Ziarul și grupul de presă ”Națiunea” din București, partener mediatic al proiectului ”Drumul lui Pintea” inițiat de către sculptorul Augustin Georgiu din satul Măgoaja, comuna Chiuiești, județul Cluj, sat vestit din vechime datorită celebrului haiduc născut aici, dar din ce în ce mai vestit în zilele noastre și datorită acestui artist care, împreună cu Bogdan Țicală, Președintele Asociației ”Eternul Maramureș”, cu câțiva sculptori voluntari și cu numeroși români adevărați între care inimoși moroșeni măgojeni, dejeni, băimăreni, clujeni, au început realizarea mai multor grupuri statuare pe care le vor închina și amplasa întru pomenirea și slava legendarului patriot pe traseul istoric al mai multor localități din Maramureș, se alătură acțiunii de protest, de dezavuare, de demascare, de mediatizare și de tragere la răspundere a îndoilenicului și reprobabilului primar al comunei Chiuiești, Mihuț Gavril, în urma faptelor de agresiune fizică și verbală asupra cetățeanului Augustin Georgiu, dezlănțiure pornită dintr-o prostească invidie și suspectă labilitate, așa cum rezultă din articolele publicate pe această temă în numeroase ziare și pe importante bloguri.
De asemenea, ALIANȚA FORȚA NAȚIUNII, împreună cu ligile, asociațiile și grupurile civice pe care le reunește ne-a transmis un comunicat de presă prin care se alătură protestelor și denunță faptele primarului Mihuț Gavril, recidivist de altfel, cerând autorităților de cercetări penale să se autosesizeze și să demareze o anchetă penală, precum și instituțiilor ierarhic superioare să îl sancționeze exemplar pe agresor.
De la presă adunate…și de martori confirmate
1. Un primar sectant bătăuş
Azi, 29 august 2011, de pomenirea tăierii cinstitului cap al cinstitului slăvitului Prooroc înainte-mergător şi Botezător Ioan, zi de post aspru, primarul „creştin” (baptist – pocăit) al comunei Chiuieşti – Cluj, „domnul” Mihuţ Gavril l-a lovit cu pumnii în cap şi cu picioarele în zona organelor genitale pe cel care a scos satul Măgoaja, aparţinând de comuna Chiuieşti, din anonimat, adică pe domnul Augustin Georgiu.
Faptele sunt simple: aflat în bufetul satului din Măgoaja, primarul PNL-ist (acum e PNL-ist, ca până acum a tot schimbat partidele ca pe şosete) s-a lăudat cu „lucrările sale la drumul către Rohia”, DN 18B sectorul Măgoaja – Rohia. Dacă până în data de 14 august 2011, dată la care împreună am înfăptuit parastasul lui Pintea în Măgoaja şi am demarat proiectul „Drumul lui Pintea”, era un drum de ţară, acum se lucrează la „asfaltare” (adică la lucrări de mântuială făcute pe foarte mulţi bani, cu şpăgile de rigoare, că doar urmează alegeri); primarul s-a lăudat că primăria face drumul ce trece peste un deal şi leagă Rohia de Măgoaja, în loc să spună că C.N. Drumuri Naţionale este contractantul lucrării, primăria ;i consiliul local Chiuieşti nefiind în stare să aloce fonduri pentru astfel de lucrări.
Omul care a făcut ceva pentru satul Măgoaja, adică a acordat respectul cuvenit celui care s-a născut în sat, haiducului Pintea Viteazu’, erou local, nu a putut să nu spună lucrurilor pe nume şi i-a răspuns, respectuos primarului, că „N-aţi făcut nimic în satu’ ăsta, pentru oameni. Tot ce aţi făcut de când sunteţi primar aţi făcut doar pentru cei din Chiuieşti. Până şi sărbătoarea în memoria lui Pintea aţi mutat-o în Chiuieşti, la o dată care nu are nici o legătură cu Pintea, iar Căminul Cultural din Măgoaja, unul dintre simbolurile localităţii, l-aţi lăsat în paragină.” Aşa cum am scris şi în articolul http://www.eternulmaramures.ro/2011/08/16/sfanta-maria-pentru-noi-roaga-te/ , oamenii satului sunt toţi întristaţi că nu se face nimic pentru Măgoaja.
