Revista Presei Maghiare Nr. 06 / 15-31.03.2015

Nu avem nevoie de modelul românesc de politică minoritară!

Dacă vom tăcea, pietrele vor vorbi pentru noi! Pietrele statuilor, bisericilor şi monumentelor care, după dictatul de pace de la Trianon, le-au stat în cale noilor stăpâni ai Transilvaniei, care le-au sortit, astfel, pieirii. Pietrele clădirilor noastre lăsate pradă distrugerii, care nici acum nu le-au fost restituite proprietarilor lor de drept. Mulţumiri şi recunoştinţă celor care, în Ziua Libertăţii Secuieşti, au aderat, peste tot în lume, la mişcarea pe care am lansat-o în interesul autonomiei Pământului Secuiesc, care i-au rememorat pe eroii secui şi au protestat faţă de practica guvernului român, de privare de drepturi . Mulţumiri şi recunoştinţă intelectualilor români care, contrar spiritului european mincinos al politicienilor români, au susţinut, într-un mod cu adevărat democratic, drepturile democratice ale secuilor, ale maghiarilor transilvani – de exemplu utilizarea simbolurilor, a panourilor cu denumiri topografice şi de străzi în limba maghiară. O minciună des pomenită nu devine realitate. Nu avem nevoie de modelul românesc de politică minoritară mincinos, bazat pe vorbe goale! In cazul secuilor, ne mulţumim cu modelele catalan, scoţian, sud-tirolez, finlandez şi suedez deja funcţionale în Uniunea Europeană, mult mai compatibile cu spiritul european decât varianta românească lipsită de dialog. Gyorgy-Mozes Arpad, preşedintele Szekelyfoldert Tarsasag.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo nr. 51 din 16.03.2015

UDMR condamnă distrugerea sărbătorii

Grupul parlamentar al UDMR condamnă cele întâmplate în 15 martie 2015 în Sfântu Gheorghe şi respinge cu fermitate distorsionarea mesajului sărbătorii naţionale -se menţionează în declaraţia de ieri a fracţiunii, comunicată în buletinul informativ al Uniunii. Revolta parlamentarilor a fost generată de faptul că discursul lui Kelemen Hunor a fost însoţit de puternice fluierături şi de huiduieli. In declaraţie se arată că ziua de 15 martie este momentul creării naţiunii maghiare şi în acest context este sărbătoarea comună a tuturor maghiarilor, iar unitatea acestora a dovedit în mod convingător, în privinţa naţiunii majoritare, faptul că sărbătorile, drepturile şi cerinţele minorităţii maghiare trebuie respectate. In opinia fracţiunii-UDMR, evenimentele din Sfântu Gheorghe de la sfârşitul săptămânii trecute dăunează în primul rând idealului sărbătorii naţionale: Ziua de 15 martie nu se referă la opinia personală a indivizilor şi la viziunile specifice grupurilor, ci la valorile comune ale naţiunii noastre. Libertatea de exprimare reprezintă acel drept moral care nu lezează în sine libertatea altora. In Sfântu Gheorghe, un mic grup maghiar a considerat că este mai important să-şi promoveze propriile viziuni, decât să respecte sărbătoarea noastră comună. Această minoritate i-a adus pagube demnităţii sărbătorii. Fapta lor nechibzuită şi tulburarea sărbătorii noastre naţionale îi califică pe ei.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7447 din 18.03.2015

