Haideţi să creştem acoperişul la Replika! / Let’s Raise The Roof At Replika!”

Asociația Culturală REPLIKA a lansat campania de strângere de fonduri ”Haideţi să creştem acoperişul la Replika! / Let’s Raise The Roof At Replika!” pe site-ul Indiegogo pentru repararea acoperișului Centrului de Teatru Educațional Replika. Timp de 40 de zile se pot face donații pe platforma de crowdfunding Indiegogo! Avem nevoie de ajutorul vostru! Orice contribuție contează!

Noi suntem Radu Apostol (regizor), Katia Pascariu (actriţă), Mihaela Michailov (dramaturg şi critic), Viorel Cojanu (actor) şi Mihaela Rădescu (actriţă) şi am înfiinţat Centrul de Teatru Educaţional Replika pe 13 februarie 2015. Centrul Replika este un spaţiu independent, interdisciplinar, dedicat îmbinării artelor într-un concept unitar, destinat colaborării dintre artiști profesioniști și comunități sau grupuri insuficient reprezentate şi încurajând un teatru pentru un public tânăr şi implicat. Teatrul educaţional, arta participativă, artistul activist lucrând cu şi pentru comunitate sunt concepte de bază pentru noi.

Centrul de Teatru Educaţional Replika este un spaţiu independent, fără niciun fel de susţinere financiară de la vreo instituţie de stat, în care cei cinci artişti sunt implicaţi în toate activităţile, de la scrierea de proiecte până la curăţarea de toalete, de la crearea de programe artistice până la a primirea publicul. Centrul îşi dedică activitatea explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul Replika își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta  care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate. Accesul gratuit este o valoare fundamentală pentru filosofia Centrului Replika

 La un an de la începuturile sale, Centrul de Teatru Educaţional Replika a organizat 2 ediții ale Platformei de Artă Educațională, eveniment axat pe reprezentații ale unor spectacole cu dimensiune educaționlă, prezentări de carte și proiecții de film. În cadrul Platformelor au fost jucate 17 spectacole, în care au fost implicați peste 80 de artiști, au fost prezentate 21 de cărți și studii, de către critici literari și autori cunoscuți, au fost vizionate 21 de filme.

La Centrul Replika, într-un singur an, au avut loc șapte premiere, au fost organizate patru ateliere cu grupuri de copii și adolescenți (atelier de scriere dramatică, atelier de comunicare vizuală, atelier de jocuri și exerciții teatrale, atelier de dans contemporan), au participat la evenimentele organizate peste 8000 de spectatori. Foarte multe dintre spectacolele noastre au fost prezentate în turneu. Familia Offline, de Mihaela Michailov, spectacol de teatru educaţional care are în distribuţie doi actori alături de nouă copii cu vârsta cuprinsă între 11-16 ani, a fost prezentat în cadrul Turneului de Teatru Educaţional Copiii Migraţiei în Braşov, Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Mediaş , Sibiu, Alba Iulia.

„Confesiunile unui câine”, adaptare după romanul A Dog’s Life de Peter Mayle, a fost prezentat în cadrul turneului Manifest Canin În Sala De Lectură în oraşele Bacău, Botoşani, Fălticeni, Paşcani, Piatra Neamţ, Roman, Suceava, Târgu Neamţ, Târgu Frumos şi Focşani. Fiecare reprezentaţie a fost urmată de un atelier de educaţie civică coordonat de voluntarii Asociaţiei Red Panda Romania.

Cea mai recentă premieră a Centrului Replika, „În cuvintele tale”, de Peca Ştefan a fost prezentată în oraşele Brăila, Sibiu şi Cluj Napoca. „Familia Offline” şi „Faţă de Drepturi”, de Mihaela Michailov şi „Foamea noastră cea de toate zilele”, de Peca Ştefan, au fost prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Temps d’Images, Cluj Napoca.

În ianuarie 2016, în cadrul Galei Premiilor AFCN, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural, și în martie 2016 a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea „Proiecte culturale şi festivaluri”.

Cu siguranţă cea mai mare realizare a noastră o reprezintă comunitatea de artişti pe care am reuşit să îi atragem în jurul valorilor susţinute prin Centrul de Teatru Educaţional Replika.  Într-un singur an de activitate, Centrul de Teatru Educaţional Replika a existat datorită colaborării cu artişti şi asociaţii culturale reprezentative pentru spaţiul cultural românesc. Ne plecăm lor şi ne bucurăm că sunt prietenii Centrului Replika: Arh Gabi Albu, Cristian Balaş, Alexa Băcanu, Robert Bălan, Cătălina Bălălău, Alexandru Berceanu, Alexandru Bibere, Miki Branişte, Mădălina Brândușe, Bogdan Burlăcianu, Andreea Chindriş, Ionuţ Corpaci, Carmen Coţofană, Cătălin Creţu, Paul Dunca, Farid Fairuz, Ştefania Ferchedău, Carmen Florescu, Mădălina Florescu, Elena Găgeanu, Florina Gleznea, Sabina Grădinaru, Adela Iacoban, Andreea Iacomiţă, Sabrina Iaşchevici, Adi Iclenzan, Stanca Jabeţian, Sânziana Koenig, Ioana Macarie, Cosmin Manolescu, Radu Manelici, Oana Mardare, Sebastian Marina, Monica Marinescu, Ana Mărgineanu, Lala Mişosniky, Lucian Moga, Ionuţ Niculae, Jak Neumann, Peca Ştefan, Iasmina Petrovici, Liviu Popa, Leta Popescu, Alexandru Potocean, Oana Puşcatu, George Rotaru, Cătălin Rulea, David Schwartz, Ionuț Sociu, Raul Stănulescu, Andrei Șerban, Nico Vaccari, Vava Ştefănescu, Doru Taloş, Victor Ţăpeanu, Elena Vlădăreanu, Dana Voicu, Marius Bogdan Tudor, Vlad Cristian Zamfir, Elise Wilk.

