Prăpastia, silicoanele şi tigaia

Curtea Constituţională a respins legea descentralizării, a respins modificările privind Codul Penal, România este pe marginea prăpastiei, un alt „baron” judeţean a fost săltat de DNA, Bianca Drăguşanu, abia divorţată, a reluat legătura cu fostul iubit fotbalist, „prinţul” Cristea, tigaia (Dry Cooker) continuă să facă furori printre gospodine.

În acest context, avertismentul lui Traian Băsescu privind situaţia României, care stă pe buza prăpastiei cu un pas deja ridicat să calce înainte, trece la fapt divers, fără să stârnească mai multă emoţie decât bancurile cu „marginea prăpastiei” din epoca Ceauşescu. Până la urmă şi iniţiativele legislative ale puterii trec cam tot pe-acolo, la fapt divers, din moment ce sunt respinse pe bandă rulantă de Curtea Constituţională.

În ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu, îl înţeleg. „Prăpastia” de care vorbeşte preşedintele este preluarea absolută a puterii de către USL, care, în prezent, în mod evident, nu poate să controleze justiţia. Este teama sa că, dacă USL va încăleca justiţia, după ce el va pierde imunitatea prezidenţială, va fi urmărit pentru faptele sale şi condamnat. Dar, dacă aceste fapte penale există, şi dacă într-adevăr justiţia este independentă, acest lucru ar trebui oricum să se întâmple.

Deci, nu mă mir că Traian Băsescu este surescitat. Şi, îmi aduc aminte de perioada în care Băsescu deţinea controlul absolut asupra Guvernului. Atunci, manifestarea excesivă a puterii nu-l deranja, ci, dimpotrivă, îi provoca o imensă satisfacţie.

În ceea ce ne priveşte pe noi, alegătorii şi plătitorii de taxe, grija cea mare este cu locurile de muncă, preţurile, salariile, pensiile. Desigur (accesările ştirilor o dovedesc), suntem sensibili şi la problemele sentimentale ale Biancăi şi ale altor fete siliconate, fiindcă cine nu este atins de poveştile de dragoste ale prietenelor de fotbalişti, actori, politicieni, vecini!

Dar, este adevărat că şi preluarea absolută a puterii de către USL, eventualul control politic al justiţiei, practic în absenţa opoziţiei, ar trebui să ne îngrijoreze şi pe noi, nu numai pe Traian Băsescu. Pentru că dacă se va întâmpla aşa, vom fi prăjiţi la tigaie, la foc mic sau mare, după voinţa puterii.

Lasă un răspuns