„Scopul profund omenesc nu scuză, ci refuză mijloacele imorale!”

-în dialog cu ec. Gheorghe Bledea –

Pe economistul Gheorghe (Ghiță) BLEDEA, maramureșean get-beget, îl știu de aproape o viață. Mai exact de când era contabil șef la fosta Cooperativă Agricolă de Producție (C.A.P.) „Iza” din Sighetu Marmației, unitate în care a investit atât de mult din el (ca om și profesionist) pentru dezvoltarea zootehniei, pomiculturii și a activităților cu caracter industrial, încât nu-i de mirare – îmi spunea cu ceva timp în urmă soția lui – că realmente a plâns la vederea dezastrului postdecembrist abătut asupra zonei, prin extensie asupra întregii țări… Apoi, beneficiind de Loteria Vizelor, el a plecat cu întreaga familie în California, unde – după mai mulți ani de rodnică integrare – a acumulat cunoștințe practice de economie concurențială, și-a făcut prieteni printre oamenii de afaceri și, nu în ultimul rând, a dobândit cetățenia americană.

L-au readus în țară afacerile împletite cu dorul de meleagurile natale, dar mai ales inima lui nobilă (nu l-am văzut niciodată mânios, nu-l știu dușmănind pe cineva!) și dorința sinceră de-a veni în ajutorul maramureșenilor cu tot ce l-a înzestrat bunul Dumnezeu. Motiv pentru care s-a hotărât să candideze independent pentru Camera Deputaților…

 *

– De ce independent și nu din partea unui partid, fapt care – potrivit cutumei postdecembriste – ți-ar fi mărit șansele de reușită?

– Așa este, atunci când cineva își alege drept călăuză în viață preaipocrita spusă machiavelică „Scopul scuză mijloacele”! Da, căci după ea (conștient au ba) s-au condus și cu ea și-au justificat mârșăviile toți dictatorii lumii; și tot după ea, într-o proporție covârșitoare, se călăuzește politrucianismul nostru postdecdembrist. De unde esența ticăloșită a tuturor partidelor (fiecare formațiune politică cu nelegiuții ei, toate partidele țintind în cele din urmă numitorul comun al corupției generalizate) și, desigur, tot de-aici paradoxul cu țara încă bogată și tot mai mulți săraci. Adică, taman aceia care fură pe rupte (aleșii și acoliții lor) au parte de lefuri și pensii nesimțite, în timp ce milioane de români sunt condamnați prin „legile făcute de hoți pentru hoți”, celebra găselniță băsesciană, să ducă un trai pe sponci.

Criza moral-spirituală fiind nu doar alarmant de evidentă pentru tot omul cu scaun la cap, ci și principala cauză a tuturor celorlalte crize care macină România („Mai înainte de reforma instituțiilor se impune o reformă a oamenilor”, avertiza gânditorul P.P.Negulescu în perioada interbelică), iată de ce consider că a cam sosit timpul ca afirmația lui Machiavelli să fie corectată, iar prin aceasta definitiv racordată la spiritul cu adevărat uman și creștin: Scopul profund omenesc nu scuză, ci refuză mijloacele imorale!

– Constat că România are șanse să iasă din actuala fundătură fie boicotând politica de ciocoizare, politica tuturor partidelor postdecembriste, printr-o grevă electorală de proporții (peste 90 la sută dintre alegătorii români să nu se prezinte la urne), fie propulsând în Parlament cât mai mulți independenți ca tine – onești, competenți și bine intenționați (atenție, români, la lupii excluși din haite, pitiți ca alde Elena Udrea sau Theodor Paleologu sub blana oilor independente!). Dar ce poate să facă o voce și o voință singulară (chiar mai multe voințe unite) împotriva unui sistem atotputernic și corupt până în măduva oaselor? Nu cumva, mai devreme sau mai târziu, parlamentarul independent este nevoit să adere la un grup parlamentar pentru ca opiniile lui să fie băgate în seamă?

– Nici vorbă de aderare la un grup parlamentar! Nu doar că în acest mod este grav prejudiciat statutul deputatului independent, dar mai constituie și o impardonabilă încălcare a încrederii pe care alegătorii, prin votul lor, i-au acordat-o respectivului ales. Cum compromisurile sunt complet străine de firea mea (viața-mi nepătată este cel mai solid argument în acest sens), ca deputat independent voi fi, vorba lui George Coșbuc, „suflet în sufletul neamului meu” – un luptător neobosit pentru îndreptarea strâmbătăților din această țară, în primul rând pentru apărarea drepturilor tuturor maramureșenilor!

– Concret, ce crezi că ai putea să faci într-un mandat pentru Maramureșul dat uitării de către guvernanți, îndeosebi pentru legendarul și mult nedreptățitul Maramureș Voievodal?

– Aș putea aduce în zonă investitori de gabarit, ceea ce ar contribui din plin la dinamizarea câtorva activități tradiționale (zootehnie, pomicultură), precum și la prelucrarea produselor specifice acestor îndeletniciri în fabrici de lapte și conserve. Prin elaborarea legislației adecvate, chestiune care ține în exclusivitate de noul Parlament, s-ar înjgheba planul cu bătaie lungă privind reîmpăduririle, silvicultura și mineritul. Nemaivorbind de alte proiecte (infrastructura, podul peste Tisa, tunelul pe sub Gutin, aeroportul din Baia-Mare, racordarea la rețeaua electrică a localităților neelectrificate până în prezent etc.), care – în pofida importanței lor pentru zonă și țară – sunt condamnate la o nesfârșită așteptare. Firește, modernizarea infrastructurii, va contribui decisiv la dezvoltarea turismului și la valorificarea bogatelor resurse balneoclimaterice (ape sărate, ape minerale, nămoluri, floră spontană).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*