A tunat şi i-a adunat!

Într-adevăr, cum se văd urcați în vârful piramidei puterii, acești baistruci socialiști se cred „țari”. De Dodon nu mai vorbim: un an în urmă se gudura la picioarele bosului Plahotniuc, era un băiat ascultător. Când „șeful” Plahotniuc avea nevoie pentru câteva minute de sigiliul prezidențial pentru ași promova „legile” valetul Dodon i-l ceda fără să crâcnească. Acum, când acest „vis de groază” s-a terminat în mare parte datorită Blocului ACUM (Plahotniuc este fugar, refuzat de mai toate țările lumii. Israelul l-ar primi alături de Șor dar din păcate, pentru Plahotniuc, el nu este evreu) kremlinezul Dodon trădează alianța situațională creată, se cuplează cu democrații (atât ACUM cât și P.R.M. (Dodon) au semnat un acord că nu vor face alianță cu P.D.M.!), doboară guvernul Maiei Sandu, care deranja tot mai mult, și se instalează pe „tron”, fiind „președinte de țară”, premier, președinte de parlament, în aceeași persoană. Cât a fost sub Plahotniuc se plângea că nu i se permitea să lucreze. De mai mult de jumătate de an a ieșit de sub Plahotniuc dar de ce nu face nimic? Un timp îi încurca guvernul Maiei Sandu. L-a dat jos, și-a pus marioneta lui dar lucrurile merg și mai rău: reținerea plății salariilor, scumpirea transportului, scumpirea în continuare a majorității produselor ș.a. Poate e timpul ca moș Ion să-și dea seama că acest individ, căruia mereu ceva sau cineva îi încurcă, pur și simplu nu este la locul lui.

Pe toate le știe acest Dodon, în toate treburile statului se bagă, fie că sunt de competența guvernului sau a președinției parlamentului, și mai nou, de competența primarului Capitalei. Se ajunge la absurd, la situații chiar deranjante. Deunăzi Dodon a dat poruncă să fie controlate prețurile produselor la piață, să le acorde susținere materială unor călători după ce ia jupuit ș.m.a. „Președintele nostru” este peste tot. Nu m-aș mira dacă într-o bună zi Dodon va începe lupta cu latrinele, care au mai rămas pe alocuri la periferiile Chișinăului, dând „sfaturi prețioase și exemplu” cum de făcut acest lucru.

După ce a revenit recent de la Moscova Dodon s-a apucat de repararea „Memorialului Eternitate”, care fusese reparat capital în 2007 de către Voronin, cheltuind pentru aceasta 35 milioane lei. Cimitirul Eroilor români nu a fost reparat niciodată. La solicitarea Dnei Maria Ciobanu, parlamentar, privind reparația acestui cimitir, Dodon rămâne surd și mut. Mai mult decât atât cu concursul său când era ministru al finanțelor a „ciordit” o parte din teritoriul cimitirului, dându-l unei firme de construcții! Ce blasfemie din partea satanistului socialist, mai nou, „mare creștin” Dodon! Și valetul Gaiciuc a declarat pionerește că va repara toate monumentele „eroilor marelui război pentru apărarea patriei”. Premierul Chicu raportează că „are sufucuenți bani pentru a-l repara”, iar Dodon, știind că nu-i chear așa, a declarat că dacă nu se vor găsi bani el îi va aduce din afară (să înțelegem, din Rusia). Ei bine, pentru reparația palatului său cu bani din afară a trebuit să vândă turcilor șapte profesori turci. Acum ce o să dea în loc rușilor? Poate aeroportul, mai construind alte două pentru desantarea „omuleților verzi” despre care știe ceva premierul Chicu?

