Prețul unei vieți de subzistență…

Adevărul că sunt milioane de români care sapă după rădăcinile subzistenței, nu de șase luni, ci de ani întregi! Așa că, de ce să plătească asigurările de sănătate doar pentru „intervalul Biriș”? Să li se ia retroactiv, de la Revoluție încoace! Întrebarea e: cum să le iei contribuția de CASS pentru fix salariul minim pe economie când însăși șefa Finanțelor ne transmitea că valoarea muncii noastre e undeva pe la doi trei-lei ora? Parcă nu se leagă socotelile.

Apoi, dacă „fantomele” secretarului de stat de la Finanțe, Gabriel Biriș, ar reuși să facă rost de banii pe care îi vor întreținuții tehnocrați, nu o să vină același nesimțit să-i acuze și de evaziune fiscală? Că de unde au făcut rost de bani, dacă nu au bani, și, dacă au bani (totuși!), oare nu au și mai mulți decât minimul impus de stat ca asumare a prețului cetățeniei de subzistență?

Pe de altă parte, impozitarea „fantomelor” ar fi binevenită! Pentru că, dacă tot ar fi obligate să plătească lunar CASS-ul corespunzător nivelul salariului minim pe economie, fantomele ar putea da Statul în judecată, să le asigure, dacă le-a luat impozitul corespunzător, și venitul în sine, nu?! Să fie echitate până la capăt dacă sinistrul secretar de stat tot are apucăuri de justiar! Să dea și „fantomele” partea lor de impozit CASS, dar să le dea și Statul partea de salariu minim pe economie!

Așadar, Fiscul a găsit trei milioane de „fantome”! Numai bune de impozitat să strângă Statul bani. Punându-i eventual să vândă o parte din rădăcinile pe care și le procură într-o lună! Cam de 57 de lei pe lună, dar care, per total, ar putea aduce la buget, anual, 450 de milioane de euro! Pentru că Statul are nevoie de bani! Nu pentru pensionari, nici pentru Sănătate, nici măcar pentru biserici… Ci pentru refugiați! Că va trebui să le dăm mâncare, cazare și bani de buzunar, nu?! Și dacă tot avem trei milioane de români în țară care pot trăi din nimic, de ce să nu luăm de la ei?! Că la nimicul lor, nu or să simtă mâna lungă a lotrului Biriș. Și nici pe cea a celorlalți borfași care, nu ne conduc, ne tâlhăresc!

Pentru că austeritatea, impusă ca program de guvernare într-o țară care, economic, totuși „duduie”, nu poate avea ca explicație decât grija Statului pentru viitorii lui „cetățeni”. Că doar nu face Biriș, milițianul secretar de stat, pe bestia rădăcinoasă de capul lui! El e doar unul dintre tâmpiții gata să se afirme la apelul șefilor. A șefului Cioloș care a și dat fuga, precum ordonanța chemată în halat, în budoarul cancelariei lui Merkel.

Că nemții trebuie să scape de haosul generat de apucăturile femeii la menopauză guvernamentală. E drept, alții, bunăoară polonezii, măcar se vând scump. Își vând liniștea și siguranța de acum pe lucruri concrete. Familia de clocitoare tehnocrate de la noi ne vând pe nimic. Adică, nimic pentru noi, pentru copii noștri. Totul pentru ei!

Or, este cel mai bun motiv să ne opunem austerității impuse! Pentru că toate semnele demonstrează că „salteaua de siguranță” pe care o crează guvernanții, luând de la noi vizează viitoarele populații strămutate aici. Binele acestora, dar și prețul menținerii liniștii după aducerea lor aici.

În fapt, toți cei ce plătesc asigurările de sănătate ar trebui declarați „fantome”. Iar cele trei milioane zombi din canale și agricultura de subzistență să capete statutul de fantomă doar după ce statul le va lua asigurările de sănătate. Pentru că, asigurații unui serviciu fantomatic de sănătate, nu se pot numi oricum „asigurați”.

„Secretarul de stat fantomă”. Așa ar trebui să fie titulatura celui ce mai agârț făcea bani dând consultații ca avocat pentru ca firmele să nu mai plătească impozite statului fantomă, având, cum altfel?!, el însuși o firmă fantomă. Doar că nu-i spunea „fantomă”, pentru că el nu a măncat și nu a fost nevoit să vâneze… melci, prin grădini (că unde altundeva să vâneze cetățeanul înfometat, pe domeniul lui Țiriac?!), ci adminstrator off-shore.

Și mai e o problemă de logică. Sau de reprezentare avocățească. Statul nu percepe CASS pensiilor până în 740 de lei. Or, cum demonstrează Biriș de la Finanțe că aia care trăiesc ca „fantomele” supraviețuiesc cu echivalentul, în rădăcini, melci și frunze, a salariului minim pe economie, și nu cu echivalentul (neimpozabil) al unei pensii mici sau al ajutoarelor sociale? Dar Biriș nu va fi niciodată o „fantomă”! Nu în România. Adică un cetățan care este hăituit să-și plătească taxele și impozitele, prezumat a fi evazionist. Că el are alibiul firmei offshore tocmai pentru a nu da bani fantomaticului stat tehnocrat!

P.S.:

Orice articol fiscal, de acum sau pe viitor, căci tentații tot vor mai fi, care să prevadă ca o persoană fără venituri să achite contribuții la sănătate este neconstituțional. A spus-o clar Curtea Constituțională care, plecând de la prevederea constituțională că „sistemul legal de impuneri trebuie să asigure așezarea justă a sarcinilor fiscale”, a „tradus” articolul pentru toți viitorii vânători de fantome prin precizarea că „obligaţia de plată a unei contribuţii minime raportată la salariul de bază minim brut pe ţară, lunar, poate conduce, în practică, la obligarea asiguratului de a plăti o contribuţie mai mare decât însăşi veniturile realizate. Or, o asemenea prevedere nu poate fi considerată, sub nici un aspect, ca asigurând proporţionalitatea şi caracterul rezonabil al sarcinii fiscale” (Decizia Curţii Cosntitutionale nr. 335/2011).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*