Impresii din Agora – Bookfest 2015, cu Editura Națiunea…

Bookfest 2015 - Editura NațiuneaSalonul Internațional de carte Bookfest a fost primitor și în acest pentru Editura Națiunea. În calitate de co-autoare la antologia „Lyrics et Prosa”, lansată în ziua de 24 Mai 2015, dar și de co-administrator al grupului „Terapie prin poezie și proză”, încerc să trec în revistă principalele momente de la acest „festival” al cărții. Așteptam cu intensă emoție ziua în care aveam să mă reîntâlnesc cu membrii Curentului Literar Douăzecist, care au participat și la Târgul de carte Gaudeamus din toamna 2014, și să mă întâlnesc cu cei pe care nu am avut ocazia să îi cunosc atunci, ori cu cei care au aderat la acest curent literar ulterior acelui eveniment.

A venit și ziua cea mare când, marcată de emoție, am pătruns pentru a doua oară în incinta Cezar Adonis Mihalache prezentând volumul Kinetoterapia în Afecțiuni Neurologice (autor: Constantin Florin Drăgan)Romexpo pentru a participa la sărbătoarea cărții a Editurii Națiunea care avea să prezinte volumul al treilea din colecția antologică de poezie „Cu patria în suflet” , volum sugestiv intitulat „Limba noastră Eminească”, dar și primul volum antologic „Lyrics et Prosa” rezultat al colaborării dintre grupul „Terapie prin poezie și proză”, fondat de către Romeo Tarhon, și grupul „Lirix” administrat de către Emilian Lican. Astfel am recunoscut bună parte dintre prietenii care participaseră la Gaudeamus din 2014, cum ar fi: Amalia Năcrin – Poeta ineditului şi spectacularului în versuri ; Dania Badea – poeta liliacului înflorit, a primăverii şi tinereţii în spirit; Theodora Pascu – poeta tristeţii şi a „cultului pietrei” în vers; Bogdan Stoicescu – poetul infinitului şi al labirintului fiinţei umane; Lucia Barbu – poeta multipelor valențe în versuri alese; Alina Manu – poeta dilemelor existențiale; Costache Năstase – poetul stihurilor simple și directe; Nicolae Danciu – poetul îndrăgostit de poezie și eternul inefabil feminin; Alina Danciu – poeta măiastră a „Introspecțiilor Evei”; Rozalia Grozea – poeta cu muza alături ori de câte ori scrie versuri; Nicolae Nistor – poetul dialogurilor lirice interioare. Dar am cunoscut și noi membri ai curentului nostru literar, ale căror poezii și texte în proză mi-au bucurat inima de cititoare însetată: Tatiana Dragota: „Contesa” cuvântului scris; Irina BBota – poeta iubirii împlinite şi a eternelor dileme; Nicolae Danciu recitând din volumul „În brațele tale, Poezie...”Dumitru Bădiță – poetul dedicat acrostihului; Daniel-Bertoni Albert – poetul cu multiple faţete creative; Ion Forcoș – poetul cu rima şi replica versificată mereu la îndemână; Alex Radu – poetul introspecţiilor spirituale; Elena Alina Mateaș – poeta liricii suave; Maria Călinescu – poeta stihurilor pastelate; Alexutza- Oana Alice – poeta cu suflet de copil; Gabriela Zidaru – poeta legendelor versificate; Horia Scarlat – poetul revoltat cu spirit liber; Dorina Stoica – poeta credinței versificate; Ion Țoanță – poetul versului în alb și negru; Maria Simion – poeta celor „99 de gânduri…”.

Momentul „Națiunea” avea să debuteze cu prezentarea de către moderatorii Cezar Adonis Mihalache și Romeo Tarhon a următoarelor volume de autor : „În brațele tale, Poezie” – Nicolae Danciu; „Kinetoterapia în afecțiuni neurologice” – Constantin Florin Drăgan; „Şoapte de destin” – Emilian Lican; „Suspinul dragostei și al vieții” – Maria Magdona Ignat; „Echinocțiu fragil” – Ion Țoanță; „Iubirea nu tace” – Mihaela Tălpău; „Printre șoaptele perene” – Horia Scarlat; „Baladă pentru pâine, lacrimi şi vioară – roman, Romeo Tarhon. Momentul cel mai așteptat a fost prezentarea autorilor din antologiile „Limba noastră eminească” și „Lyrics et Prosa”. Aceștia, pe rând, s-au prezentat la microfon și citit din lirica lor câte o poezie pe care au considerat-o reprezentativă pentru creațiile lor. Am fost impresionată de Maria Simion, Rozalia Grozea și Cristian Tăietu care, deși nu au fost co-autori ai acestor antologii, au renunțat la planurile personale pentru a fi alături de prietenii „terapiști”, împărtășind cu ei bucuria acestei minunate „serbări” a cărții.