Deunăzi a fost în vizită la un spital și i-a promis personalului medical mărirea salariilor. Studenților, pătura vulnerabilă care călătorește pe interior cel mai mult și cărora le-a mărit costurile pentru transport, le promite compensații, care vor veni prin a. 2021 după ce î-l vor alege, iar atunci se va mai vedea. După cazul cutremurător de asasinare a unui minor de către alt minor a dat „ordin” ca în fiecare sat să fie câte un polițist de sector. Pe lângă aceasta le-a promis majorarea salariilor. Ei Dodon & Chicu nu sunt în stare să plătească salariile existente, întârzierea venind chiar din momentul instalării lor la putere (pentru luna noiembrie – apr. două săptămâni, pentru luna decembrie – nici după apr. o lună nu s-au plătit). Dar oare problema salariilor cetățenilor e de competența președintelui? Când ultima dată a citit Constituția cu referire la împuternicirile și obligațiunile președintelui? Această clounadă (să-l înțelegem, e în an electoral și dorește cu orice preț fotoliul de președinte pentru încă un termen, pentru care se luptă eroic de vreo trei ani! Numai dreapta și centru-dreapta consideră că vor fi suficiente câteva săptămâni de campanie electorală pentru a-l doborî pe cremlinezul Dadon!) îmi aduce aminte de o istorioară: „Un bătrân evreu aflat pe patul de moarte își cheamă feciorii lângă el și le spune: dragii mei, în aceste ultime clipe vreau să vă bucur. Lui Avram îi las 100.000 €; lui Moise – 100.000 €; lui Ițik – 100.000 €. Iar acum mă lăsați singur. Când fiii au plecat bătrânul evreu se întreabă: „Și de unde o să iau atâția bani?”.

Prins la o petrecere într-un  local de lux, la care se aruncă multe sute de euro pe seară (cam cât zece pensii de ale dumitale moș Ioane, care l-ai ales!), kremlinezul Dodon enervat de insistența jurnaliștilor a declarat că el are dreptul să-și scoată soția în lume o dată pe săptămână. Dar moș Ion are dreptul măcar la o pâine pe zi și ceva pe ea după o viață lucrată în șerbia colhoznică?

Câteva zile în urmă turistul nostru „președinte” a luat din nou calea spre Moscova (cu o zi înainte a plecat și primarul Ivan Vasilievich Ceban). Obișnuiți cu desele sale vizite la Moscova, dar totuși mai mulți își pun întrebarea ce caută Dodon la Moscova în momentul demiterii vechiului guvern? Deunăzi a devenit clar: să-și salveze businessul. „Președintele moldovean are business cu procurorul general al Rusiei Iu. Ceaika” relata în derâdere mass media rusească. Demiterea recentă din funcție a procurorului general Iu. Ceaika îi pune sub pericol businessul. Până când î-l vom mai răbda pe acest kremlinez (numai președinte de țară nu poate fi numit), care ne face de râsul lumii? Țara arde iar baba se piaptănă. Unii o duc de azi pe mâine cu pensia mizeră, iar conducerea parlamentului a hotărât să cumpere 3 automobile noi producție 2019 de sute de mii de euro, 110 tablete ș.a.

Ei bine, cu Dodon totul e clar. Multă gălăgie și puțină (chiar deloc) treabă. E întocmai ca polobocul deșert din fabula lui Donici. Ași dori să mă opresc puțin asupra altui membru al „bandei de personalități extraordinare din lumea interlopă”, expresia lui W. Churchill cu referire la regimul bolșevic al lui Lenin, premierul I. Chicu. Vi-l mai amintiți cum acum două luni sta ascultător în colțul mesei și-și nota „ordinele prețioase” ale bosului Dodon care, natural, stătea în fotoliul de premier! Acum devine din ce în ce mai încrezut în sine, în anumite momente chiar se crede „țar”, procedând ca un nesimțit. La porunca „bosului” împreună cu alți demnitari socialiști a „plecat în popor”. Una din primele vizite a fost cea de la Politehnică. Cei care au venit la această întâlnire (profesori cu studenți) au trecut printr-o umilitoare procedură de control prin sistemul cu detectoare de metale adus de serviciul de pază de parcă Universitatea Tehnică ar fi un „cuib de teroriști”. La întrebarea unui profesor când ultima dată a călătorit cu troleibusul breazul premier, neînțelegând aluzia, a răspuns că doar câteva zile în urmă. Vă imaginați o astfel de situație: la intrarea în troleibus este instalat sistemul de control cu detectoare, prin care trec toți pasagerii pentru ca nu cumva cineva să atenteze la viața prețioasă a premierului!

Să facem o scurtă incursiune în istoria acestui demnitar. În perioada 2009-2017 a fost consultant în Managementul Finanțelor Publice la Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova (tocmai în perioada cînd s-a furat Miliardul. Bun management a făcut, n-ai ce zice! În 2018-2019 – minstru al finanțelor, tocmai atunci când după Raportul Kroll trebuia să contribuie la investigarea furtului Miliardului. În iunie 2019 își trădează bosul (Plahotniuc) și trece în slujba noului bos Dodon în guvernul lui din umbra. La 12 noiembrie este scos din umbra și pus în funcția de prim ministru.