Auzind acestea, „domnul” primar s-a înfuriat şi a început să îl lovească pe Augustin, acesta suportând cu stoicism loviturile, convins fiind că şi martirii acestei ţări au suferit pentru cauzele drepte şi plăcute lui Dumnezeu, în sfântă zi în care se prăznuieşte tăierea, pentru satisfacerea orgoliilor, a capului Sfântului Ioan Botezătorul; aceasta mai ales că primarul, aflând că noi demarăm proiectul „Drumul lui Pintea” în 14 august 2011, l-a ameninţat încă de pe atunci pe Augustin că dacă nu mută proiectul în ziua de 4 septembrie 2011 în comuna Chiuieşti îi arată el, primarul, lui Augustin, reiterând, dacă mai era nevoie, ura sectanţilor împotriva creştinilor adevăraţi.
Mai apoi, primarul bătăuş, tot el, a chemat reprezentanţii poliţiei din comuna Măgoaja, acuzând că nu poate să bea liniştit în bufet, din cauza lui Augustin Georgiu. Poliţiştii, aşa cum le şade bine, în loc să cerceteze fapta, au stat şi au asistat cum primarele îl jignea în continuare pe Augustin, iar cei aflaţi la acea oră în bufet tăceau şi nu spuneau nimic. Păi cum să nu se uite, dacă li s-au diminuat salariile, iar primarul le mai aruncă şi lor câte o „firimitură”.
Din păcate, spun sătenii, nu este la prima faptă de acest fel, primarul bătăuş fiind un recidivist în ce priveşte „corecţiile fizice” aplicate celor care spun lucrurilor pe faţă.
Întrucât „organele legii” nu s-au sesizat cu privire la fapta primarului bătăuş, vom face de această dată adrese către IPJ Cluj şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej, poate mai există în această ţară şi un pic de lege şi dreptate. De nu, asta e, suntem obişnuiţi ca jmecherilor să li se dea dreptate în defavoarea drepţilor.
Având în vedere că azi este o zi de sărbătoare creştină, ne rugăm la Sfântul Ioan Botezătorul să mijlocească la Bunul Dumnezeu ca dreptatea să iasă la iveală, iar păcătoşilor să li se ierte păcatele.
Iartă-l, Doamne, pe robul Tău, Mihuţ Gavril, că nu ştie ce face!
Articol semnat de către Bogdan Ţicală, Preşedintele Asociaţiei „Eternul Maramureş”, publicat pe blogul asociației și preluat de mai multe ziare și bloguri.
2. Scrisoare deschisă
În atenţia:
– INSTITUŢIA PREFECTULUI JUDEŢULUI CLUJ
– PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA DEJ
– CONSILIUL LOCAL al COMUNEI CHIUIEŞTI, JUD. CLUJ
– PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL CLUJ
Spre ştiinţă:
Primar Mihuţ Gavril
Noi, Asociaţia „Eternul Maramureş”, cu sediul în Jud. Maramureş, Or. Tăuţii Măgherăuş, reprezentată de Preşedinte, Ţicală Bogdan-Ioan,
în numele şi pentru Augustin Georgiu, domiciliat în sat Măgoaja, comuna Chiuieşti, jud. Cluj,
Am luat act cu stupoare despre manifestările extrem de violente ale primarului în funcţie, Mihuţ Gavril, fapte petrecute în satul Măgoaja, din data de 29 august 2011, sărbătoare creştină, raportate la domnul Augustin Georgiu, cetăţean al satului Măgoaja; acesta, primarul, l-a lovit cu pumnii şi picioarele pe Augustin Georgiu în bufetul satului, de faţă cu mai mulţi martori, mai apoi chemând poliţia şi acuzând că este deranjat de către partea vătămată.
Organele de poliţie prezente la faţa locului nu au intervenit pentru reţinerea atacatorului Mihuţ Gavril sub acuzaţia de vătămare corporală, acţiune prevăzută în Codul Penal art. 181 aliniat 2.
Prin prezenta propunem organelor abilitate, Instituţiei Prefectului Cluj, Consiliului Local al Comunei Chiuieşti, Partidului Naţional Liberal Cluj suspendarea din toate funcţiile deţinute, în conformitate cu prevederile Legii 215/2001 (R) şi ale Legii 340/2004 (R), până la finalizarea cercetărilor, a primarului bătăuş Mihuţ Gavril, întrucât acesta poate reprezenta un pericol public pentru comunitate.