Martie cel negru din Târgu Mureş

19 martie – această zi de luni începe la Târgu Mureş într-un mod neobişnuit din cauza protestelor, ameninţărilor şi atrocităţilor mai mici ce se derulează de zile întregi. Localnicii, care se îndreaptă cu paşi grăbiţi spre locurile lor de muncă, pot întâlni diferite afişe, inscripţii maghiare rupte şi călcate cu picioarele, precum şi grupuri gălăgioase de români. Românii înverşunaţi nu se mulţumesc cu demiterea din funcţia de vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale a avocatului maghiar detestat, Kincses Elod, protectorul lui Tokes Laszlo: toţi maghiarii trebuiau deja să vorbească în limba română, pentru că altfel sunt izgoniţi. Amestecându-se printre cei din localitate, mii de români veniţi din Munţii Gurghiului vor să distrugă tot ceea este maghiar. Marţi, 20 martie, majoritatea populaţiei maghiare iese în faţa primăriei şi cere ca Ion Iliescu, preşedintele frontului, şi Kiraly Karoly, vicepreşedintele, să vină imediat la Târgu Mureş. Neliniştea se intensifică din ce în ce mai mult. In jurul orei 17:30 a început bătaia care a degenerat într-o încăierare violentă şi care a durat până seara târziu. Consecinţele masacrului păreau imprevizibile . Securitatea, trimisă de Ion Iliescu în concediu cu plată timp de trei luni, renaşte – funcţională deja – sub numele de SRI şi îşi atinge imediat scopul: maghiarii, care au prins curaj după evenimentele din decembrie, se simt pur şi simplu şocaţi după pogromul de la Târgu Mureş, s-a accelerat un nou val de emigrare.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7449 din 20.03.2015, autor Domonkos Laszlo

Consiliul covăsnean a avut parte de multe critici / Se opun amplasării statuii

Fracţiunea UDMR din cadrul autoguvernării covăsnene a fost etichetată drept trădătoare de ţară, oportunistă pentru faptul că deşi a exprimat două voturi împotrivă – Kopacz Levente şi Molnar Janos -, tot a aprobat alocarea sumei de 19.000 pentru amplasarea unei statui a lui Avram Iancu în faţa Gimnaziului Avram Iancu din Voineşti. Criticile formulate reproşează că membrii maghiari ai consiliului din oraşul balnear au aprobat alocarea de fonduri pentru ocrotirea memoriei unei personalităţi disputate, care în timpul luptei paşoptiste pentru libertate şi-a murdărit mâinile cu sângele maghiarilor (este vorba despre atacurile antimaghiare cunoscute sub numele de măcelul transilvan, care s-au desfăşurat între 19 octombrie 1848-ianuarie 1849). In opinia multora, consilierii au dat dovadă de o atitudine nedemnă de un maghiar, iar toată această situaţie arată ca şi cum evreii ar susţine amplasarea unei statui a lui Hitler. Primarul covăsnean Thiesz Janos consideră că nu ar trebui generate contradicţii etnice din orice. Şcoala poartă numele răsculatului Avram Iancu, iar dacă membrii comunităţii româneşti vor să amplaseze o statuie în memoria celui al cărui nume îl poartă şcoala, au acest drept, au aplicat pentru obţinerea de fonduri, şi astfel pot primi sprijinul. In opinia edilului, indignarea ar fi trebuit exprimată în momentul în care instituţia de învăţământ a preluat, în anii 90, numele de Avram Iancu. Aici am fi de acord: la vremea aceea, acordarea denumirii s-a făcut de la o zi la alta, fără nici o ceremonie şi fără chestionarea cuiva. In viitorul apropiat, românii din Voineşti se pregătesc de o nouă acordare de denumire: au cerut ca sala sporturilor din Voineşti să preia numele fostului profesor de sport Popica Iordan. De această dată, nimeni nu mai poate protesta, pentru că profesorul se bucură de respectul public şi se spune că ştia operele lui Jokai mai bine ca mulţi maghiari.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo nr. 58 din 25.03.2015, autor Nagy Sz.Attila