Poeta Magda IgnatVoi încheia inserând comentariul plin de savoare și candoare al poetei Dania Badea: „Sărbătoarea cuvântului scris și a cărţii mirosind proaspăt a tipografie, îmbrăţişările, chipurile dragi pe care acum le-am văzut întâia oară, atmosfera de gală, emoţiile şiroind pe fruntea încercată de gânduri, glumele, zâmbetele, cuvintele schimbate, prieteniile ce vor dăinui peste timp învingându-l, închizându-l în clipe migălite cu sfială de îndrăgostit şi transformate în vers… Toate au constituit regalul de poezie de la Bookfest 2015 al Editurii Națiunea. Primul poet care m-a recunoscut şi m-a salutat a fost Emilian Lican din Rădăuţi, un poet foarte talentat din a cărui iniţiativă s-a născut proiectul „Lyrics et Prosa”, iar „Şoaptele destinului” reprezintă volumul propriu pe care l-a lansat pe scena Agora a salonului de carte. Alt om drag, un muntean jovial, extrem de vertical şi talentat, Nicolae Danciu, însoţit de Doamna sa şi de copii, m-a îmbrăţişat; am stat de vorbă cu el, cu soţia şi fiica lui. „În braţele tale, Poezie” a fost primul volum lansat la eveniment, după o prezentare sintetică, echilibrată, susținută de către Cezar Mihalache și Romeo Tarhon, cel mai „vinovat” pentru întâlnirea noastră magică. Nicolae ne-a recitat, ni s-a adresat în versuri compuse chiar în drum spre eveniment și ne-a delectat cu poezia sensibilă care merge drept la suflet.

Lucia Barbu, prietena mea ”terapistă”, m-a recunoscut, ne-am îmbrăţişat şi amProzatorul Romeo Tarhon interacţionat pe scenă. Am căutat-o din priviri pe Tania Dragotă, pe care o cunoaşteam cu toţii din postările Facebook înveșmântate de sărbătoare, meşteşugite şi elevate. Am descoperit în ea o prietenă adevărată. A sosit cu soţul, fiica, prieteni… Aproape că am năvălit în braţele Taniei… Pe scenă, vecine la microfon fiind, ne-am îmbărbătat amuzându-ne de tremuratul mâinilor. Tot acolo, am stat alături de Cosmina Cozmean, talentată, inimoasă, energică, „împovărată” cu scrierea prezentărilor noastre în viitorul volum „Antologia antologiilor”. Am zărit-o apoi pe Dora Pascu, cot lângă cot, emoţie din emoţie, încercând să facem faţă momentului. Pe ea o ştiam de la Gaudeamus. Deşi emoţionate, vocile ne-au izbucnit puternice, clare, frumoase, citind câte o poezie aleasă din vreme, printată de acasă. N-a mai fost nevoie să mă prezint, a făcut-o criticul şi istoricul literar prof. Nicolae Scurtu, ivit pe neaşteptate la evenimentul editurii Naţiunea. Noroc că l-a înregistrat video soţul meu… Şi-a amintit că mi-a efectuat toate inspecţiile de grad. A fost mai mult decât elogios. Îi mulţumesc şi lui, şi celor care au făcut posibilă această întâlnire.

Au urmat autografele, alte clipe magice cu încărcătură pozitivă. La sfârşit, Maria Simion, o altă bună prietenă, ne-a împărţit garoafe. Eu am primit una albă care va rămâne mereu cu mine. Când evenimentul era aproape încheiat, a ajuns şi una dintre elevele mele cu tatăl ei. Mulţumesc, Maria, draga mea. Poate la celelalte evenimente, vei ajunge la timp… Punând în balanţă ceea ce am cu plus şi cu minus în această viaţă, nu pot decât să-i mulţumesc bunului Dumnezeu pentru toate darurile…”

Editura Națiunea Bookfest 2015

3 răspunsuri la “Impresii din Agora – Bookfest 2015, cu Editura Națiunea…”

  1. Negoita Bia spune:

    Sunt momente emotionante,plus intilnirea cu atitia iubitori de literatura,oameni cu o deosebita valoare cum e si Poeta Teodora Pascu preferata noastra…

  2. Emilian Lican spune:

    Nu m-a copleşit lansarea antologiei : ,, Lyrics et prosa” , Şoaptele destinului” şi cărțile personale de autor ale colegilor mei cum m-a copleşit emoția întâlnirii noastre!

  3. badea daniela spune:

    Si uite asa, comentariul meu nascut imediat ce am ajuns acasa, a fost inserat in al Cosminei Cozmean, altoite unul pe altul, dainuind intru bucuria sufletului terapistilor si nu numai. Orice se va fi intamplat aiurea, n-a putut intina magia festivalului poeziei contemporane, desfasurat sub bagheta magica a editurii Natiunea. Multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*