Zeci de epave antice descoperite în Marea Neagră, la peste 1800 de metri adâncime!

În cadrul proiectul numit „Black Sea Maritime Archaeology Project (Marea Neagră MAP)” sunt implicate echipe internaționale coordonate de către Centrul Arheologic Marin din cadrul Universităţii Southampton (Anglia). Una dintre expedițiile întreprinse în cadrul acestui proiect, cu ajutorul unei nave echipată cu cel mai avansat echipament subacvatic din lume, avea să descopere mai mult de 40 de epave antice din perioada Imperiilor Bizantin şi Otoman. Descoperirea a avut loc într-o zonă cu adâncimea de 1800 de metri sub nivelul Mării Negre. Profesorul John Adams, cel care coordona cercetarea, a declarat: „Am făcut eforturi enorme pentru a răspunde la o întrebare foarte dezbătută despre creşterea nivelului apei şi despre cât de rapid a afectat populaţia umană care trăia pe această extindere a coastei Bulgariei din Marea Neagră.Vasul Stril Explorer, cel care a făcut descoperirea, se afla într-o expediţie de cartografiere a zonelor antice scufundate, presupuse a fi fost inundate în timpul ultimei Epoci Glaciare. „Principalul scop al proiectului este realizarea observaţiilor geofizice pentru detectarea suprafeţelor îngropate pe fundul mării. De asemenea am prelevat probe din miezul acestora şi am încercat să le datăm pentru a recrea Marea Neagră preistorică”, a mai adăugat Profesorul John Adams.

Pentru reușita eforturilor depuse, cercetătorii utilizează două vehicule manevrate de la distanţă pentru a analiza adâncul mării. Unul este optimizat pentru realizarea fotografiilor 3D, iar cel de al doilea, numit Surveyor Interceptor, se mişcă de două ori mai repede decât orice vehicul obişnuit controlat de la distanţă. Chiar de la începerea proiectului, Surveyor Interceptor a atins adâncimea de 1.800 de metri. Având o viteză de şase noduri, acesta a analizat până acum peste 1.250 de kilometri din zona studiată a Mării Negre.

Epavele descoperite de cele două vehicule manevrate de la distanţă pe fundul Mării Negre sunt din diferite epoci și diferite țări, dar predomină navele din timpul Imperiului Bizantin şi Imperiului Otoman. „Navele sunt conservate perfect datorită absenţei oxigenului din Marea Neagră de la o adâncime de peste 150 de metri. Utilizând camera 3D, am reuşit să realizăm imagini uimitoare” a mai declarat profesorul John Adams.

Prin studiul acestor epave bine conservate cercetătorii și istoricii vor afla noi informații despre comunitățile de pe coasta Mării Negre, despre comerțul care se făcea cu diferite produse și materiale, dar și despre tehnica navală dezvoltată de aceștia. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*