Din nou despre sindicatele… preoțești

Cu mai mult timp în urmă, mai mulți preoți români au încercat să înființeze un sindicat al preoților din Partriarhia Română. Organele superioare ale Bisericii nu au permis aceasta. S-a ajuns în instanță. Preoții au câștigat în unele instanțe, au pierdut la altele. Până la urmă, au făcut recurs la CEDO, adică la Curtea Internațională a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Zilele trecute a venit sentința de acolo: s-a admis recursul, preoții au dreptul să se întrunească în sindicate. Din câte am înțeles din presă, Patriarhia Română este nemulțumită și vrea să facă recurs.

Am văzut platforma cu revendicări a preoților. Nu am observat acolo nici erezii, nici schisme, adică nici abateri de la credință, nici de la disciplina bisericească. Poate câteva revendicări ar fi trebuit reformulate, pentru a nu lăsa loc interpretărilor eronate.

În rest, sunt lucruri care privesc bunul mers al Bisericii. Nu judec pe nimeni. Nu știu cine va reuși  până la urmă să aibă câștig de cauză. Indiferent de rezultat, acțiunea în sine este o palmă dură pe obrazul Bisericii. Nu este nici o bucurie ca preoții să se judece cu ierarhii lor în instanțe interne și internaționale.

Toate revendicările din platforma preoților sindicaliști puteau fi rezolvate la nivel de eparhie, cu mult înainte de a se ajunge în instanță. Socotesc însă că această stare conflictuală este efectul. Cauzele sunt altele. Dintre acestea aș menționa: ambiția omenească, aroganța, lipsa de comunicare și, nu în ultimul rând, lipsa de smerenie.

Istoria este mama vieții, zicea părintele istoriei, Herodot. Am învățat ceva din această afirmație? Mi-e teamă că nu! Cu câteva sute de ani în urmă, împăratul Germaniei ședea trei zile și trei nopți, desculț, în zăpadă, la poarta palatului papal de la Canossa, ca să-i ceară iertare papei și să-i recunoască dreptul de a fi împărat. Cei care au studiat istoria, știu ce cutremur reformator a venit în Biserica Romano-Catolică după acest gest nechibzuit al papei. Mai bine de jumătate din europeni au devenit protestanți și anglicani! Cine a pierdut și cine a câștigat?! Am dat un exemplu din vechime și de departe, dar sunt alte multe mai de aproape de noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*