De ce e nevoie de un Partid al Diasporei…

Nu sunt de acord cu apelurile, din presa internațională, a unui român ce trăiește în Marea Britanie, care cere ca toți conaționalii să scape cu fuga din România. Dacă plecăm toți din țară atunci din România ce mai rămâne: terra deserta e imposibil, mai degrabă s-ar împărți țara între ruși, bulgari și unguri sau aici vor veni refugiații musulmani. Deci e vremea ca românii din Diaspora să treacă la o nouă fază istorică, de maturizare politică, culturală și economică. Nu mai este de ajuns să se plângă în fața ambasadelor României că nu pot vota (acum au votul prin corespondență) sau să facă mitinguri pentru căderea guvernelor de la București pentru corupție și incompetență, ci să se implice activ pentru democratizare și ridicarea țării, atât economic, cât și social-cultural.

Este vremea ca românii din Diaspora, care fac și desfac pe Facebook, în presa internațională sau pe stradă, guvernele de la București să-și asume obligațiile și drepturile de cetățeni români, nu numai să se plângă. Grupurile responsabile din lumea civică, culturală, politică și economică a românilor din Diaspora trebuie să interacționeze și să dea mâna pentru înființarea unui Partid al Diasporei care să-i reprezinte pe cei cinci milioane de români plecați din țară în Europa și America de Nord. Un nou partid unit, care să-i reprezinte pe cei din A Treia Românie (Diaspora) e necesar pentru a se impune prin parlamentarii proprii și prin programul politico-economic al românilor din Diaspora. A trecut vrema ca Diaspora să fie reprezentată doar de parlamentarii ai partidelor clasice din țară PSD, PNL, PNȚ sau PMP, care de fapt acționează în beneficiul programului politic intern al românilor și forțelor politice din Țara Mamă. Vremea unor reprezentanți trecători ai intereselor Bucureștiului ca Brânză sau Tecu a cam trecut, e timpul constituirii unui Partid al Diasporei care să-i cointereseze pe românii din afara granițelor țării ca să acționeze organizat conform programului politic propriu pentru a își impune voința, proiectele și interesele în beneficiul națiunii. Statistica nu minte. Plecarea românilor în Occident nu a adus numai bani trimiși în țară de diasporeni, ci și pierderea unei forțe de muncă calificată, care s-a evaporat pentru piața românească. Românii din Diaspora nu trebuie să privească doar la beneficiile individuale, ci să reprezinte și pe cele comunitare, ale națiunii române, cu plata impozitelor aferente.  Nu e de ajuns doar să ceri, ci și să oferi ceva țării. Acest lucru se poate face numai prin înființarea unui Partid al Diasporei, care să-i reprezinte pe românii plecați, care nu au uitat de țară.

Statistică prezintă o situație sumbră pentru viitorul economic al României. Ponderea românilor cu domiciliul în țară dar cu reședința obișnuită în străinătate a crescut, de la circa cinci la sută în anul 2002 până la aproximativ zece procente în prezent. Datele INS arată un număr de 1,06 milioane emigranți în urmă cu 13 ani și 2,38 milioane emigranți români la începutul lui 2015. Pragul de două milioane a fost depășit în 2009, în timp ce populația rezidentă a României a scăzut sub 20 de milioane în 2013. E clar un cerc vicios: populația scade pentru că economia nu performează iar economia nu performează pentru că populația scade. Din 2011 plecările au continuat să crească lent. De la 95 la sută cetățeni români în țară și cinci procente în străinătate (fără cei care au plecat definitiv și și-au schimbat domiciliul în țara în care s-au dus) s-a ajuns la mai puțin de 90 la sută cetățeni români în țară și ceva mai mult de zece la sută în Diaspora. Paradoxal s-a ajuns la creșterea PIB pe locuitor în criză cu aproximativ cinci la sută, nu prin creșterea PIB real (aproape același în 2014 ca și în 2008), ci datorită scăderii numărului de rezidenți.

La actualul nivel de impozitare și de colectare a impozitelor, dacă am fi avut locuri de muncă suficiente și decente în țară, am fi obținut la buget venituri nu de 30 la sută din PIB, ci de 45 procente din PIB, adică media UE. Cifrele oferite de Comisia Naţională de Prognoză în Programul de Convergență 2015 – 2018, prezentat in extenso pe site-ul Ministerului Finanțelor, arată că factorul uman a fost de natură să diminueze PIB potențial (cel care poate fi obținut fără a produce dezechilibre macroeconomice) în anul 2014. Numărul relativ redus al celor care lucrează în țară va continua să determine o contribuție extrem de redusă a factorului muncă la creșterea economică (estimarea este de 12 la sută pentru anul 2018), fapt ce blochează apropierea nivelului de trai mediu în UE, conform analizei celor de la cursdeguvernare.ro.

Deci plecarea românilor din țară nu e o soluție economică pe termen lung pentru România, ci dimpotrivă va duce la prăbușirea PIB-ului datorită lipsei forței de muncă. În acest sens o corelare a intereselor naționale dintre guvernanții de la București și noul Partid al Diasporei, pe o platformă politică rațională și congruentă, ar putea crea noi oportunități atât pentru românii plecați care vor să investească în țară și vor să se reîntoarcă sau să se implice politic în România, cât și pentru românii care vor să rămână în țările de adopție din Occident, dar care nu sunt în prezent reprezentați în Parlamentul de la București și nu vor să uite că sunt români și vor să facă ceva bun pentru țara lor natală. Politica românească are nevoie de o mai mare responsabilizare a românilor din Diaspora față de România. În străinătate trăiesc și muncesc români valoroși și implicați în viața românească, de la Radu Golban, Dan Tanasa la Dan Luca și mulți alții, care se pot uni pentru o idee: Partidul Diasporei. Cel mai eficient și credibil Partid al Diasporei va fi cel care va contribui prin acțiunile și platforma program la creșterea PIB-ului României și la recunoașterea culturală a națiunii române în lume.

One Response to De ce e nevoie de un Partid al Diasporei…

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *