„Pupi Videodrome” de păpuși din Sicilia – la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu

Suntem onorați să găzduim o manifestare interculturală de valoare internațională la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, în perioada 2 martie – 13 aprilie 2025. Este vorba despre expoziția „Pupi Videodrome”, o expoziție de obiect și multimedia dedicată tradiției siciliene, creată de echipa Muzeului Internațional de Marionete „Antonio Pasqualino” de la Palermo din Italia (MIMAPP). Tema este prestigioasă, meșteșugul și jocul marionetelor siciliene fiind recunoscute în patrimoniul imaterial UNESCO. Aceasta va fi abordată cu mijloace clasice (expunere de artefacte și ateliere) și moderne (proiecții video). De asemenea, munca echipei de la MIMAPP a fost premiată și în 2022 cu „Europa Nostra Award”, secțiunea Cercetare, în același an în care a fost premiat și Muzeul-Atelier Școala de la Piscu. Aceasta a fost ocazia cu care s-au cunoscut și și-au propus a derula proiecte culturale împreună cele două instituții. „Pupi Videodrome” este o expoziție gândită pentru turneu, iar Muzeul-Atelier Școala de la Piscu face parte din traseul prevăzut pentru anul 2025, alături de alte muzee din Spania, Portugalia, Indonezia, etc.. Expoziția propune o explorare a temei atât cu mijloace clasice – expunere de arteface – cât și moderne – proiecții video. Programul include și un seminar dedicat în principal studenților păpușari de la București, cât și întâlniri cu copiii. În cadrul perioadei de desfășurare a expoziției, studenții UNATC de la secția Păpuși – Marionete vor susține 3 spectacole dedicate copiilor din comunitate (capacitate 100 de locuri / spectacol); un spectacol Comedia del Arte, un spectacol colaj dedicat tehnicilor de manevrare a marionetelor, un spectacol educațional despre bulling.

Capitol spectaculos de istorie orală, artele spectacolului și antropologie, Opera dei Pupi înseamnă: scenarii care combină poeme istorice medievale din arealul european occidental, un meșteșug aparte de realizare și manevrare a păpușilor, un capitol pasionant de istorie comunitară. Începând cu anul 1800, spectacolele „Opera dei Pupi” au făcut deliciul târgoveților, oferind reprezentații de tip serial. Activă până astăzi, nepierzându-și prospețimea, „Opera dei Pupi” este încă practicată în teatre, cercetată și studiată, iar meșteșugurile conexe sunt protejate și promovate. În perspectivă contemporană, „Opera dei Pupi” se constituie într-un teren al experimentelor artistice contemporane, care fructifică patrimoniul cultural. PUPI VIDEODROME este un itinerar senzorial și imersiv, între trecut și prezent. Materialele multimedia și instalațiile etnografice generează un ambient expozițional plin de sunete și imagini, deschizând tema tradițională „Opera dei Pupi” către întâlnirea cu cele mai inovatoare tehnologii și limbaje ale artei video. Vechea practică teatrală este prezentată atât în legătură cu istoria și cultura locală siciliană, cât și reinterpretată și reactualizată prin juxtapunerea artefactelor manufacturate cu animație digitală, realitate virtuală la 360 de grade și artă video contemporană.

Programul a fost unul variat, începând de pe 1 martie, când a avut loc un prim atelier „Opera dei Pupi” susținut de echipa de la Muzeul Internațional de Marionete Antonio Pasqualino, Palermo. A urmat pe 2 martie „Vernisajul expoziției”, care a cuprins și un moment performativ și educațional „Opere del Pupi” susținut de echipa de la Muzeul Internațional de Marionete Antonio Pqasqualino, Palermo – durata 75 de minute. Apoi, pe 8 martie „Sketch-uri cu păpuși și umbre: spectacol coupe”, în regia colectivă a studenților anului I Master, Teatru de animație, UNATC, pe 15.03.2025 spectacolul „Doi vecini” – teatru de păpuși, susținut de studenții anului I Master, Teatru de animație, UNATC, spectacol dedicat unui grup de copii de la Școala Gimnazială nr. 1, Ciolpani. Seria evenimenelor a continuat pe 5.04.2025, de la ora 17, cu „Secretul pergamentului” – spectacol Commedia dell Arte, regia Gabriel Apostol, susținut de studenții anului I Master, Teatru de animație, UNATC. Intrarea liberă. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*