Cvorumul trădătorilor de țară!

Desen de Octavian BourÎncercarea de a impune un „prag” de prezență la referendum de numai 30 la sută, în loc de cele 50 plus unu procente, reprezintă un atac la esența democrației. Și nu sunt vorbe în vânt, indiferent că unele state europene chiar practică acest tip de prag, pentru că vorbim de țări cu trecut democratic, cu respect și o atitudine civică omniprezentă. Dar, pentru o țară care se află, iarăși, pe drumul descendent spre un minim istoric al democrației sale post-decembriste, fie și dacă ne gândim la reîngrădirea libertății presei prin activarea CNA ca cenzor și tentația reintroducerii insultei și a calomniei în Codul penal, spargerea poate a singurei bariere care ne ține încă la limita derapajului, în speță „revizuirea” cvorumului la referendum, fără a cere măcar părerea alegătorilor, constituie un atac dur și aproape final la unele dintre libertățile noastre fundamentale. Pentru că, în momentul în care printr-o lege emisă de parlament sub controlul executivului (!) ori prin acțiunea directă a guvernului de a a-și asuma „răspunderea (care răspundere însă, de vreme ce guvernul stabilește unilateral și abuziv prioritățile țării, priorități tratate pe post de vendete personale și orgolioase ale premierului?!), se va decide înlăturarea obstacolului reprezentat de cele 50 de procente (plus unul), singurul procent care poate defini ideea de „prag”, căci, o limită de 30 de procente nu mai poate fi în nici un caz privită ca un prag!, se șterge însăsi fragila linie de demarcare a democrației.

În acest fel, pe lângă izgonirea „câinelui de pază al democrației, presa” (ce vorbe frumoase la începutul anilor 90, când eram gata să încasăm gloanțe pentru idealurile noastre), care este alungat de recentele intruzuni ale guvernului Ponta în activitatea mass-media (prin ordonanța de urgență de înrobire a independenței creatoare și pecuniare a audiovizualului și prin reintroducerea calomniei și a insultei, chiar de ziua presei, pentru ca palma să usture și mai abitir, în sfera penală), iată că și lațul care mai ținea monștrii somnului nostru de 40 de ani departe de halca ispititoare a libertății este aproape ros de guzganii lui Victor Ponta. Ai acelui Victor de la Palatul Victoria, ce ironic!, care ne îndeasă sub preșul statului reformat pus la cale de către Cotrooceni. Căci, în clipa care va fi fost desființat sigurul prag real care apără democrația, practic va fi deschis drumul modificării oricând și după bunul plac și plan al puterii al cotei minime de prezență. Chiar și sub cele 30 de procente lăfăite astăzi, poate chiar spre un nivel zero (expresia totalitarismului), după cum vor impune interesele în cazul diferitelor tipuri de referendumuri. În speță cele „locale” ori „regionale”… Iar rescrierea cifrei de cvorum, chiar înainte de a avea certitudinea unei democrații stabile, reprezintă și o ofensă la adresa alegătorilor USL pentru că actualul guvern nu mai respectă nici măcar dreptul de reprezentare a celor 7,5 milioane de votanți care l-au confirmat în fruntea dezastrului pe care îl produce, și nu aleatoriu, acum!

Pe de altă parte, este cât se poate de adevărat că acest „artificiu” desființează practic problema numărării și renumerării, rescrierii și a „corectării” (la limita consecințelor penale) a listelor de alegători, cele care au generat atâtea probleme în vara impunerii USL-ului în grotescul abuzului de încredere față de o țară sărăcită de corbii portocalii. Dar spulberarea pragului de 50 la sută și inlocuirea lui cu un cvorum mult mai străveziu este o acțiune imorală și pentru că românii nu sunt întrebați dacă ei vor acest lucru! Mai mult, a reduce numărul românilor care pot decide asupra destinelor țării, într-o reprezentare directă, este incorectă în condițiile în care numărul parlamentarilor, în presupusa reprezentare indirectă (în fapt inexistentă după ce aleșii și-au ocupat fotoliile), a crescut masiv după ultimele alegeri parlamentare. Suntem, de fapt, în pragul unor vremuri în care românii, ca vot direct, vor conta tot mai puțin, în schimb, reprezentanții lor, care nu le exprimă în mod real voința de vot, vor avea o putere tot mai mare.

Totuși, care au fost calculele USL-ului când a stabilit acest cvorum de 30 la sută? De ce nu unul de 41 sau 29 la sută? Sau, măcar, din respect față de cei ce l-au ales, de ce nu un prag care să fie egal cu procentul de nesusținători? Iar faptul că „juriștii” USL nu găsesc o logică nonrobertiană pentru calcul cvorumului de 30 la sută nu face decât să dovedeacă faptul că o voință arbitrară nu poate justifica un demers afișat ca rațional și de bună credință! Ba, faptul că același USL nu s-a gândit că noul cvorum i se poate întoarce împotrivă, de exemplu în situația unui referendum pntru dizolvarea parlamentului, dovedește că scopul imediat este extrem de arzător. Nu, nu este vorba de demiterea președintelui, cum să dai afară un coabitant?!, ci de asigurarea condițiilor pentru aprobarea viitoarei Constituții (iar secretomania în care se face revizuirea Constituției spune multe!) dar și a altor acte „colaterale” extrem de grave. Regionalizarea, cu tot cu regiunea secuiască, ori legitimarea refrendumurilor locale. organizate în secuime pentru obținerea autonomiei și care, deși depuse în parlament, nu au putut fi luate în considerare din cauza lipsei de acoperire juridică.

Rescrierea cifrei de cvorum este, astfel, o restrângere violentă a rolului jucat de către cetățeni, adevăr pe care premierul îl spune pe șleau când declară: „Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul”. Pentru că, da!, într-un stat ce se afișează ca fiind democratic, premierul își permite să concluzioneze că „Boicotul nu este o exprimare a voinței electorale”, refuzând dreptul societății de a-l folosi poate ca ultimă armă împotriva guvernanților.

Or, un premier cu studii de drept, fie ele și plagiate, ar trebui să știe că un referendum exprimă voința majorității. Iar 30 la sută nu reprezintă o majoritate, dar poate deveni un precedent care va determina, în anumite cazuri, ca un cvorum să ajungă să fie scris și cu o singură cifră. Atunci, într-adevăr o minoritate, la propriu, ne va decide destinele!

Halal să ne fie căci acceptăm astfel de guvernanți trădători de neam și țară…

Lasă un răspuns