„Groapa plină de arginți” sau Tezaurul medieval descoperit la Mănești (jud. Dâmbovița)

Doi tineri arheologi amatori pasionați de detecție, Daniel Matei şi Florin Kiriţescu, au descoperit pe 16 februarie 2016, un tezaur într-o pădure din comuna Măneşti, judeţul Dâmboviţa. Aceştia au găsit o comoară formată din trei vase din lut pline cu monede de argint medievale, îngropate împreună. După descoperire au predat tezaurul, alcătuit din peste 6.000 de monede, Muzeului de Istorie din Târgovişte, muzeu care a şi început restaurarea lui. „Până în momentul de faţă am identificat 6.665 de monede. Este posibil ca numărul lor să mai crească pentru că mai sunt unele lipite de fundul unui vas de ceramică. Fiind monede mici, de 0,2 grame, 0,3 grame şi corodate, este posibil să nu poată fi recuperate chiar toate”, a declarat Irina Cârstina, doctor în istorie şi muzeograf la Muzeului de Istorie din Târgovişte. Tezaurul este alcătuit în totalitate din monede de argint. Doar două monede nu sunt otomane – una de trei creiţari, emisă de împăratul Francisc I al Austriei, în 1815, şi alta de 20 de creiţari, emisă de împărăteasa Maria Tereza, în 1764. „Piesa cea mai frumoasă din tezaur este o monedă otomană de 40 de parale, care cântăreşte 18 grame şi are o dimensiune de 40 mm. A fost emisă de sultanul Selim al III-lea, în 1792. S-a păstrat foarte bine şi este foarte frumoasă.”, a mai precizat Irina Cârstina. Potrivit acesteia, tezaurul este impresionant şi prin mărimea pieselor, în Muzeului de Istorie din Târgovişte mai exitând ale patru tezaure cu monede otomane, dar care nu conţin mai mult de 50 de piese.

Povestea celor doi descoperitori are valențe de roman polițist sau de aventuri. Iată ce ne povestesc ei: „Când a ajuns şi a văzut ce era în groapă, nu-şi mai găsea cuvintele. Nici eu nu mai eram stăpan pe ale mele. Începem să recuperăm tezaurul, băgam metodic în rucsac bucățică cu bucățică, cu tot cu fragmentele de ceramică şi ceva pământ în care erau concentrate multe monede, ne şi gândeam ce frumos vor arăta într-o vitrină de muzeu. Când am zis noi că suntem gata, am mai verificat o dată pământul de lângă groapă cu detectorul, să nu fi rămas vreo monedă. Din nou semnal clar de lucruri faine! Lărgim un pic groapa şi, hop, încă o ulcică, tot fragmentată. Aceeaşi puzderie de monede. Începem să punem, cu tot cu pământ şi ceramică, şi în al doilea rucsac (cred că am cărat acasă câteva kg. bune de pământ). Gata, să mergem! Ultima verificare şi biiiip, acelaşi semnal. Râcâi cu mâna pereţii din fundul gropii şi simt ceva tăios în degete. Fragment de ceramică. Şiii… a treia ulcicăăă!! Şi vreo 2-3 pietre plate care, cert, avuseseră rol de capac. Am început cu un pic înainte de apus şi am terminat aproape pe întuneric. Deci 3 ulcele în aceeaşi groapă!”‘, a povestit Daniel Matei, unul dintre tinerii care au găsit tezaurul, pe pagina de Facebook Detech România. La rândul său, Florin Kiriţescu, de profesie fotograf, a mărturisit că au găsit şi doi săculeţi (unul crăpat şi unul intact, chiar legat la gură) si alte fragmente de pânză, pe care le-au predat împreună cu monedele şi ulcelele.

Apreciem că este vorba de monede otomane mici, din argint, divizionare şi subdivizionare, din mai multe secole. Pe lângă acestea, după cum au ieşit, în fiecare ulcea se află şi câte o moneda mai mare, de altfel, ca un fel de căpetenie a celorlalte, astfel: o monedă otomană foarte mare, tot din argint, plus, interesant, două monede austriece din argint, de 2 şi 20 de Shfantz/Kreuzer, din a doua jumătate a secolului XVIII. Deci credem că tezaurul a fost constituit undeva la sfârşitul secolului XVIII sau începutul secolului XIX, dar asta ne vor spune arheologii”, a scris la rândul său Florin Kiriţescu pe Facebook. Mărimea și valoarea acestui tezaur medieval vorbește despre bogăția de la curțile boierilor și conducătorilor români – valahi, despre comerțul făcut cu alte popoare, dar și despre aceste meleaguri mănoase, pe care le-au dorit de-a lungul timpului toate imperiile europene ce s-au ridicat din colbul istoriei.

La Muzeului de Istorie din Târgovişte a început restaurarea monedelor, dar şi a ceramicii şi săculeţilor, însă va dura câteva luni bune, pentru că se face piesă cu piesă. După acestă minuțioasă restaurare și cercetare, turiștii și doritorii se vor putea delecta cu piesele componente ale acestui magnific tezaur medieval din argint ce va poposi în vitrinele acestui muzeu, după ce au părăsit ultimul lor „domiciliu”, respectiv pădurea de la Mănești (jud. Dâmbovița).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*