Ca o matricolă a întoarcerii în timp

După ce ne-a demonstrat aplecarea spre festivismul altor vremuri, prin programul de defilare a coloanelor de muncitori şi a oamenilor muncii, recte bucureştenii veniţi gură-cască la inaugurare pasajului „Început de Băsescu, terminat de Oprescu”, după ce guvernul a suprapus temeinic inaugurarea a două staţii de metrou cu ziua în care chinezii tăiau panglica unei construcţii uriaşe pentru a jubila cei 90 de ani ai comunismului (nu ştim dacă ai noştri au făcut asta pentru acelaşi lucru ori pentru a-i umili pe chinezi care, obraznici, dar, vorba aceea, mulţi!, s-au oferit să ne facă şi nouă câteva autostrăzi), primarul Bucureştilor vine cu o nouă surpriză patriotică.

Nu zicem, Sorin Oprescu nu-i băiat rău! Nici măcar în clipa în care, oprite fiind camerele de filmat, se dovedeşte atât de slobod la giră. Ne deranjează însă că e tot mai „tovarăş” cu noi, face el ce face, şi mai vine cu o părere decupată parcă din tezele de altădată şi adapată vremurilor „imperialiste” pe care le trăim.

Mai nou, visul lui e să dea o lovitură năprasnică caracatiţei imperialisto-consumiste care le smulge bucureştenilor lui (dragii, ca şi lui Traian Băsescu) puţina avere de prin buzunare. Nu, nu luptă cu nefericita creştere a tarifelor la gigacalorie, gaze, curent şi alţi gigi-contra ai sistemului pe care îl visează. El are idealuri mult mai măreţe. Vrea să izgonească ispitele consumiste de prin mahalalele bucureştene chiar dacă, paradoxal ori nu, tocmai acestea sunt dovada faptului că în oraşul lui se mai întâmplă totuşi ceva.

Aşa că, după ce a găsit ac de cojocul traumei dintotdeauna a Bucureştiului, facturile de încălzire, decretând că şi vara poate fi ca iarna, „cu facturi să-i ajutăm pe amărâţii ăştia”, facturi umflate şi vara ca, egalizate, să nu mai aibă omul preţ să sufle în front, să tot plătească, acum caută şi soluţii pentru ca orăşenii să mai rămână şi cu bani pentru aceste dări. Dar nu are în gând să micşoreze impozitele din urbe ori să creze carecumva facilităţi pensionarilor prinşi în menghina cu neghina crizei economice, nici să implementeze vreo măsură de sporire a veniturilor locuitorilor. Nu, el vrea să-i ajute pe bucureştenii „să nu mai cheltuie aiurea”, alungând din prea multele ispite care îi păndesc la tot pasul. Printre ele şi acelea care definesc, cel puţin în teorie, standardul de bunăstare într-o societate de consum. Hipermarketurile. Şi cum în oraşul lui se trăieste tot mai prost, nici etichetele „imperialisto-consumiste” nu-şi mai au rostul. Doctrinar. Că economic, de o fi treaba lui, de o fi treaba lui Patriciu, sau a amândurora, scopul este cu mult îndepărtat de socialismul de faţadă pe care îl bravează primarul.

Astfel, după apariţia a nenumărate „Micro”-uri bacteropatriciene care au împânzit hidos oraşul într-o uniformizare ce nu diferă decât ca imagine de tejghelele şi coloanele asamblate din cutiile de conserve de peşte din alte timpuri, la fel de hidoase, magazine purtând numere în loc de nume, ca într-o matricolă a înturnării vremurilor, primarul vrea să urâţească şi mai mult oraşul. Dar, mai ales, să-i monopolizeze comerţul cu o reţea de magazine „Macro”, care ar trebui să ia locul mult prea sofisticatelor „hiper” şi „super” marcheturi, prea nestandarizate şi non-uniformozate din oraşul pestriţ pe care doctorul-primar pare că îl visează iarăşi cenuşiu. Ori într-o sepia de cinema socialist, ori în albul banal al cearşafului de spital unde toate merg în aceeaşi cadenţă.

Prima decizie a lui Sorin Oprescu, pe care a luat-o, fiind vorba doar de binele bucureştenilor lui, nu?, fără a se mai deranja dară să-i şi întrebe, a fost aceea de a pune oprelişte înfiinţării a şase hipermarkturi în Bucureşti. Că a ajuns el la concluzia, probabil de dinainte de a fi ales, că bucureştenii au oricum destule locuri unde îşi pot cheltui banii.

Ce noţiuni de economie de piaţă, ce aşezare a comerţului pe baza legii cererii şi ofertei?! Centralismul şi planificarea medicului chirurg au întâietate. În orice domeniu. Dar de a respins tocmai şase hipermarketuri, rămâne o întrebarea, să-l fi deranjat că erau mai multe decât numărul spitalelor pe care le-a managariat el, ca super-medicul manager?).

Nu a fost însă deajuns! După prima infracţiune la adresa economiei de piaţă, de care am aflat noi, acum vine cu un nou proiect de sancţiune: scoaterea hipermarketurilor din oraş. Cum, nu se ştie (că doar nu o să le înhaţe la spinare), dar sună bine la poporul sărăcit.

Aşa a decis el! Să-l ajute pe omul nevoiaş să-şi păstreze puţinii bani rămaşi după altoirea (omul îi om, pomul îi pom!) pensiilor şi salariilor, după cresterea preţurilor şi tarifelor, alungând ispita consumismului („Piei, satană!”). Ceilalţii, adică aia care au bani, dacă tot merg la shoping la Milano, pot doar să meargă şi la marginea oraşului, unde vrea el să strângă, precum maşinile ridicate, centrele comerciale.

Lăsăm la o parte faptul că a mai fost unul care ne-a zis ce e mai bine pentru noi, şi ne-a alungat toate „ispitele” până l-au pus la zid, dar să vii să spui că totul e spre binele bucureşteanului, pentru a nu mai fi ispitiţi să-şi cheltuie puţinii bani, de parcă am fi un oraş de drogaţi, intraţi în sevrajul cumpărăturilor, parcă e prea de tot! Asta pentru a nu spune că, de fapt, pare că e mână în mâncă cu Guvernul. Şi cum altfel când, dacă se va aplica noua formă a legii ilicitului, mascată tâmp prin aberaţia prezumării vinovăţiei în cazul plusului de avere (peste salariul socialist, tot mai socialist ca marime şi factor de uniformizare în economia centralizat-planifiată a executivului Boc), românii nu o să mai aibă oricum ce să cheltuie. Şi nici măcar curajul de a scoate de la ciorap pentru a merge la shoping-ul alimentar.

Întrebarea e: după ce va fi scos hipermarketurile din oraş, ce o să facă în locul lor? Şantiere pentru mulţumirea frustărilor de oameni mici, tot mai mici, a guvernanţilor? Ori o să împlinească visul din urmă a lui nea Nicu şi o să hrănească oraşul de şomeri, pensionari şi bolnavi (precum restul ţări) la cazanul comun?

Ruşine să-ţi fie dară, nu doar ţie, Patriciu, ci şi ţie doctore primar! Capitalismul te-a făcut primar, iar acum scuipi tocmai mâna care, curat-democratic, te-a scos din urna anonimatului feşelor de spital!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*