„Comorile Chinei” – o grandioasă expoziţie despre o fascinantă istorie

Organizată de către Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Art Exhibition China, Administrația de Stat a Patrimoniului Cultural din Republica Populară Chineză, dar și cu sprijinul Ambasadei Republicii Populare Chineze și al Ministerului Culturii, expoziția „Comorile Chinei” reprezintă cu adevărat „cea mai importantă expoziţie străină dăruită vreodată publicului românesc”. În cadrul expoziţiei, care acoperă o perioadă de istorie ce începe în zorii epocii neolitice până în perioada dinastiilor Ming şi Qing, sunt prezentate, pentru întâia oară, și originalele artefacte provenind din situl arheologic al ansamblului funerar al primului împărat al Chinei. Printre piesele aduse la București în cadrul unei expoziții cu adevărat de neuitat, se regăsesc și patru dintre faimoşii soldaţi de teracotă şi un cal, parte a inventarului funerar al împăratului Qin Shi Huang.

Practic expoziția oferă vizitatorilor 101 seturi de artefacte de o valoare excepţională din patrimoniul cultural al Republicii Populare Chineze, provenind din 11 muzee şi instituţii culturale, fiind o șansă cu adevărat de neratat de traversa în timp printre comorile Chinei. De la epoca neolitică la bogăţia culturii şi tradiţiilor chineze din perioada primului împărat. Iar nenumăratelor artefacte, mai ales celor din neolitic, dar și epoca de bronzului, li se adăugă, ca piese de referinţă, celebrele vase chinezesti. Drumul prin comorile Chinei nu ar fi fost complet dacă nu s-ar fi adus în fața vizitatorilor și o serie de mărturii culturale legate de istoria Drumului Mătăsii, dar şi obiecte din istoria modernă a Chinei. Și totuși, dincolo de toate minunățiile istorice prezentate, adevărata fascinație o reprezintă soldaţii din Armata de teracotă a împăratului Qin Shi Huang.

Pentru vizitatorul documentat, șansa de a traversa un segment de timp de la neolitic – 4000 î.Hr. – până în 1911, este facilitată de împărțirea expoziției pe patru mari capitole. „Naşterea civilizaţiei chineze”, ce cuprinde perioada neolitică şi epoca bronzului – 4000 î.Hr. – 220 î.Hr, prin obiecte cu o vechime de peste 6000 de ani, obiecte de rituale, vase pentru ofrande, urmat de al doilea mare capitol, „Unificarea Chinei”, care acoperă perioada de la 221 î.Hr. la 220 d.Hr., structură expozițională în care se găsesc ca martorii tăcuți ai istoriei celebrii soldaţi din armata de teracotă. Al treilea capitol al expoziției, „Epoca de aur a Drumurilor Mătăsii”, pune vizitatorul român în fața unui cuprinzător tezaur de cunoaștere, de la descoperirea mătăsii, prin anul 2.700 î.Hr., la conturarea rutelor comerciale care au legat China de Europa. Este și o secțiune cu un profund caracter religios, știut fiind faptul că răspândiriea budismului a fost favorizată tocmai de existența „Drumurilor Mătăsii”.

Ultimul capitol, „China imperială”, cuprinde perioada de la 1400 la 1911 – Dinastiile Ming şi Qing. Secţiunea are două teme – „Arta porţelanului”şi „Arta imperială”. Sunt expuse obiecte de porţelan vechi, uimtoare prin eleganţa formelor, diversitatea decorului şi culoare; de asemenea, regăsim aici obiecte provenind din Palatul Imperial, Oraşul Interzis, dovedind opulenţa şi rafinamentul vieţii la Curte, în secolele XVII şi XVIII.

Expoziția este deschisă pentru public până în data de 01 august 2013, iar  muzeul va are un program de vizitare extins, astfel că va fi deschis de marţi până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în ultima sâmbătă a fiecărei luni programul se va prelungi până la orele 22.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*