Luaţi-i de pe mine că-i omor!

Personal nu am ştiut niciodată să-mi calculez factura la gaz. Am cunoştinţe care, bătând factura cu degetul, pe diferite rubrici, îmi demonstrau că au fost furate la plata gazului, dar n-am înţeles nimic. Unii s-au dus şi pe la societatea de gaz, au făcut reclamaţii, contestaţii, au câştigat, au pierdut. Mie, gazul îmi scapă printre degete mai rău decât apa de ploaie.

Evident, pentru că apa de ploaie, apa din fântână, apa de la robinet, o pot aduna în căuşul palmei, înt-un pahar, o sticlă, un butoi, dar gazul, cum deschid robinetul de la aragaz se furişează perfid în aer, fără formă şi culoare. Se duce naibii fără să mă lase să-l cântăresc, să-l măsor cumva. Bine, am şi eu contor de gaz, dar, până astăzi, când ruşii au anunţat că opresc gazul pentru Ucraina, jur că nu m-am uitat la el. Au fost o dată lucrătorii de la gaz şi mi-au schimbat contorul, nu ştiu din ce cauză. I-am lăsat să-şi facă treaba, dar i-am tratat ca pe Martorii lui Iehova când vin la mine la uşă cu pliante şi cu invitaţii la seri de rugăciune. Adică, m-am uitat prin ei, fără să-i văd, am dat din cap că bine-bine, ba, celor de la gaz le-am dat şi-o semnătură, şi am închis repede uşa, ştergându-i instantaneu din memorie.

Acum aud că a început şi războiul gazelor. Zice că e de rău. Deci, astăzi m-am dus şi eu la contorul de gaz şi am văzut că îmi măsoară gazul în metri cubi. Am luat o factură în mână şi am văzut că eu consum şi plătesc… kilowaţi oră! Ce mama dracului e asta?! Gazul ăsta a început să-mi pută a şmecherie. Poate că specialiştii îmi vor da o explicaţie simplă, dar, tot rămân la întrebarea dacă mi se măsoară consumul în metri cubi (m3), de ce dracu’ plătesc eu kilowaţi oră (kWh)?!

Bun aşa! Eu sunt mic, nu ştiu nimic. Dar, aflu pe ştiri că războiul gazelor s-ar putea să afecteze toată Europa. Că Rusia a oprit gazul pentru Ucraina şi, se pare, coductele pentru Europa trec prin Ucraina. S-ar putea. Se pare. Nimeni nu ştie nimic precis. Nici preţul corect al gazului nu se ştie, pentru că ruşii au calculat preţuri diferite la fiecare ţară în parte. Sau zice că s-au negociat, dar, ce poţi negocia cu un unic furnizor? România plăteşte 400 de dolari pe 1000 de m3, Italia – 375, Bulgaria şi Ungaria – 365, Germania – 360, Franţa – 345, Moldova – 320 de dolari pe 1000 de metri cubi. Ucraina a avut preţul cel mai mic – 285 de dolari la mia de metri cubi. Dar, după schimbarea regimului prorus din Ucraina, ruşii au ridicat preţul la 485 de dolari. Deci, se plăteşte pe bază de prietenie! Oricum, Ucraina nu a plătit nimic. Prieteni adevăraţi! Acum, că s-au supărat pe ucrainieni, ruşii le cer banii. Au mai lăsat ceva la preţ – 385 de dolari. Frumos! Ca în curtea şcolii.

Şi eu i-am dat odată o minge unui coleg. Era bătăuşul clasei şi nu se făcea să te pui rău cu el. Când mi-a trebuit şi mie mingea şi i-am cerut-o, mi-a dat vre-o două. La coaste. După aceea mi-a spart mingea şi i-am cerut banii. M-a mai bătut o dată.

Tot aşa şi astăzi în lume. Regulile schimburilor economice sunt dictate de cel mai tare. La fel cu societatea de gaz din România. Îmi măsoară gazul în metri cubi şi mă taxează la kilowaţi oră. Gata, m-am enervat! Luaţi-i de pe mine că-i omor!

2 răspunsuri la “Luaţi-i de pe mine că-i omor!”

 1. Viorel spune:

  Pai suntem jefuiti pe fata, la Gaze, La energie electrica, la Combustibili, la orice servicii publice sunt preturi in euro iar noi avem salarii in lei amarati…
  Dar, fraierul de roman plateste oricum, asta-i lozinca LOR!!!
  Când o sa ne hotaram sa oprim aceste jafuri Nationale, atunci probabil ca o sa fim tratati cu totul altfel…..Pana atunci…Comentam si…Platim…!!!!!

 2. mosu spune:

  tot ce s-a negociat si privatizat dupa marea lovitura din 89 a fost in detrimentul Romaniei si poporului roman.din aceasta cauza au disparut si contractele.una din gaselnitele inventate este si calculul a puterii energetice a gazului-
  1-puterea calorica si verificarea contoarelor este facuta de firmele de exploatare-deci fara un control cinstit din partea unei firme ne implicate in jaf.
  2-in gaze se introduce aer pana la limita de explozie ,pentru a prevenii exploziile se mai adauga gaz inert-asa ca romanul este furat inca odata.
  3-statul roman are organuri care sa verifice,dar sunt politice si corupte-nu pot controla pe cei ce cotizeaza la bunastarea sefilor politici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*