Fețele lipsei de bun simț…

De ani de zile echipele românești din alte părți ale țării care ajung să desfășoare competiții sportive în „secuime” sunt huiduite și înjurate de suporterii maghiari. De ani de zile românii care ajung în „secuime” la competiții sportive sunt batjocoriți, huliți sau făcuți „țigani”de suporterii maghiari. Marți s-a consumat un nou episod al „toleranței” secuiești și al „prieteniei” româno-maghiare.

Suporterii maghiari ai echipei de baschet feminin Sepsi Sfântu Gheorghe (denumirea oficială a echipei este Sepsi SIC) au produs un nou episod șovin. Pentru că nu au stat drepți atunci când galeria a cântat imnul secuiesc, suporterii maghiari ai echipei Sepsi SIC le-au huiduit și înjurat pe componentele echipei Universitatea Cluj și pe antrenorul acestei echipe, Dragan Petricevic. Incidentele au avut loc marți, 5 ianuarie, într-un spațiu public, în sala de sport municipală din Sfântu Gheorghe.

Nu este pentru prima dată când suporterii echipei de baschet feminin Sepsi SIC se comportă într-un mod barbar, complet lipsit de bun simț și sportivitate. În februarie 2011, aceeași suporteri secui „toleranți și prietenoși”, i-au făcut „țigani” pe membrii echipei de baschet a ICIM Universitatea Goldiş din Arad și pe suporterii acestora, tot la Sfântu Gheorghe.

Sepsi SIC nu este, așa cum s-ar putea crede, echipa de baschet a secuilor din Sfântu Gheorghe. Sepsi SIC este o echipă înființată din fonduri publice de către cei doi crai ultra-șovini maghiari care conduc destinele județului Covasna, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor. Cei doi nu au venit cu bani de acasă ca să înființeze această echipă de baschet, ci au înființat-o în 2012 din fonduri publice. Asta după ce vechea echipă primea oricum sute de mii de lei din fonduri publice la comanda grofilor UDMR.

Sepsi SIC nu este așadar echipa orașului, ci este o echipă de baschet care aparține exclusiv propagandei șovine maghiare promovată atât de agresiv de grofii UDMR Tamas Sandor și Antal Arpad. Sepsi SIC este exclusiv o echipă de propagandă extremistă maghiară, o altă rotiță în angrenajul susținut cu fonduri publice care promovează iredentismul maghiar.

Componentele echipei de baschet Sepsi SIC (Chucky Jeffery, Lovász Izabella, Kim Pierre-Louis, Kilin Tünde, Kokovay Melánia, Holinka-Miklós Hanna, Gergely Orsolya, Amanda Thompson, Andreea Lazăr (Pop), Tyaunna Marshall, Annemarie Părău, Matea Tavic, Shante Evans) au impresia că fac sport. Unele din naivitate, altele din prostie, au impresia că își pun în practică talentul pe care îl au în practicarea baschetului. Și probabil că multe dintre ele chiar sunt talentate la baschet. Doar că este evident că nu sunt deloc talentate la comunicare publică, simboluri și, fără să exagerez, bun simț. Dacă minine cunoștințe de comunicare publică și utilizare a simbolurilor nu le ajută pe aceste fete să înțeleagă faptul că sunt folosite în această propagandă șovină maghiară, atunci bunul simț și propria conștiință ar fi trebuit să le spună că este total greșit să stai drepți într-un loc public la o competiție națională care este guvernată de regulamente atunci când se cântă un imn neoficial (las la o parte faptul că imnul a fost inventat recent și că nu are nicio legătură cu istoria secuilor ci doar cu propaganda iredentistă maghiară).

Bunul simț ar fi trebuit să-l ajute pe antrenul Sepsi SIC, Zoran Mikes, să oprească meciul atunci când echipa adversă este huiduită și înjurată de proprii suporteri. Nu s-a întâmplat acest lucru. Bunul simț ar fi trebuit să le spună componentelor echipei Sepsi SIC că nu pot accepta ca adversarele lor să fie huiduite și înjurate pentru un motiv atât de stupid precum faptul că nu au stat drepți la cântarea imnului ținutului secuiesc. Nu s-a întâmplat acest lucru. Bunul simț ar fi trebuit să le spună componentelor echipei Sepsi SIC că nu pot să stea drepți la cântarea unui imn neoficial pentru că meciul era unul oficial, care este reglementat de regulemente clare (nu este pentu prima dată când componentele echipei Sepsi BC stau drepți atunci când sala cântă imnul secuiesc). Nu s-a întâmplat acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*