Declaraţia Consiliului Unirii, adresată Guvernelor europene, SUA şi comunităţii internaţionale privind necesitatea reunirii celor doua state românești

Consiliul Unirii, mişcare populară a românilor din întreaga lume, având ca scop reafirmarea şi refacerea integrităţii statului şi a poporului român între aceleaşi graniţe, salută asocierea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, ca dovada a dorinţei locuitorilor din această zonă de emancipare şi dezvoltare prin aderarea la valorile europene. În acelaşi timp, Consiliul Unirii reţine atenţia asupra drumului dificil pe care va trebui să-l parcurgă Republica Moldova în vederea aderării ca membru cu drepturi depline al UE, dar şi asupra piedicilor externe pe care va trebui să le depăşească în lunga perioadă de pregătire ce urmează.

În acest sens, Consiliul Unirii propune o cale mai sigură şi mai rapidă, prin care populaţia şi teritoriul actual al Republicii Moldova să devină parte a structurilor euro-atlantice: prin reunificarea cu România, susţinută de o majoritate a populaţiei atât din dreapta, cât şi din stânga Prutului. Consiliul Unirii readuce în atenţia comunităţii internaţionale tragedia poporului român, obligat să trăiască separat ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, condamnat de întreaga lume, inclusiv de Rusia.

În 2014, la 74 de ani de la ocuparea părţii de Est a României, prin invazia sovietică din 1940, considerăm ca românii au plătit şi au suferit mult prea mult, fiind supuşi genocidului provocat de trupele invadatoare, în urma căruia au pierit peste 1 milion de români, şi a unei politici de schimbare programată a structurii populaţiei – acţiuni care pot fi calificate drept crime împotriva umanităţii.

Românii se găsesc şi astăzi în situaţia în care s-a aflat poporul german, nevoit să trăiască separat de niste graniţe artificiale. Consiliul Unirii doreşte vindecarea rănilor lăsate de ocuparea teritoriului dintre Prut şi Nistru, dar consideră ca poporul român are dreptul să revină între graniţele aceleiaşi ţări, graniţe care astăzi nu mai corespond nici realităţilor istorice, ce decurg din destramarea URSS, nici intereselor comunităţii internaţionale.

La graniţa de Est a Europei, Republica Moldova, lipsită de orice fel de resurse, cu o populaţie debusolată, cu ramăşitele unei armate de ocupaţie ruse pe o parte a teritoriului său, nu este capabilă să-şi stabilizeze situaţia internă, nu-i capabilă să-şi asigure şi să-şi restabilească integritatea teritorială, iar, din punct de vedere economic, a devenit unul dintre cele mai sărace state de pe continent.

De aceea, Consiliul Unirii face apel la guvernele dumneavoastră să sprijine procesul de unificare a poporului român, să inţeleagă faptul că numai o Românie reunificată poate asigura lichidarea unuia dintre focarele de instabilitate regională şi poate asigura dezvoltarea economică omogenă a regiunii de Est a Europei, în acelaşi mod în care întregirea Germaniei a condus la crearea unui adevărat motor economic în Europa Centrală.

Grupul coordonator din Chişinău al Consiliului Unirii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*