30.08.2011,
Cu stimă,
Preşedintele Asociaţiei „Eternul Maramureş”, Ec. Bogdan Ţicală
3. Primarul “bătăuş” din Chiuieşti: “Am intrat la bufet să-mi iau un suc şi s-a legat de mine”
Cotidianul NapocaNews, 30 August 2011:
Localitatea Măgoaja din judeţul Cluj a fost martorul unui incident petrecut ieri, la bufetul local, când primarul Mihuţ Gavril (PNL) i-ar fi aplicat o “corecţie” cetăţeanului Augustin Georgiu pentru că acesta din urmă şi-a permis să eclipseze prin creativitate, devotament şi hărnicie munca edilului aflat deja la al n-lea mandat în fruntea comunei, prin ridicarea unui bust în cinstea lui Pintea Viteazul.
În timp ce dl Georgiu ne-a descris felul în care a fost atacat de primar în văzul poliţiştilor, dl Mihuţ ne-a relatat astăzi cum au stat lucrurile din punctul său de vedere.
Potrivit spuselor edilului, fiind însetat, a intrat în bufetul localităţii Măgoaja pentru a-şi cumpăra un suc, moment în care a fost agresat verbal de către Georgiu, care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Primarul se jură că nu a pus gura pe alcool din 1992, moment în care s-a convertit la baptism.
Acesta ne-a relatat faptul că Georgiu era supărat pe faptul că din partea Consiliului Local nu a primit fondurile necesare ridicării bustului dedicat lui Pintea deşi într-o adresă cetăţeanul ar fi primit din partea administraţiei locale un răspuns prin care era informat că va fi sprijinit în limia posibilităţilor bugetare.
Pe domnul Georgiu se pare că l-ar fi supărat circuitul legal al documentelor în mediul administrativ.
“În momentul în care am văzut că nu se opreşte din injurii, am apelat la ajutorul poliţiştilor, însă dânsul nu s-a jenat nici de prezenţa lor şi a continuat să mă insulte chiar în faţa lor”, a continuat primarul.
Dânsul a adăugat că Georgiu nu este la prima ispravă de acest fel şi că a fost vizitat chiar şi de către jurnalişti de la Adevărul de Seară, care ar fi stat de vorbă cu localnicii şi care ar fi constatat că Georgiu este capul răutăţilor.
4. Scandal cu chiuituri în cârciuma satului. Primarul, acuzat că a sărit la bătaie
Cotidianul adevarul.ro – Știri Cluj-Napoca, 31 august 2011Ș
Primarul din Chiuieşti, Gavril Mihuţ, este acuzat că a bătut un consătean în bufetul satului Măgoaja, aparţinător comunei. Un localnic din Măgoaja, Augustin Georgiu, a trimis ieri dimineaţă o scrisoare deschisă către Prefectura Cluj, Parchetului Dej şi Consiliului Local Chiuieşti, în care a reclamat că luni ar fi încasat o bătaie de la primarul localităţii.
Scandalul de la bufetul din centrul satului Măgoaja, aparţinător de comuna Chiuieşti, din seara de 29 august, l-a iscat chiar Augustin Georgiu, care l-a acuzat pe primar, de faţă, că nu a făcut nimic pentru sat. Primarul susţine că a chemat şeful de post, pentru a calma spiritele, dar până să ajungă oamenii legii, deoarece nu a fost lăsat să iasă din bufet, s-a văzut nevoit să-l împingă pe scandalagiu.
„Nu sunt bătăuş, credinţa (baptistă – n.r.) nu-mi permite acest lucru. Este prima dată când am altercaţii cu Augustin Georgiu. Era beat, mi-a vorbit foarte urât, efectiv nu am putut scăpa de el”, a spus primarul din Chiuieşti, Gavril Mihuţ.
Există martori
Pe de altă parte, Augustin Georgiu susţine că primarul l-a lovit şi l-a îmbrâncit şi că există săteni care au fost martori la incident. „Şi eu eram ameţit, băusem, recunosc asta. I-am spus verde în faţă nemulţumirea mea, legat de faptul că nu a făcut până acum nimic pentru satul Măgoaja, doar pentru Chiuieşti. Dar nu trebuia să mă lovească”, a declarat Augustin Georgiu. Potrivit acestuia, martorii se tem să vorbească, pentru că nu vor să aibă de a face cu primarul. „Sunt oameni care au fost de faţă. Evident că se tem, au mai fost cazuri când primarul a sărit la bătaie. Anul trecut, de exemplu, a lovit un alt sătean, care luicrează la o televiziune prin cablu”, a completat Georgiu.
