
Directorul Muzeului Județean Mureș, Zoltan Soos, a declarat de curând că a solicitat Muzeului Național de Istorie a României readucerea la Târgu Mureș, în anul 2017, a cunoscutei expoziții „Aurul și Argintul Antic al României”, care va putea fi completată cu două tezaure românești importante provenite din Transilvania și aflate în prezent la muzeele din Budapesta și Viena. „Pentru anul 2017, s-a prelungit contractul pentru piesele pe care Muzeul Județean Mureș le are în expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” și sperăm ca anul viitor, în funcție de calendar, să revină la Târgu Mureș, de această dată îmbogățită cu tezaurele de la Șimleul Silvaniei și Sânicolaul Mare, aflate în Muzeele Naționale din Budapesta și Viena”, a menționat acesta.
Zoltan Soos a mai adăugat faptul că aceste două tezaure – de la Șimleul Silvaniei și Sânicolaul Mare – sunt printre cele mai spectaculoase din Europa și că se poartă discuții pentru aducerea unor piese importante din acestea pentru a completa expoziția „Aurul și Argintul Antic al României”, expoziție care cuprinde cele mai valoroase tezaure ale României printre care cele de la Perșinari, Sacoșu Mare, Ostrovu Mare, Cucuteni-Băiceni, Pietroasa etc. Zoltan Soos a mai arătat că, la propunerea sa, există deja discuții avansate de organizare, în 2018, a expoziției „Aurul și Argintul Antic al României”, incluzând și tezaurele de la Șimleul Silvaniei și Sânicolaul Mare, la Muzeul Național din Budapesta. Expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” este alcătuită din cele mai valoroase obiecte din aur și argint deținute de 31 de muzee din țară, cea mai mare contribuție fiind cea a Muzeului Național de Istorie a României, secția Tezaur.
Prin această colaborare cu autoritățile din Budapesta și Viena se poate face un pas și spre solicitarea de a se putea copia pentru muzeele din România piesele componente ale acestor tezaure românești unice, spre a putea fi privite și admirate și la ele acasă.
Lasă un răspuns