Errare Usturoiatum Est!

Nu faptul că a dat-o cu fiscul în plisc ar trebui să ne irite! În fond, Ioana Petrescu funie-de-usturoi (dar nu pentru ea, ci pentru contribuabili!) e mult prea tânără pentru o asemenea funcție pentru a nu greși! Vorba aceea: „Errare Usturoiatum Est”! Ci gândul că, în cazul ei, defectul de a da cu bâta în baltă, să nu zicem „defectul tinereții” de care șeful ei de guvern vorbea la învestitura Executivului 003, s-ar putea să nu treacă nicidecum cu vârsta. Adicătelea, cu experiența. Căci, nu întotdeauna cele două sunt sinonime.

Ceea ce surprinde însă este felul în care tânăra duduie de la Finanțe s-a făcut preș pentru amortizarea tot mai împiedicatului ei șef! Pentru că nu te aștepți de la un tânăr să se preteze la asemenea „dosisme”. Fie el și venit din vecinătatea fermei de puieți FSN-PSD de la Cornu (ce stranie coincidență, nu?!). Nu te aștepti ca un absolvent de Harvard să-și mute coafura gândirii după modelul cadrului activist instruit la nemuribundul „Ștefan Gheorghiu”!

Pentru că asta a făcut sărmana funcționară când, invitată în fața dulăilor de presă să-și dea cu presupusul despre aciza „Po(m)pa-Ponta”, și ce mai seamă numele premierului (și nu doar numele!) cu pokerul de la poarta copilăriei noastre, ministăreasa „allium stativum” de Harvard, păi ce, ne vin căței de usturoi doar din Turcia și Egipt?!, a încurcat demnitatea ei de demnitar cu slujul de consilier al premierului de mai agârț.

Și vai de nefericita neinspirație a jurnaliștilor de a o fi împins pe tânăra ministăreasă într-o asemenea gafă monstruoasă. Să-i vezi ce o să mai transpire când or răsfoi corespondența! Vai de lipsa lor de reacție de a-i nu-i fi pus opreliște duduiței înainte de a ne convinge că pentru a putea plăti banii de pensii și lefurile bugetarilor e nevoie de aciza „Po(m)pa-Ponta-Cent”. Adică aia care se va colecta cu pompa. Și să vezi de acum nedumerire printre pensionari, când, numărând picurii de benzină la pompă precum babele bănuții din batistă, se vor întreba retoric-filosofic: cum au ajuns să-și plătească singuri și pensia?!

Să vezi de acum replici „fiscale” în numele unei ministărese care tot încearca să ne convingă că nivelul de trai se calculează în funcție de consumul de pâine (probabil la felie, unsă cu usturoi!). Ce „Olguța-primărița” care desființează chioșcurile de presă din Craiova numai să nu-i mai expună tarabele pocinoagele de primăriță! Să vezi măsuri de punere în ștreang a jurnaliștilor cu săpunul drepturilor de autor sub talpă! Să nu le mai ardă carecumva de întrebări-șiretlicuri. Și să vezi ce o ieși când fiscul de la Harvard va bate palma și cu CNA-ul antișopârliță-pamflet! Cum va bate vântul pe tarabele de presă din Craiova, tot așa va sufla și prin presa națională dezmoștenistă de ultimii ei „presari” rămași la datorie cu mațele urlând a foame de dreptate și libertate de exprimare. Să vezi de acum replica revizuită: „Ciocul mic, noi suntem de la Fisc!”.

Și totuși, dincolo de gafa juvenilă a absolventei de la Harvard, secția „Finanțele altora”, mai degustător s-a dovedit bădărănismul lui priceputu’ Blănculescu. Pârâciosul de serviciu public care, deși ar fi trebuit să fie chiar ultimul care să-și permită să o ia peste picior pe tânăra ministăreasă, s-a apucat, într-un misoginism de canal onorific (deh’, pesemne invidia că nu a fost pus el ministru la Finanțe!) să-i dea domnișoarei de la Cornu replici și sugestii de demisie.

Or, măcar pentru faptul că au fost colegi consilieri ai aceluiași șef (executiv!), și ar fi trebuit să-și țină pliscul! Basca, tâmpenile economice pe care le-a tot șuierat la urechea prim-baschetabalistului nostru (neîndoielnic, cel mai bun baschetbalist dintre premieri, dar nu și viceversa!), compoziții sinistre între cenușiul gândirii centralizat-planificate și ieșirea în decorul economiei de piață. E drept, tânăra Allium Stativum a greșit la început de rând. Adică de mandat. Dar Blogulescu asta greșeste de când îl știm! Și nici el nu mai are habar la al câtelea mandat „onorific” pe banii noștri se află! Păi’, se poate, tocmai tu, fost colega, să te iei de tânăra ministăreasă?!

Oricum, toate trec. Au fost ele gafe mai mari și iscălituri mult mai sinistre, doar nu o să ne strice primăvara un neinspirat damf de usturoi fiscalizat, nu?! Bine că duduia nu a băgat-o pe aia cu usturoiul din boceluța babelor („Aici sunt banii dvs. de pensie!”), că, în rest, e loc și de mai bine… Altminteri, Ioan Petrescu promite. Promite să fie o adevărată sursă de inspirație pentru satira răutăcioasă. Asta dacă va mai fi satiră, că nerăutăcioasă nu are cum să nu mai fie!

Dar, cui îi sari în apărare, tocmai ăla îți mai dă un brânci, pentru a-și șterge negul de penibil, „Po(m)pa-Ponta” luând-o peste picior pe duduia Petrescu de Cornu, că nu prea a înțeles „sărăca” încă cum merg, de fapt, lucrurile în guvern. Adică, chiar dacă șeful spune o tâmpenie, un ministru nu o corectează, ci și o asumă într-un cadru legislativ!

Lasă un răspuns