Un precedent periculos…

Deşi nu mai au nici o relevanţă, ecourile Referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu nu se sting. Băsescu şi-a dus mandatul până la capăt, cei care au iniţiat suspendarea au câştigat alegerile parlamentare la un scor pe care nici nu l-au visat. Probabil că Liviu Dragnea plăteşte de fapt poliţa pentru marea victorie a USL din 2012. Se ştie că mecanismele de pedepsire au pornit de pe vremea când Băsescu era la butoane. La conducerea DNA se afla Daniel Morar, de loialitatea căruia faţă de Traian Băsescu nu se mai îndoieşte nimeni.

Peste 7,4 milioane de cetăţeni au vrut ca Traian Băsescu să plece. DNA a avut suspiciuni cu privire la numărul celor care s-au prezentat la urne. Au căutat şi au găsit câteva sute de persoane care au declarat că nu au fost la vot. S-au mai găsit şi persoane care au dat coltu’ pe listele de alegători. În final, aproape simbolic, din cei 7,4 milioane de votanţi anti-Băsescu în dosar au rămas 74 de persoane. Ciudată coincidenţă, nu credeţi?

Dragnea a mai creat un sistem, de care a fost acuzat, prin care scotea oamenii la vot. Este vorba despre banalul SMS, de altfel folosit de toate partidele în ziua alegerilor.

Acţiune de razbunere la prima vedere, proces politic în viziunea PSD, cert este că Liviu Dragnea a fost condamnat. Pentru un simplu cetăţean, condamnarea nu este mare lucru. Un an cu suspendare trece. Pentru un om politic, pentru un ministru în funcţie, un an cu suspendare înseamnă compromiterea carierei politice. Sau chiar, de ce nu, sfârşitul carierei politice. Chiar Liviu Dragnea a declarat înainte de sentinţa că dacă nu va fi achitat îşi va da demisia din toate funcţiile. Statutul PSD prevede acest lucru. Dar condamnarea nu este definitivă. Dragnea va contesta decizia. La fel vor proceda şi procurorii DNA.

Să vedem care este poziţia premierului. L-a lăsat pe ministrul Dezvoltării Regionale să-şi dea demisia. Partidul îşi va spune punctul de vedere peste câteva zile.

Deşi adversarii politici nu şi-au ascuns bucuria, cu siguranţă gândesc că le poate veni şi lor rândul. Condamnarea unui şef de campanie electorală creează un precedent periculos. Intrevenţia Justiţiei în bătălia politică nu va fi în favoarea niciunui partid. Aşa cum Liviu Dragnea a tras pentru partidul sau, al fel au procedat şi adversarii. Recunoscut pentru abilitatea de a conduce campaniile electorale, Vasile Blaga s-a aflat şi el în aceeaşi postura de nenumărate ori. Dar asta nu contează, nu? Condamnarea preşedintelui executiv pune într-o lumina proastă PSD. Antrenat într-un amplu proces de reforme, guvernul Ponta nu-şi poate permite să tolereze în componenţa sa o persoană condamnată.

Ţinând seama de relaţiile cât se poate de încordate dintre Ponta şi Dragnea, premierul are ocazia acum să scape de un competitor intern în mod elegant. Influenţa lui Liviu Dragnea nu putea fi trecută cu vederea. A fost numărul doi în partid. Se spunea că Victor Ponta nu avea o foarte mare încredere în adjunctul sau. Era valabilă şi reciproca. Legea îi prmitea lui Dragnea să rămână în guvern, dar a preferat să-şi dea demisia. Prietenii din partid sunt alături de el. Îl susţin şi îl roagă să nu plece din partid. Fără susţinerea lui Dragnea se clatină propriile poziţii. Aşa este la toate partidele. Când un lider cade, trage după el întreaga grupare. Dar Liviu Dragnea nu şi-a spus ultimul cuvânt…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*