La început timid, dar din ce în ce devine tot mai „hotărât”. Înttră în rol. A devenit vedetă la diferite televiziuni, unde apare seară de seară. Deunăzi într-o emisiune la postul de radio Europa Liberă vorbea despre „Omuleții verzi” care pot ateriza și în Piața Victoriei din București, dacă doresc. În altă emisiune declara că „Ce-l interesează pe Klaus Iohannis pe mine mai puțin mă privește” (dar pe Klaus Iohanis îl interesează să fie respectat cursul proeuropean, să fie mai puțină corupție la nivel de stat, să fie mai puțin furate ajutoarele care vin din  România, moș Ion să trăiască mai bine, iar ajutoarele din România să fie orientate direct lui moș Ion! Pe breazul I. Chicu nu-l interesează toate acestea!).

În alt interviu premierul I. Chicu îi avertiza pe jurnaliști să aibăun pic de rușinică, cum la moldoveni se spune, dacă la români nu se spune lucrul acesta”. Să știți că și la români se spune, și nu doar se spune, nu numai la moldoivani! Deunăzi Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță spunea că autoritățile de la București vor schimba logica finanțărilor pentru Republica Moldova, vor finanța doar proiecte concrete, la nivel local. De asemenea, Daniel Ioniță s-a arătat deranjat de faptul că în ciuda investițiilor mari ale României, sondajele arată că mulți dintre moldoveni consideră Rusia unul dintre principalii investitori. Dar tocmai Rusia nu are niciun obiect social construit, reparat. Doar pe parcursul a ultimilor mai puțin de zece ani 100 mln eur au fost acordați pentru construirea și reparea a peste 1000 de obiecte sociale (grădinițe de copii, școli, Teatrul de Orgă, Muzeul Istoriei, Teatrul „B. P. Hașdeu” din Cahul ș.a., inclusive în Găgăuzia. „Rușinică” nu are kremlinezul Dodon când se duce să taie panglici la darea în exploatare a obiectelor reparate pe bani românești. La ședința „troikăi” (Dodon, Greceanîi și Chicu) premierul a declarat: „În 2020 transformăm țara într-un șantier imens. Scopul nostru este să făurim, nu să distrugem și să scindăm”. Bravo, vom vedea cum vei îndeplini acest ordin al lui Dodon în acest an electoral pentru el. „Nu putem admite rețineri de salarii, oamenii nu trebuie să sufere din cauza managementului defectuos”, a declarat breazul premier la o întâlnire cu muncitorii de la Basarabeasca. Dar tocmai aceasta se întâmplă acum: oamenii ieșiți cu buzunarele goale din atâtea sărbători (tocmai patru în doar o jumătate de lună!) sunt nevoiți să strângă cureaua până vor vedea salariul pentru luna decembrie, iar administrațiile organizațiilor să caute în rezervele lor pentru a plăti partial salariile angajaților lor, reparând gafele administrației centrale, adică a lui Chicu și Dodon.

Mai pe scurt „cum îi Tanda așa-i și Manda”. Dodon  și-a ales valeți după chipul și asemănarea sa. Cu „această bandă de interlopi” e clar. Ce facem însă noi, cei mulți… dar, vorba lui Lăpușneanu? Deocamdată facem repetiție generală cum vom repeta fiascul din alegerile la primăria Chișinăului în alegerile prezidențiale din toamnă. Pe o mică circumscripție din raionul Hâncești se vor bate pentru fotoliul de parlamentar mulți eurounioniști și doar un socialist și poate un PDM-ist (dacă nu se va înțelege cu Dodon!). Nu a fost cea mai bună soluție propunerea a doi candidați din partea unui fost Bloc ACUM. Pentru pregătirile către scrutinul din toamnă nu cred că decizia Maiei Sandu de ași înainta propriul „candidat apolitic” a fost corectă. Trebuia de această dată să „cedeze” rânzosului A. Năstase,  care rămâne surd și mut la sondajele care arată că separat partidul său n-are nicio șansă de a accede în viitorul parlament. Sunt personalități de marcă în jurul lui A. Năstase care ar trebui să-și expună părerea. Nemaivorbind de alți candidați precum V. Țurcanu (P.U.N.) și D. Chirtoacă (noului bloc „Unirea”). Deocamdată pe dreapta – centru dreapta sunt doar multe declarații frumoase privind coalizarea tuturor forțelor eurounioniste, iar fapte deloc.

Să sperăm că în aceste zece luni până la scrutinul prezidențial din toamnă ne va veni „mintea moldovanului de pe urmă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*