Asociaţia Ado, Asociaţia Naţională a Bibliotecilor şi Bibliotecarilor (ANPBR), Asociaţia Art No More, Asociaţia de Branding Cultural, Teatrul Bezna, Căminul Cultural, Centrul Naţional al Dansului (CNDB), Centrul de Educaţie şi Dezvoltare Profesională Step by Step (CEDP Step by Step), Colectiv A, Fundaţia Amfiteatru, Fundaţia Gabriela Tudor, dramAcum, MetruCub – Resurse pentru cultură, Mka 100 Ideas, O2G, Asociaţia Reciproca-Cluj Napoca, Reactor de Creaţie şi Experiment-Cluj Napoca, Solitude Project, Teatrul Fix-Iaşi. Ziarul și Editura „Națiunea”.

În 2016, vom avea trei rezidenţe artistice: Pop-Up Theatrics (New York) va dezvolta o primă etapă exploratorie a unui concept de spectacol axat pe Percepţia Augmentată. Coregraful Cosmin Manolescu va coordona ateliere de dans contemporan dedicate copiilor şi va realiza un spectacol Dansul Contemporan şi Zmeie. Regizoarea Leta Popescu şi dramaturgul Alexa Băcanu, în parteneriat cu Centrul de Educaţie şi Dezvoltare Profesională Step by Step vor dezvolta un proiect teatral comunitar axat pe Educaţia Sexuală pentru Copii. Fiecare rezidenţă artistică se va încheia cu câte un spectacol în stagiunea 2016-2017.

Din Aprilie până în Iunie 2016, Centrul Replika va participa în cadrul Platformei IndependNet 2016, coordonată de Reactor de Creaţie şi Experiment Cluj Napoca. În cadrul acestui program, Centrul Replika va prezenta la Târgu Mureş, la Teatrul 74, spectacolul Amintiri din epoca de şcoală, de Mihaela Michailov; Centrul Replika va găzdui două producţii teatrale ale partenerilor noştri Colectiv A şi ZugZone din Cluj Napoca.

Până la finalul anului 2016, vom găzdui patru premiere: regizoarea Ioana Păun va dezvolta un proiect teatral bazat pe mărturiile torţionarilor români din închisorile  comuniste; regizoarea Catinca Drăgănescu va dezvolta un proiect teatral despre condiţia femeilor obligate să muncească în străinătate şi să-şi lase copiii singuri acasă, în România; dramAcum va dezvolta un spectacol de teatru cu texte din dramaturgia contemporană turcă; regizorul Mihai Ion Alexandru va dezvolta un spectacol pornind de la două dintre romanele lui Vladimir Sorokin: Kremlinul de zahăr şi Dimineaţa lunetistului.

În Septembrie şi Octombrie, spectacolul de teatru imersiv „Foamea noastră cea de toate zilele”, de Peca Ştefan, regia Ana Mărgineanu şi Radu Apostol va fi prezentat în șapte oraşe din România.

În măsura în care vom câştiga finanţarea de la ARCUB, din Septembrie până în Noiembrie vom extinde Platforma de Artă Educaţională, prezentând spectacole de teatru, cărţi şi filme.

Pentru a continua activitățile noastre, avem nevoie de 8000 $ pentru reconstruirea acoperișului, asigurându-se astfel o dezvoltare corespunzătoare tuturor proiectelor noastre. De fiecare dată când plouă sau ninge, apa se infiltrează prin acoperiș și pereții se udă. Din cauza acestor condiții, am fost obligați să suspendăm activitățile noastre în timpul iernii, deoarece spaţiul este impropriu pentru spectacole. În tot acest timp, am plătit în continuare chiria şi utilităţile. Ajutorul și sprijinul tău financiar sunt esenţiale pentru noi, pentru a continua un proiect care se dovedeşte a fi vital pentru publicul spectator, copii și adolescenţi, dascăli și artiști. Avem nevoie de această sumă pentru a păstra spaţiul viu.

Avem recompense speciale în funcţie de suma de bani donată. Nu vei primi doar recunoştinţa şi prietenia noastră, ci ţi se va mulţumi personal din partea unui personaj dintr-un spectacol de la REPLiKA, vei putea crea o replică ce va fi folosită în următoarea producţie sau chiar vei putea fi invitat să participi împreună cu un prieten la o repetiţie. În cazul în care nu poți dona, poţi să ne ajuţi răspândind informații despre campania noastră către acele persoanele care  crezi că ne-ar putea ajuta să strângem banii de care avem nevoie. Utilizează instrumentele de distribuire de pe platforma Indiegogo și fii parte din comunitatea noastră. Mulţumim Adei Milea, lui Ion Mureşan, Bobo Burlăcianu şi Cristi Rigman care cu generozitate ne-au oferit cântecul „Acoperişul”. Mulţumim echipei Kolectiv, lui Bogdan Slăvescu (operator) şi Roger Vlădoianu (editor) pentru clipul campaniei.

Donează pentru spaţiu, donează pentru acoperiş! Haideţi să creştem acoperişul la REPLiKA!

Contact:
www.facebook.com/CentruldeTeatruEducational,
e-mail: centrulreplika@gmail.com,
tel.: +40732101860, adresa: Str. Lânăriei 93-95, sector 4, https://igg.me/at/replikaroof/x, https://vimeo.com/161289610

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*