Astăzi, Augustin Georgiu va fi consultat şi de un medic legist de la Baia Mare, pentru că săteanul spune că nu are de gând să lase lucrurile aşa. „Vreau să am o hârtie, să pot demonstra ce am păţit”, a subliniat Georgiu.
La incident au asistat mai mulţi săteni, care spun că cei doi doar s-au împins. Ioan Bota, cel cu care a stat la masă Augustin Georgiu, a declarat că nu va vorbi despre cele întâmplate decât în faţa instanţei. „Nu vreau să-mi creez probleme. Nu are sens. În faţa instanţei am să spun adevărul, tot ce am văzut, tot ce s-a întâmplat”, a spus Ioan Bota.
Primarul îl dă în judecată pentru calomnie
În replică, primarul recunoaşte că a fost nevoit, la un moment dat, să-l îmbrâncească pe cel care l-a reclamat, dar susţine că nu s-a ajuns la bătaie. „Când am vrut să ies din bufet, Georgiu nu m-a lăsat. A trebuit să-l împing înapoi pe scaun. Abia pe urmă a venit Poliţia”, a arătat Gavril Mihuţ. Despre incidentul asemănător care s-a petrecut anul trecut, când a fost acuzat de agresiune de un alt localnic, primarul nu a dat prea multe lămuriri. „Omul era la marginea unui şanţ, apoi a ajuns în şanţ. Nu l-am bătut eu”, au fost singurele explicaţii ale lui Mihuţ.
Primarul de Chiuieşti crede că nemulţumirile lui Augustin Georgiu pornesc de la faptul că nu l-a susţinut pe acesta într-un proiect lansat de Asociaţia Eternul Maramureş, prin care mai mulţi maramureşeni doresc să refacă „Drumul lui Pintea”. Este vorba despre o tabără de sculptură, în care 10 artişti din ţară ar urma să realizeze lucrări care vor fi amplasate în locurile pe unde a trecut Pintea. „Eu i-am spus că nu avem fonduri pentru aşa ceva, dar că, dacă proiectul este viabil, von încerca să-l sprijinim”, a explicat Mihuţ. Acesta este decis să-l dea în judecată, pentru calomnie, pe Augustin Georgiu.
Fără anchetă
Poliţia nu a declanşat niciun fel de investigaţie. „Poliţia a fost sesizată, aseară, cu privire la o persoană care are un comportament recalcitrant, în bufetul satului Măgoaja. În momentul în care au ajuns poliţiştii la faţa locului, altercaţia se încheiase”, a declarat ieri Alma Brehariu-Bruja, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.
Nota redacției ziarului Națiunea:
Pe adresele redacțiie noastre am primit între timp mai multe comunicate prin care ni se semnalizează faptul că deja au fost puse în mișcare pârghiile nevăzute ale unor mașinațiuni, intimidări și obstrucții de care autoritățile nu sunt străine, pentru ca victima violențelor, Georgiu Augustin, să nu beneficieze de dreptul de a fi expertizat în vederea obținerii celui mai important document incriminatoriu: certificatul constator medico-legal. Medicii, sub presiunea unor persoane infleunte din umbră, se eschivează și refuză examinarea de specialitate. Astfel, corpul medical din Unitatea de Primiri Urgențe Baia Mare a purtat pacientul câteva ore pe la ușile cabinetelor, fără a-l consulta, pentru ca apoi să îl ”paseze”, spunându-i să meargă la Dej sau Cluj-Napoca.
În vederea unor investigații cât mai obiective pentru ziarul și televiziunea ”Națiunea”, precum și pentru numeroșii noștri parteneri media din presa scrisă, radio și televiziune, colegiul managerial și redacțional a hotărât demararea unei anchete jurnalistice, urmând a da publicității rezultatele acesteia pentru o corectă informare și pentru constituirea de probe cu martori în vederea sprijinirii organelor de anchetă penală.
Lasă un răspuns