Am mandatul meu, sunt fericit!

Premierul României a fost huiduit la festivitatea de premiere a Turneului BRD Bucharest Open. Preşedintele Federaţiei Române de Tenis a considerat de bun simţ să aducă mulţumiri celor care au ajutat la organizarea turneului. La pomenirea numelui lui Victor Ponta,tribuna a început să huiduie. George Cosac a încercat să dreagă busuiocul spunând că nu e nimic politic dacă e invocat numele premierului alături de cel al sponsorilor, ministerului Sportului a Federaţiei de tenis ş.a.m.d. Tribuna a replicat din nou, şi mai vehement. Oamenii veniseră la arenă să o vadă pe Simona Halep, nu să audă meritele unui politician.

Unii ar fi tentaţi să spună că cei care au huiduit la galerie erau băsişti sau udrişti. Sau poate oamenii lui Antonescu şi Blaga. Alţii, că nu ar fi trebuit taxat cu reverul în lung de…lojă. În definitiv, este primul-ministru al unei ţări care organizează un turneu ATP şi ar fi păcat ca la anul să se înfurie şi să renunţe la el din pricina unor huiduieli. Poveşti de o duminică de vară petrecută la Arenele BNR. Reacţia publicului a fost instantanee când Cosac i-a mulţumit pentru sprijinul financiar acordat. În nici un caz Victor Ponta nu a dat bani din buzunarul lui. Şi nici din contul său bancar. Dacă ar fi fost aşa, cu siguranţă că publicul nu ar fi avut dreptate să-l fluiere pe filantrop.

Premiile, sau o parte din ele, sunt tot din impozitele şi taxele suportate de noi toţi. Şi atunci, nu ar fi trebuit ca preşedintele federaţiei să ne fi mulţumit, în egală măsură, tuturor? Sau te pomeneşti că premierul a ajuns peste tot şi în toate şi, ca atare, trebuie subliniate meritele sale de politician ori de câte ori se iveşte ocazia?

Dincolo de ce s-a întâmplat duminică, trebuie spus că astfel de discursuri, care ne amintesc de vremurile de dinainte de 1989, nu au dispărut din peisajul românesc. Dimpotrivă. Unii simt nevoia bolnavă de a-şi exprima în public respectul şi recunoştinţa pentru cineva, cu riscul de a deveni caraghioşi şi ţinta glumelor celor din jur. Nu ştiu dacă Cosac face parte din aceeaşi categorie, însă duminică a părut ridicol.

Şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, e pe aproape. De fiecare dată când reprezintă instituţia la câte un eveniment ce se lasă cu discursuri, invariabil repetă acelaşi lucru: „Am mandatul preşedintelui, dr. ing. Sorin Frunzăverde, de a vă transmite salutul…“ Şi tot de fiecare dată, discursul său trezeşte zâmbete şi ironii în rândul asistenţei.

Ghiorghioni nu ştie, sau poate nu vrea să ştie, că acest lucru se poate transmite şi altfel, renunţând la limbajul de lemn. Ba, chiar pare încântat de menirea lui de transmiţător de mesaje.

Ce să-i faci, trebuie să-l înţelegem şi pe vicele nostru: are mandat şi este fericit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*