Cei de pe Pământul Secuiesc la Strasbourg/Au spus tot despre problemele noastre

Programul delegaţiei de pe Pământul Secuiesc nu s-a încheiat după şedinţa congresului de la Strasbourg. Andreas Kiefer, secretarul general al Congresului Puterilor Locale şi Regionale, recent reales, a fost informat marţi după-amiază despre situaţia din România, despre privarea de drepturi a maghiarilor din Transilvania. PCM a informat despre eveniment în cadrul unui comunicat de presă. Biro Zsolt, preşedintele PCM, l-a informat pe Andreas Kiefer despre proiectele de reorganizare regională din România şi despre adoptarea hotărârilor proautonomiste. El a subliniat că preconizata reorganizare administrativă i-ar afecta negativ pe locuitorii de pe Pământul Secuiesc. Am protestat în mai multe rânduri faţă de acest fapt, însă puterea română centrală se delimitează de dialog şi nu oferă posibilitatea organizării referendumurilor, iar acest lucru a făcut ca membrii consiliilor locale să adopte hotărârile – a subliniat Biro Zsolt. El a mai arătat că România obstrucţionează prin toate instrumentele exprimarea voinţei comunitare şi astfel sunt încălcate drepturi fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare, libertatea de exprimare a opiniei şi exercitarea dreptului la întrunire. Biro s-a mai referit la interdicţia din 10 martie de la Târgu Mureş, amintind că sunt lezate principiul autoguvernării şi al subsidiarităţii. Am dori ca regiunile să fie recunoscute, nu trasate -a declarat preşedintele PCM. El a mai arătat că anterior, o comisie formată din jurişti de la curtea constituţională (Comisia Stanomir) a ajuns la aceeaşi concluzie, însă cu toate acestea, acest principiu democratic nu este aplicat. Biro Zsolt şi-a exprimat speranţa că în cazul unui eventual proces de monitorizare a României, în anul 2016, se va acorda o atenţie aparte problemelor ridicate. Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe a atras atenţia asupra deficitului de democraţie. In urma aderării României la UE, începând din anul 2007, drepturile ne sunt luate sistematic, indiferent de ce drept comunitar este vorba – a formulat el. Din delegaţia PCM au făcut parte doi edili ai localităţilor care au adoptat hotărârile proautonomiste. La discuţiile purtate de Andreas Kifer, Biro Zsolt a fost însoţit de viceprimarul localităţii Gheorgheni, Nagy Zoltan, şi de primarul din Căpâlniţa, Benedek Laszlo. UDMR a fost reprezentată de primarul Antal Arpad şi de Klarik Laszlo, consilier judeţean Covasna. Delegaţia de pe Pământul Secuiesc urmăreşte cu atenţie lucrările şedinţei plenare, deoarece pe agenda ei de lucru figurează numeroase probleme care au tangenţă cu situaţia regiunii noastre. Un astfel de aspect este aprecierea rezultatelor referendumului scoţian, problematica procesului ucrainean de descentralizare. S-a spus că pe lângă descentralizare, Kievul trebuie să le asigure autonomie regiunilor aflate pe teritoriul său.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7454 din 26.03.2015

Polemici din cauza tăbliţei bilingve cu denumirea şcolii

Dacă directoarea Liceului Profesional Constantin Brâncuşi din Sfântu Gheorghe va refuza în continuare să autorizeze amplasarea tăbliţei unitare, cu denumirea bilingvă a şcolii, aceasta va fi montată cu ajutorul unui executor judecătoresc. Cu această idee s-a încheiat şedinţa ordinară de ieri a consiliului local. Problema a fost adusă în discuţie de consilierul UDMR Cserey Zoltan, care a spus că la Sfântu Gheorghe, în baza legilor în vigoare, pe instituţiile de stat, de învăţământ şi culturale trebuie amplasată denumirea acestora şi în limba maghiară. – Denumirile în limba maghiară sunt amplasate şi pe clădirea Colegiului Mihai Viteazul, şi pe cea a Muzeului Carpaţilor Răsăriteni, şi pe cea a prefecturii, doar şcoala Constantin Brâncuşi, condusă de colega noastră, Rodica Pârvan, face excepţie – a spus consilierul, subliniind că motivul îl constituie, probabil, antipatia acesteia faţă de maghiari. – Dispunem de autorizaţii de construcţie valabile în cazul fiecărei tăbliţe. Până acum, doar şcoala Brâncuşi nu a fost de acord cu amplasarea acestei tăbliţe, însă oraşul o va putea monta cu ajutorul unui executor judecătoresc – a spus viceprimarul Sztakics Eva. Liderul fracţiunii UDMR, Miklos Zoltan, a atenţionat-o pe consiliera română că neavând montată pe şcoală tăbliţa bilingvă, este în afara legii, şi la fiecare şedinţă de consiliu i se va cere socoteală pentru acest lucru până în momentul în care va monta această tăbliţă. In final, Rodica Pârvan a promis că în viitorul apropiat vor monta tăbliţa bilingvă.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo nr. 60 din 27.03.2015, autor Levai Barna

Consiliul Naţional Secuiesc: Autonomia reprezintă o problemă vitală

Potrivit poziţiei Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), autonomia reprezintă o problemă vitală pentru Pământul Secuiesc şi comunitatea maghiară din România, în timp ce pentru România, ea constituie nu o sursă de pericol, ci mai degrabă o resursă care slujeşte interesele fiecărui cetăţean din ţară. Consiliului Naţional Secuiesc a dezaprobat, printr-un comunicat, faptul că strategia naţională de ordine şi siguranţă publică, supusă dezbaterii de ministerul de interne, califică aspiraţiile autonomiste ca fiind un fenomen infracţional ce constituie o ameninţare permanentă asupra climatului de siguranţă şi a bunăstării cetăţenilor. CNS a atenţionat: potrivit documentului, rasismul şi xenofobia sunt considerate surse de pericole doar dacă scopul urmărit îl reprezintă autonomia unei regiuni. În comunicat se menţionează că din capitolul care include măsurile prevăzute, lipsesc cele întreprinse împotriva autonomiei. Acest lucru semnalează că singurul scop al întregului aliniat (privind autonomia) este doar crearea unei stări de spirit, instigarea împotriva minorităţilor care revendică autonomia, într-un proiect de strategie întocmită superficial şi din punct de vedere profesional, ori sugerează că guvernul nu-şi asumă în mod public mijloacele nedemne de un stat de drept, pe care intenţionează să le aplice – a constatat poziţia semnată de preşedintele Izsak Balazs. In aprecierea CNS, faptul că un document guvernamental se ocupă de aspiraţiile autonomiste, semnalează că guvernul român recunoaşte existenţa acestora, ţine cont de ele, chiar dacă răspunsul şi reacţiile sale la provocarea socială amintesc încă de dictatura ceauşistă.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7456 din 28.03.2015, autor Demeter Virag Katalin

Poian: Hotărârea vizând autonomia a fost adoptată Semneaza: Iochom Istvan

În cadrul şedinţei de vineri a administraţiei locale din Poian, răspunsul formulat, în mod unanim, de cei 11 consilieri prezenţi, la apelul lansat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), a fost unul pozitiv. Proiectul de hotărâre proautonomistă i-a fost prezentat consiliului de către Boldizsar Bela, consilier local sub culorile Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). In hotărârea adoptată, consiliul local din Poian şi-a exprimat voinţa de a aparţine de o singură unitate administrativă autonomă, care poartă numele de Pământ Secuiesc. Până vineri doar 50 dintre cele 153 de aşezări de pe Pământul Secuiesc istoric – majoritatea fiind din judeţul Harghita – au adoptat hotărârea privind autonomia. In Trei Scaune de Sus, pe lângă administraţia locală din Târgu Secuiesc, doar cea din Poian a fixat-o pe ordinea de zi şi a şi adoptat-o. Consiliul local din Turia a adoptat hotărârea, însă peste puţin timp a şi revocat-o. Majoritatea primarilor din scaunul Kezdi argumentează prin faptul că degeaba adoptă hotărârile, deoarece prefectura le va ataca – invocând constituţia – pe toate în contencios administrativ.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7456 din 28.03.2015

Biro Zsolt s-a întâlnit cu Szili Katalin / Solidaritate pentru autonomie

Pe viitor, Szili Katalin, în calitate de însărcinat al premierului, va sprijini părţile de naţiune de peste hotare prin elaborarea concepţiilor autonomiste. Noua sa însărcinare vizează elaborarea unor concepţii croite exact, dat fiind faptul că pe diferitele teritorii ale Bazinului Carpatic este nevoie de forme diferite de autodeterminării. In cadrul întâlnirii, Biro Zsolt, preşedintele PCM, şi Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele organizaţiei judeţene, au informat-o pe Szili Katalin despre situaţia din Transilvania, punându-se un accent aparte pe aspiraţiile autonomiste ale Pământului Secuiesc. Părţile au convenit că problema trebuie scoasă de pe scena confruntărilor politice. Acele ţări sunt puternice în cadrul forurilor comunităţilor politice, care pot ajunge la o înţelegere în probleme naţionale importante. Biro Zsolt a sosit la Budapesta de la Strasbourg, de la şedinţa plenară a Congresului Puterilor Locale şi Regionale din cadrul CE. Acea colaborare exemplară de la Strasbourg, care a avut loc în domeniul politicii externe maghiare transilvănene, reprezintă un progres deosebit. A fost pentru prima oară când o delegaţie multipartită a reprezentat Pământul Secuiesc la o întâlnire internaţională. Mesajul a fost clar la Strasbourg: preconizata reorganizare regională română nu se referă la partidele maghiare din România. Schimbarea procentelor etnice prin modificarea graniţelor administrative este inacceptabilă pentru comunitatea maghiară -a spus Biro Zsolt.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7457 din 30.03.2015

Procesul imnului în sala de judecată

Tribunalul din Sfântu Gheorghe va adopta vineri sentinţa în procesul PCM privind imnul. La înfăţişarea de ieri, tema principală a fost pe cine a amendat prefectura. Despre legitimitatea amenzii s-a vorbit puţin. In urma cu o lună, discuţiile s-au axat pe faptul că nu organizaţia judeţeană a PCM, ci organizaţia orăşenească a acesteia a cerut autorizaţie pentru festivitate. Ieri a sosit şi adresa în acest sens din partea primăriei. Stampila aparţine prezidiului judeţean, însă semnatarul este Balint Jozsef, preşedintele filialei orăşeneşti, şi ei au fost cei care au încheiat acordul cu jandarmeria – au indicat documentele. Juristul prefecturii nu a vrut să lase lucrurile aşa. A cerut dovezi despre existenţa organizaţiei orăşeneşti, despre calitatea de preşedinte a lui Balint. În final, judecătorul a apreciat că documentele demonstrează cine a fost organizatorul, iar faptul că primăria a informat incorect prefectura, în august anul trecut, reprezintă o altă poveste. Avocatul PCM s-a referit şi la faptul că articolul invocat din ordonanţa guvernamentală de urgenţă nu respectă dreptul internaţional şi principiul reciprocităţii. Consulul Ungariei la Miercurea Ciuc a semnalat într-o scrisoare că în ţara sa nimeni nu este sancţionat pentru intonarea imnului românesc. Acest lucru nu este interzis nicăieri sub nici o formă, astfel că nici în România nu ar trebui interzisă cântarea imnului ungar. Juristul prefecturii a demontat repede argumentele. In opinia sa, principiul reciprocităţii este posibil dar nu este obligatoriu. Avocatul PCM s-a referit la caracterul exagerat al amenzii. In opinia sa, amenda nu este legitimă. Juristul prefecturii a subliniat că ordonanţa guvernamentală de urgenţă nu interzice intonarea imnului, ci doar defineşte în ce condiţii se poate face acest lucru. Judecătorul a promis că vineri, orele 10:00, va anunţa public sentinţa. După discuţii, Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele organizaţiei PCM Trei Scaune, a declarat că pentru el este clar că măsura prefectului este îndreptată împotriva partidului său şi a fost un răspuns la marea adunare din 29 noiembrie de la Sfântu Gheorghe. In opinia sa, normal ar fi ca sentinţa să prevadă că pentru astfel de lucruri nu se pot aplica amenzi. In opinia sa, ordonanţa guvernamentală este interpretabilă. Următoarele măsuri vor fi stabilite în baza sentinţei de vineri şi a deciziei CNCD -a declarat Kulcsar Terza.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7458 din 31.03.2015, autor Farkas Reka

Centrul European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*