Agentul „J” – bilet de papagal TV…

Tiparul e clasic… A azvârlit o piatră în balta politicii, doar-doar s-o trezi un „nebun” să se arunce după ea… Desigur, un „nebun” de pe tabla de șah a politicii, nu de alta, dar „capii” (ca piese de șah politic!) au alte treburi de rezolvat în prag de alegeri. Strategii, înțelegeri, remize, acorduri (în caz de remize neanticipate), abandonuri dictate, „transferuri”, rocade… Iar de piatră a legat o scrisoare, zică-se „publică”, așteptând să vadă cine răspunde „provocării”…

Numai că și el, la rându-i, e un pion! E drept, nu pe tabla de șah, ci într-un continuu exil pe tușă. Dar, cine știe, poate că îi va deschide și lui cineva un drum politic?! Spre o comisie parlamentară, ceva…

Și cum e un simplu pion, și ăla din afara tablei de șah, evident, nici scrisoarea lui nu a fost urmarea unei revolte oneste a gândurilor sale, cam puține, și mai mult sau mai puțin oneroase. De fapt, suntem în fața unui bilețel dictat, dinspre cercurile politici și groparii de serviciu ai presei, actori și „colaterali” care au tot încercat să astupe gura presei, nu cu vremelnica palmă a delațiunilor vizând defăimarea, atacul la persoană sau calomnia, reclamate la organismul de combatere a frecției de discriminare sau prin instanțe, ci pumnul unei legislații care să închidă definitiv gura presei.

Scrisoarea publică a agentului „J”, momentan de la CNA, reprezintă o evidentă introducere pentru un nou capitol al asaltului venit dinspre anumite cercuri politice spre impunerea Legii presei. Pentru că, deși guvernanții și politicienii ostili media nealiniată au reușit în cele două decenii să elimine mare parte din media independentă, deloc paradoxal, ceea ce a supraviețuit fără a se preda s-a constituit într-o presă pe care numai legislativ o mai poți aduce sub un anumit control!

Printr-o lege a presei! Dar care nu trebuie să vină dinspre clasa politică, dovadă a gândirii independente a acesteia, ci să fie cerută politicului. Nici nu mai contează de către cine cât timp are o formă publică de insinuare.

Și nici nu mai trebuie „rostogolită” de către un anumit partid… Ci născută dintr-o acțiune concentrată, de solidaritate unitar politică, dinspre toate formațiunile! Stânga-dreaptă, tehnocrato-politice, guvernamentale și de opoziție.

Este exact traseul prin inima societății civile pe care îl deschide agentul „J” de la CNA. Nu un James Bond postgazetar, ci un Ju(n)can ratat în profesiunea de gazetar ca vocație, dar infiltrat în meseria de gândac-răspândac politruc.

Și sunt prea multe „servite” pentru a crede în „inocența” membrului CNA Florian Jucan! Pentru a crede că a scris un bilețel cu pixul încă atârnându-i de urechea clăpăug-neghioabă. Pentru că a cere public clasei politice, prin enumerarea atentă a capilor tuturor formațiunilor, a intervenției pe post de trupe de asigurarea a liniștii media, pentru „identificarea de soluții care să reformeze presa din România”, reprezintă o formă de invitație la cenzurarea presei. Păi’, în care stat democratic a văzut nejurnalistul CNA că politicul se ocupă de reformarea… presei?! În care manual a citit așa ceva?! Că dacă a răsfoit paginile despre reformarea mass-media ar fi trebuit să priceapă că era vorba despre autoreglementarea pe care și-o face singură presa…

Apoi, dacă tot îi arde de scrieri cu tuș politic, de ce nu pune la „adresant”, înainte de toate, tocmai forul de unde își ia banii? Pentru că dacă ar trebui ceva reformat, cu ajutor public, politico-guvernamental, apoi este vorba tocmai de CNA, ca instituție parte a mesei de șah politic, și nu presa.

În mod cert, fiind o „servită”, partidele se vor așeza de grabă la masa unui dialog politic pentru binele social al unei societăți ce trebuie asanată la nivel media. Și vor găsi „soluțiile” necesare reformării media, pentru că le au deja în draft-urile copy/paste după inițiativele trecute ale unor personaje trecute… Care au tot încercat să pună presa în lanțuri, dar au ajuns ele în hainele libertății de exprimare pe fondul drepturilor fundamentale ale pușcăriașilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*