Nici Moş Crăciun nu mai e ce a fost odată!

În acest an, Moş Crăciun nu ne iubeşte, aşa cum o făcea altădată. Pe lângă că se zvoneşte că a comandat un sac strâmt la gură, probabil va veni şi fără zăpadă, doar cu ceva ploi şi lapoviţă, să ne facă viaţa şi mai gri decât este. Prin definiţie, Moşul este bun şi darnic cu toţi copiii şi nu ţine seama dacă aceştia au mai făcut şi prostioare între timp, numai că darurile din sacul său ponosit şi peticit depinde de alocaţiile bugetare, de felul în care cei ce ne conduc împart banii.

De pildă, pentru deputaţi, contul lui Moş Crăciun a fost alimentat ca pentru vreo 50 de autoturisme Duster cu care să se călătorească şefii Camerei Deputaţilor. Un fleac de 800.000 de euro, care vine să confirme zicala cu „Obrazul subţire, cu… Duster se ţine.“ La drept vorbind, cum le-ar sta acestora să umble cu prăpăditele ale de Loganuri, rudele sărace ale Daciei de astăzi, că, deh, una e să stai tolănit şi să râgâi după fiecare chiolhan într-un Duster, şi alta-i să călătoreşti pe scaunul uzat, cu genunchii în bărbie.

Specific românesc, aleşii nu s-au mulţumit doar cu maşinile respective şi au încercat să-şi facă singuri cadou, modificând Codul penal, în sensul favorizării parlamentărilor penali. Sigur, nu este nici o noutate când vorbim despre nesimţirea în politică şi despre nesimţiţii care se vreau mereu deasupra legii. De data aceasta, însă, au întrecut măsura fără nici o jenă. Ambasada SUA şi cancelariile occidentale au reacţionat prompt, considerând că în România tocmai s-a produs un grav atac la democraţie. Traian Băsescu vorbeşte de „marţea cea neagră“ şi despre un motiv serios de dizolvare a parlamentului, în timp ce Comunitatea „Uniţi salvăm“ cheamă, pentru 15 decembrie, în Bucureşti, la un protest „Împotriva puşlamalelor din Parlament“.

Pentru ei, Moşul a găsit bani şi timp să le asculte păsurile. Pentru copiii, părinţii şi bunicii noştri, chiar şi pentru noi, găseşte doar explicaţii de genul, să fim răbdători şi înţelegători că e criză şi că, de unde nu e nici măcar el, Moşul, nu poate să ne dea.

Aşa este, Moşule, ai perfectă dreptate deşi, în mod normal, la nesimţire ar trebui răspuns tot cu nesimţire, greaţă şi indiferenţă atunci când vor avea nevoie din nou de noi.

Lasă un răspuns