valoare potențialul arheologic al zonei, dar se vor decripta și anumite taine ale istoriei locale încă neaccesate. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*